Šíp.deník.cz

Tohle umění je odpad!

Jason Macier vrtá, lepí a stříhá. Vše musí mít své přesné místo
Jason Macier vrtá, lepí a stříhá. Vše musí mít své přesné místo
Sdílej článek:

Leží všude kolem nás, často je používáme apak bez rozpaků vyhazujeme do koše. Vpředmětech denní potřeby by nikdo nehledal nějaký umělecký potenciál. Američan Jason Mecier (42) je však výjimkou.

Obaly od žvýkaček, staré mobily, rozbité brýle, roztrhané oblečení. To vše můžete nalézt vportrétech světových celebrit, které už více než deset let vyrábí Jason Mecier (42) zNew Yorku.

Při pohledu zblízka to může vypadat jako halda odpadků, ale když poodstoupíte několik kroků, súžasem zjistíte, že sedíváte do zcela přesně vyvedené tváře některé známé osobnosti. „Miluji dvě věci: celebrity asbírání věcí. Tak jsem obě záliby spojil,“ říká umělec.

Své mozaiky nejprve vyráběl ze všeho, co našel doma vkuchyni, tedy zfazolí, nudlí nebo kukuřičných lupínků. Později začal pátrat po bazarech asbírat nejrůznější dekorativní předměty.

Pink: Zpěvačce se portrét tak líbil, že jej použila ve svém videoklipu.

„Mé umění nespočívá ve studio-vých fotkách nebo dodatečných úpravách na počítači. Vše je pouze odokonalém aranžmá aposkládání těch správných věcí vedle sebe,“ líčí Jason své obrazy, které vytváří až smaniakální přesností. „Ani ten sebemenší knoflík nebo zátka od láhve není na svém místě náhodou. Je to jako skládat puzzle,“ pokračuje.

Barack Obama: Americký prezident a jeho červenomodrobílý portrét

Postupem času svou metodu ještě zdokonalil, když začal portréty slavných vytvářet zpředmětů, které je charakterizují. Vpodobizně miliardáře aseladona Donalda Trumpa tak nechybí peníze ani lak na vlasy, prezidenta Baracka Obamu zase vyvedl vpředmětech vbarvách americké vlajky. Nyní už je tak známý, že mu slavní lidé sami posílají své oblíbené předměty ažádají ho ovytvoření podobizny.


#nahled|https://g.denik.cz/56/95/thujod03_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/95/thujod03.jpg|Conan O Brien: Pro svou televizní show si nechal udělat podobiznu i známý americký bavič.#

„Snažím se jen dělat to, co mám rád, jak nejlépe umím, adoufám, že si to užívají iostatní,“ říká Jason aspěchá do dalšího vetešnictví pro novou várku haraburdí. Pardon, uměleckého materiálu.

#nahled|https://g.denik.cz/56/95/thujod04_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/95/thujod04.jpg|Tiger Woods: Ač golfista, v jeho podobizně naleznete třeba i,baseballovou rukavici.#
Donald Trump: Multimilionář a,jeho atributy: peníze, mobily a,lak na vlasy
Andy Warhol: Extravagantní umělec a,zástup Campbellových polévek, které často maloval.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů