Šíp.deník.cz

Ondřej Réda: Chci zpět svou DCERU

Ondra by byl rád tátou se vším všudy. Jeho přítelkyně mu však tuto možnost upřela.
Ondra by byl rád tátou se vším všudy. Jeho přítelkyně mu však tuto možnost upřela.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Šokující případ, který je srovnatelný se záměnou dětí v třebíčské nemocnici, teď řeší Okresní soud ve Svitavách. Teprve devatenáctiletý mladík se domáhá práva vychovávat svoji dceru, kterou její matka nejdříve prohlásila za mrtvou a poté, co přesvědčila úřady, že je otec neznámý, dala dítě k adopci!

Příběh, na jehož konci je složitá soudní pře, začal v roce 2008. Tehdy osmnáctiletý Ondřej Réda z Velkých Opatovic na Blanensku neudržel na uzdě svoji milostnou touhu a vyspal se se svou čtrnáctiletou kamarádkou. Jejich radovánky bohužel nezůstaly bez následků. Nezletilá dívka otěhotněla a o Ondřeje se začala zajímat policie. Za nedovolený pohlavní styk s nezletilou nakonec u soudu vyfasoval půlroční podmíněný trest.
„Vím, že to byla hloupost a měl jsem ještě pár měsíců počkat, ale s Evou jsem chodil už několik let a měl ji opravdu rád,“ komentuje svůj prohřešek mladík. „Na miminko jsme se těšili oba. Společně jsme mu vybrali jméno a nakupovali mu oblečení. Byli jsme domluveni, že budeme žít u nás a moje máma nám bude pomáhat,“ pokračuje ve vyprávění Ondřej.

Z výsledků vyšetřování jsme byli V ŠOKU!

Vztah mladých lidí a jejich rodin ale začal postupně dostávat trhliny. Těhotná dívka se nakonec přestěhovala s matkou do Moravské Třebové a s Ondřejem a jeho rodinou úplně zpřetrhala veškeré kontakty.

#nahled|https://g.denik.cz/56/f6/czp1_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/f6/czp1.jpg|Mladík nám ukázal dětskou výbavičku, kterou kupoval ještě s přítelkyní.#

„Rodit odjela v listopadu 2008 do Brna, protože tam byl možný anonymní porod. V nemocnici nepobyla ani dva dny a synovi pak pouze oznámila, že dítě zemřelo hned po porodu. Byli jsme z toho všichni zdrcení. Až později nám začalo docházet, že tu něco není v pořádku,“ přidává se do hovoru Ilona Figlušová, matka Ondřeje Rédy. Aby zjistila, proč dítě zemřelo a zda lékaři při porodu nepochybili, podala v lednu 2009 trestní oznámení na neznámého pachatele a později na bývalou přítelkyni svého syna a její matku. „Ze závěrů vyšetřování jsem byla v šoku. Zjistilo se, že dítě přišlo na svět živé! Hned po porodu ale dostalo novou identitu a odvezli si ho náhradní rodiče,“ zlobí se paní Figlušová.

Spala i s JINÝMI?

Adopce malé holčičky byla zřejmě domluvena a zajištěna už dlouho před jejím narozením. Souhlasné stanovisko s adopcí vydal odbor sociální péče svitavské radnice a posvětil ho okresní žitavský soud.

„Není mi jasné, jak mohli o adopci rozhodnout a uvěřit, že otec je neznámý, když byl Ondřej odsouzen za to, že měl styk s nezletilou, která otěhotněla,“ kroutí nevěřícně hlavou Ondrova maminka. Pevně proto věří, že současný soudní proces nakonec skončí ve prospěch jejího syna. „Chceme docílit toho, aby holčička vyrůstala u svého táty, a tím je Ondřej. Pokud existuje nějaká spravedlnost, nemůže soud rozhodnout jinak,“ je přesvědčená Figlušová.

Adoptivní rodiče jsou na pokraji ZHROUCENÍ

Dnes už šestnáctiletá biologická matka malé holčičky odmítá o celé události hovořit. U soudu však společně se svou matkou vypověděla, že Ondřej Réda nebyl jediným mužem, s nímž měla v době početí dítěte poměr. Soud původně zvažoval provedení zkoušky DNA, která by otcovství s jistotou určila. S testy by ale museli souhlasit také adoptivní rodiče, kteří jsou v současnosti zákonnými zástupci malého děvčátka. A ti nejsou zkouškám DNA nijak nakloněni. Soud proto nakonec testy zamítl.

#nahled|https://g.denik.cz/56/f6/czp2_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/f6/czp2.jpg|Ondřejova matka dala celou věc k soudu.#

„Tenhle spor si musí vyřešit rodina pana Rédy a jeho bývalé přítelkyně. My jsme adoptovali malou narozenou holčičku a hájíme její zájmy. Chceme, aby vyrůstala v klidném a harmonickém prostředí. Nechceme ji vystavovat zbytečným stresovým situacím a zátěžím,“ prohlásil adoptivní otec holčičky, jehož totožnost a bydliště redakce zná, s ohledem na ochranu dítěte je však nemůže zveřejnit.

On i jeho manželka zvládají současnou situaci jen s vypětím všech sil. „Má žena je na pokraji psychického zhroucení. Dlouho jsme nemohli mít vlastní děti. Zkoušeli jsme i umělé oplodnění, ale děťátko v osmém měsíci těhotenství zemřelo. Když jsme se dozvěděli, že bude k adopci malé miminko, neváhali jsme ani minutu. Konečně jsme mohli dát našemu životu smysl a být šťastní. Ani my, ani naše holčička přece nemůžeme za to, že se někdo nezachoval správně,“ řekl nám napůl zlomeným hlasem zákonný otec malé dívenky.

Že by měli o „svoji“ dcerku přijít, si nedovede vůbec představit. „Nechci o tom ani přemýšlet. Věřím ale, že soud dá přednost dítěti a rozhodne tak, aby hájil jeho zájmy,“ podotkl muž.

Těžká role SOUDU

V právu se cítí všechny tři strany. Matka Ondřejovy přítelkyně je pravděpodobně přesvědčena, že by se její nezletilá dcera nedokázala o dítě řádně postarat a v adopci viděla jediné správné řešení. Ondřej Réda si možná po počáteční lhostejnosti uvědomil, že v žilách malého děvčátka koluje jeho krev, a zatoužil stát se tatínkem se vším všudy. Adoptivní rodiče pak v dobré víře adoptovali malou holčičku, o kterou se přes rok starají s maximální láskou a péčí a představa, že se budou muset rozejít, je pro všechny naprosto děsivá a skličující.

#nahled|https://g.denik.cz/56/f6/czp3_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/f6/czp3.jpg|S kamarádem Michaelem.#


Svitavskému soudu tedy není co závidět. Rozhodnout nejen podle zákonů, ale i podle lidskosti, je v tomto případě oříšek téměř k nerozlousknutí.
Osudy všech zúčastněných budeme i nadále sledovat.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů