Šíp.deník.cz

Patomský kráter: Co ukrývá kamenný krtinec?

Široko daleko jen les a pak najednou kráter.
Široko daleko jen les a pak najednou kráter.
Zdroj: Archiv
Sdílej článek:

Říká se mu také hnízdo ohnivého orla aje jednou znejvětších přírodních záhad světa. Ojeho existenci se svět přitom dozvěděl teprve před několika desítkami let, protože leží ukrytý hluboko vsrdci Sibiře.

Je to sopka? Není!

Široko daleko se rozprostírá zelená ahustě zalesněná tajga, ale na jednom místě zní vystupuje cosi jako malá sopka. Holý kamenitý kužel se seříznutým vrškem. Jeho výška je zhruba 50 metrů, vnější průměr přibližně 180 metrů. Zvýšky připomíná ptačí hnízdo svejcem uprostřed.

Ozvláštním útvaru věděli řadu let jen místní obyvatelé. Pro vědu ho na počátku 50. let minulého století objevil Vladimir Kolpakov. Pracoval na geologickém mapování povrchu Sovětského svazu askolegy pronikl také do této nepřístupné oblasti.

Nejprve měl dojem, že má před sebou sopku, ale záhy zjistil, že nemá žádný jícen, kterým by se láva dostávala kpovrchu. Vokolí také nebyly stopy po lávě či sopečném popelu. Kde se tedy tento obří krtinec uprostřed zalesněné plochy vzal? Na tuto otázku vědci dodnes marně hledají odpověď.První skromná vědecká výprava se ke kráteru vydala až vroce 1964. Badatelé se snažili zjistit, zda útvar nějak souvisí stunguzským meteoritem, který vroce 1908 spadl asi 700 kilometrů dále na východ. Na nic konkrétního ale nepřišli. Analýzy vzorků odhalily jen vysoký podíl hořčíku amagnetitu, vjednom vzorku byly úlomky silně magnetických železných částic.

Záhada 200 metrů pod zemí

Dalšího zkoumání se místo dočkalo až v90. letech, kdy vědci podle letokruhů několika stromů rostoucích na kráteru zjistili, že útvar nemůže být starší než 250 let. Tomu odpovídá ijeho poměrně dobře zachovalý tvar, který zatím nepodlehl erozi. Pro vědce je ale největší záhadou výsledek magnetometrického měření, díky němuž zjistili, že kráter cosi skrývá. Vhloubce zhruba 200 metrů leží předmět válcovitého tvaru odélce kolem 15 metrů obsahující blíže neupřesněnou kovovou slitinu. Voblasti je přitom téměř nulový výskyt železných rud. Jde snad ozbytky obřího meteoritu? Nebo havarované UFO?

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů