Šíp.deník.cz

Taos Hum: Tajemné hučení rve lidem uši

Někteří lidé z monotónního zvuku doslova šílí.
Někteří lidé z monotónního zvuku doslova šílí.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Mezi ostatními záhadami jde vlastně o nováčka. Hum je anglické označení pro hučení nebo bzučení, které se z neznámých příčin objevuje na různých místech světa. Taos je pak město v Novém Mexiku, kde se tento fenomén začal na začátku 90. let minulého století zkoumat.

Celosvětový fenomén

Nízkofrekvenční zvuky podle svědků znějí jako dieselový motor, který běží na volnoběh. Někdy jde o konstantní hučení, jindy kolísá a někdy je přerušované jako morseovka. Hlasitější je údajně uvnitř budov a také v noci. Nejdůležitější ale je, že se v dotčených oblastech ozývá téměř neustále, takže lidé, kteří je slyší, z něj často doslova šílí. Někteří přímo cítí, jak jim vibrace prostupují tělem. Nepomáhají ani různé ucpávky do uší, které jsou určeny hlavně k redukci hluku o vysokých frekvencích. V městečku Taos slyší hučení asi dvě procenta ze zhruba 1500 obyvatel. Nové Mexiko ale není jediným místem, kde se hum objevuje. V každém státě USA je alespoň jedna podobně postižená lokalita, a to včetně Aljašky a Havaje. Záhadný zvuk je však hlášen také z Austrálie nebo severní Evropy.

#nahled|https://g.denik.cz/56/89/thth1_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/89/thth1.jpg|Hum není jedinou atrakcí Taosu. Mají tam i zachovalé pueblo. #

Chce nám Země něco říct?

Bzučení se často rozléhá desítky kilometrů daleko a těžko se detekuje mikrofony, takže je velmi obtížné určit místo, ze kterého se šíří. Vědcům se přesto podařilo záhadný zvuk nahrát.

Skeptici tvrdí, že jde o druh masové halucinace, případně tinnitus, což je lidově řečeno pískání v uších, které člověk slyší bez vnější příčiny.

Jiní říkají, že jev způsobují výdobytky civilizace, třeba elektrické vedení. Například ve městě Kokomo v americkém státě Indiana se podařilo zjistit, že hučení pochází z místní průmyslové zóny, konkrétně od jednoho kompresoru a dvou větráků v chladicí věži. Hum se ale objevuje i v oblastech, kde široko daleko není žádná továrna. Odborníci tak spekulují o různých přírodních příčinách, třeba o vulkanické činnosti, tekutých píscích nebo mořských vlnách, které do sebe narážejí.

Existují i další teorie, podle nichž jde o projev záhadného vojenského zařízení, případně mimozemšťanů, a nechybí ani domněnka o tom, že se Země něco snaží sdělit lidstvu.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů