Šíp.deník.cz

Novodobý Mauglí: Žil jsem jen se psy

Karelův oblíbenec Kutin. Oba si prožili své.
Karelův oblíbenec Kutin. Oba si prožili své.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Řadu let prý musel Karel zVysočiny (26) strávit spolu se smečkou psů vjedné místnosti, do které ho údajně zavírala jeho matka. Mladík tvrdí, že dostával výprask za výpraskem a jedl z hladu psí granule. Nyní ale našel nový azyl, kde se učí psát, znát hodiny a taky pečovat o zvířata.

O Josefu Váňovi (45) jsme nedávno psali. Muž svizáží Krakonoše se na statku na Vysočině stará o 1700 opuštěných, zraněných nebo týraných zvířat. Nyní se mezi jeho svěřenci objevil i zvláštní mladík Karel (26). Má za sebou neuvěřitelný příběh, který si sničím nezadá se slavným Mauglím. Jen místo pralesních zvířat vyrůstal se psy. Zhrůzných podmínek nakonec utekl a před dvěma měsíci našel nový domov u Josefa, snímž se seznámil na jedné výstavě psů. Na statku má Karel svůj pokojíček, postel, dostává teplé jídlo a začíná nový život.

Neuměl ukrojit chleba

„Když sem přišel, byl opravdu zanedbaný, nemluvil a co bylo neuvěřitelné, neuměl ze základních věcí téměř nic. Ale je velmi učenlivý, šikovný a snaživý,“ pochválil ho Váňa. Sdalším pomocníkem a kamarádem Karlem Mikulou (60) nyní novodobého Mauglího učí základním věcem, například znát hodiny, psát některá slova nebo počítat. Říkají mu i ceny základních potravin, učí ho pečovat o domácnost, uklízet si pokoj, prát, vařit, topit a spoustu dalších samozřejmých věci jako je třeba krájení chleba. Mladík ale péči oplácí, rád pracuje a zvířatům se věnuje sláskou.

Život vpsí smečce

Když Karel vycítil, že knám mají jeho dva kamarádi důvěru, rozpovídal se také: „U matky jsem žil hrozně, spal jsem se psy na zemi, dostával jsem vařenou shnilou zeleninu a každou chvíli nařezáno gumovou hadicí. Když matka odjela třeba na týden a zamkla mě vmístnosti smalým okénkem se třinácti psy, tak jsem jedl z hladu i granule a konzervy,“ popisoval své všední dny. „Byla tam jen stará skříň a lůžko pro psy. Spal jsem na zemi. Neměl jsem povahu, abych se bránil. Dvakrát jsem se vté době pokusil o sebevraždu. Jednou jsem spolykal tolik prášků, že mi to asi hodně poškodilo mozek, takže jsem ledacos zvěcí, které jsem uměl, zapomněl,“ pokračoval.

Vánoce nikdy neprožil

Na farmě se Karel cítí jako vjiném světě. „Díky kamarádům se učím spoustu základních věcí, které jsem neuměl, protože jsem se snimi nikdy nesetkal. Oba se o mě starají, bydlím tady, živí mě, šatí… Peníze zmého částečného invalidního důchodu jsem od matky téměř nikdy neviděl, naposledy mi dala 200 korun a tím to skončilo,“ řekl smutně.

Karel žil od šesti do osmnácti let vdětském domově. Občas tam vídal svého tátu, ten prý nebyl špatný, ale už ho léta neviděl. Na otázku, jak se Karel těší na blížící se Vánoce, odpověděl: „Já vím, že jsou, ale nikdy jsem je u matky neprožil, takže nevím.“ Není divu, že se nadcházejících svátků nemůže dočkat. Váňa prozradil, že tři chlapi vchalupě budou mít malý ozdobený stromek, pod který si nadělí dárky a kvečeři bude klasika, tedy kapr a bramborový salát.

Milovaného psa dala matka utratit

Když jsme se Karla zeptali, jestli ho matka někdy pohladila, třeba alespoň na Vánoce, chvíli se na nás překvapeně díval a pak rázně řekl: „Jo, leda hadicí! Než bych se vrátil kmatce, tak to raději spáchám sebevraždu!“

Myšlenky na smrt ale rychle zaplaší pohled na štěňátko pitbulteriéra, které Karel vezme láskyplně do náruče. Dal mu jméno Kutin a stejně jako on mělo zatím neradostný život. Někdo ho před časem odhodil do sněhu u jedné trafiky. „V době, kdy jsem žil mezi psy u matky, byl mým největším kamarádem vlčák. Toho jsem měl opravdu rád,“ vzpomínal Karel. „Když jsem ale utekl a našel azyl tady, dozvěděl jsem se, že ho dala utratit,“ vyhrkly mu slzy.

Případ řeší policie a sociálka

Karlova matka, která zřejmě nadále pobírá jeho částečný invalidní důchod, nám řekla, že je vše vpořádku a že si její syn všechno vymyslel. „Je zbaven svéprávnosti vsouvislosti sfinancemi a právními úkony,“ dodala. Vprávní řeči to znamená, že nemůže nakládat spenězi nebo uzavírat smlouvy a dohody.

Případ také šetří policie a zabývá se jím i sociální odbor kraje Vysočina. Jeho vedoucí Věra Švarcová uvedla: „Mohl být spáchán trestný čin, a proto jsme si vyžádali od policie i územně příslušných orgánů všechny podklady a podali trestní oznámení.“ Karlovu matku nyní čeká výslech na policii.

„Už je podaný také návrh na změnu opatrovníka,“ řekli Váňa s Mikulou. „Nikdy bychom nevěřili, že by mohl být mladý člověk tak zanedbaný a zaostalý. Asi o něj vživotě nikdo neměl zájem. Bylo nám ho líto a tak jsme si řekli, že se pokusíme mu pomoci. A myslím, že se nám to daří,“ rozloučili se.

Kdo je Mauglí

Hlavní hrdina zvířecího eposu Kniha džunglí od anglického spisovatele Rudyarda Kiplinga. Mauglího coby malého chlapce odnesl zindické vesnice lidožravý tygr Šerchán, ale zachránila jej vlčí smečka včele sAkélou. Mauglí pak vyrůstá ve smečce, učí se zákonům džungle, tajné řeči zvířat a svydatnou pomocí medvěda Balúa a pardála Baghíry se potýká se lstivými opicemi, zabijáckým Šerchánem a nakonec i lidmi, knimž se pokouší vrátit.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů