Šíp.deník.cz

Rok 1928: Rychlík letěl vzduchem

Oba vlaky se změnily v hromadu trosek.
Oba vlaky se změnily v hromadu trosek.
Zdroj: Archiv
Sdílej článek:

Aby se na jednokolejné trati Brno – Břeclav vlaky nesrazily, míjely se ve stanicích. Běžná rutina. Stanicí Zaječí měl stejným způsobem projet 9. září 1928 před druhou hodinou odpolední rychlík směřující do Bratislavy. Ve stejnou dobu čekal na čtvrté koleji na volnou trať nákladní vlak.

Svědci okrádali mrtvé

Špatně postavená výhybka ale rychlík v padesátikilometrové rychlosti odklonila na kolej číslo dvě. Souprava tak, místo aby jela rovně, prudce vybočila. Fyzikální síly byly v tu chvíli neúprosné – vlak nejen vykolejil, ale jeho část se doslova vznesla a letící vagony smetly i čekající nákladní soupravu. Tři vozy rychlíku se o ni rozbily na kusy, další se převrátil.

Jak to v podobných případech bývá, okamžitě se seběhli zvědavci. A jak to bohužel také bývá, někteří pomáhali, jiní okrádali mrtvé a zraněné.

Viníci odseděli 15 měsíců

Tragédii zavinila lidská chyba. Drážní pomocník se spletl, výhybku špatně nastavil a dozorčí Albert Fibich, aniž by její postavení zkontroloval, dal návěstí do polohy Volno. Omylu si všiml, až když zvedl hlavu od písemností kvůli hluku přijíždějící soupravy. Polil ho studený pot, neměl už ale šanci cokoli udělat.

Záchranné akce.

V rychlíku zahynulo 23 cestujících, 96 lidí bylo zraněno. Fibich a jeho pomocník strávili ve vězení 15 měsíců.

Za osm let byl dozorčí zapleten do další nedaleké katastrofy. Na Dyji se potopila pramice s 52 rakvickými dětmi. Fibichův syn byl mezi nimi. Chlapce se ale podařilo zachránit. Jednatřicet jeho spolužáků však takové štěstí nemělo.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů