Šíp.deník.cz

Steve McQueen: Z pouličního gangu na vrchol slávy

Steve McQueen
Steve McQueen
Zdroj: Archiv
Sdílej článek:

Lidé si o mně myslí, že jsem dobrý člověk, přitom nevím proč. Tak o sobě mluvil majitel pomněnkově modrých očí, úspěšný automobilový závodník, ještě lepší herec a muž, který se v životě nezříkal žádných rozkoší – americká legenda, herec Steve McQueen (*24. 3. 1930 +7. 11. 1980).

Jeho ostře řezané rysy ho předurčily k rolím tvrdých chlapíků, kteří někdy vypálí více kulek než slov. Sveřepý výraz a drsňácká vizáž mu patrně byla vlastní už v dětství, kdy se musel protloukat všelijak.

Otec rodinu opustil, když mu bylo sotva šest měsíců, a velký zájem o něj nejevila ani matka. Nakonec ho dala na výchovu ke strýci, aby se mohla nerušeně věnovat poněkud volnému životu.

Kdo znal malého Stevea, jistě by řekl, že roste pro šibenici. Strýc ho nezvládal, kluk se začal toulat a brzy se chytil pouličního gangu. Krádeže a rvačky byly na denním pořádku. Nakonec skončil ve 14 letech v polepšovně, kde zažil další krušné časy. Brány ústavu opustil po dvou letech a narukoval do armády. Pak se živil, jak se dalo. Pracoval na lodi, v nevěstinci nebo jako dřevorubec.

Nenechával se zaskakovat dubléry. Stejně jako ve filmu Velký útěk.

Pekelné jízdy na motorce

Celý život miloval auta a motorky. V mládí několikrát vyrazil s nechvalně známým motorkářským gangem Pekelní andělé na jízdu plnou drog a násilí.

Kdyby nepropadl své další vášni v podobě herectví, patrně by se živil jako profesionální závodník. S rychlou jízdou ostatně souvisel i jeho herecký debut. Svou první roli vzal jen proto, že mohl při natáčení rychle řídit auto. Zastupovat kaskadérem se nenechával ani v pozdějších letech. Už jako herecká hvězda absolvoval řadu závodů na nejvyšší úrovni. Na trati se potkával s takovými esy jako Mario Andretti nebo Jackie Stewart.

#nahled|https://g.denik.cz/56/58/smq2_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/58/smq2.jpg|S první manželkou Neile Adams#

Sen trval jen 10 měsíců

Slabost neměl jen pro rychlá kola, ale také pro ženy. V roce 1956 se poprvé oženil s herečkou Neile Adams, s níž měl dvě děti. Svazek vydržel 16 let, což byl při jeho neustálých záletech skoro zázrak. Krachem skončilo i druhé manželství a v lednu 1980 se oženil potřetí – vzal si modelku Barbaru Minty. V té době už oba věděli, že Steve trpí rakovinou plic. „Když jsem ho potkala, byl silný, zdravý, měl černý pásek v karate a spoustu elánu. Nikdy by mě nenapadlo, že nad nemocí nezvítězí,“ vzpomínala Barbara. Chtěli se přestěhovat na ranč a chovat koně. Společný sen ale mohli snít jen deset měsíců.

(tom)


Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů