Šíp.deník.cz

UDEŘIL pedofil po 10 letech?

Ztracené děti
Ztracené děti
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

ČR - ­ Jejich případy se podobají jako vejce vejci. Zmizení Jakuba Šimánka (9) v Havlíčkově Brodě oživilo bolestné vzpomínky na deset let starý případ únosu tehdy devítiletého Honzíka Nejedlého v Praze-Podolí. Je možné, že oba zločiny má na svědomí stejný muž, německý pedofil Thomas Schwing.


V lednu 1998 zmizel devítiletý Honzík. Nikdo netuší, zda je po smrti, nebo stále žije. Malý Jakub se ztratil přesně deset let po Honzíkovi, v květnu 2008.

Fyzická podoba

Štíhlý klučina se světlými delšími vlasy a rošťáckým výrazem. / Jde o školáka hubenější postavy s delšími, plavými vlasy.

Stejný věk

Honzíkovi bylo v době zmizení devět let. / V době zmizení bylo chlapci devět let stejně jako Honzíkovi.

Stejný scénář zmizení

Jan zmizel jen pár desítek metrů od domova, uprostřed ulice, na cestě ke kamarádovi. Jeho rodiče si dodnes myslí, že jejich syna nejspíš naložili do auta obchodníci s dětmi nebo pedofil. / Chlapec odešel v neděli ve 14 hodin z domu za kamarádem Alešem. Chtěli si spolu hrát v parku. Matka ho večer neúspěšně hledala, v půl desáté oznámila jeho zmizení na policii.

Záhadný cizinec

Svědci prý viděli pár dní před zmizením, jak se Honza baví na ulici s neznámým mužem, kterého tam nikdy předtím neviděli. Pravděpodobně šlo o cizince. / Rovněž Jakuba viděli, jak se několik dní před svým zmizením baví na ulici s neznámým mužem, který mluvil cizí řečí a na krku měl stříbrný fotoaparát.

Zatím se nenašli

Rodiče Honzíka dodnes doufají, že se jejich syn najde, i když šance je mizivá. Dokud však neuvidí jeho tělo, neuvěří, že je po smrti. Změnili ale bydliště a osvojili si dvě děti. / Hana Šimánková a Hynek Blaško jako Jakubovi rodiče stále věří, že se jejich syn najde v pořádku. Každým dnem se ale jejich naděje mění ve stále větší zoufalství.

Thomas Schwing je německý pedofil, kterého loni na jaře soud v Táboře odsoudil na 13 měsíců za zneužívání dětí. Jeho podoba se nápadně shoduje s identikitem muže, který podle svědků mohl unést Jakuba Šimánka.

Počet ztracených dětí za jednotlivé roky

Otec pyká za její vraždu



KRNOV - ­ Dnes už by bylo Karolíně Plané patnáct let. Zmizela 5. září 1996 a od té doby ji nikdo neviděl. Případ je považován za jeden z nejsložitějších v dějinách české kriminalistiky a soudnictví. Přestože se tělo Karolíny nikdy nenašlo, otec Jaroslav Planý si odpykává trest za její vraždu. Soudcům stačily nepřímé důkazy.

V době jejího zmizení byli rodiče v rozvodovém řízení a otec odvezl dcerku s tím, že jedou slavit narozeniny k příbuzným. Krajským soudem byl Planý původně zproštěn obžaloby z vraždy. Státní zástupce se odvolal k vrchnímu soudu, který případ vrátil. Stejný soud se stejnými důkazy ho poté odsoudil na třináct let a vrchní soud tento verdikt potvrdil.

(luk)

Na Terezku čeká dort!



ŽÁKAVA - Čokoládový dort a zmrzlina čekají na Terezku Vichnarovou (6), až se po dvou měsících vrátí domů z Austrálie. Tam holčičku unesl vlastní otec Rodney W. Cowie (38).

"Už se nemůžeme dočkat, až se Terezka objeví ve dveřích," přiznala babička holčičky. "Je to naše štestíčko a bylo nám bez ní moc smutno," přiznala. Rodina teď udělá všechno pro to, aby se situace neopakovala. "Dcera Nikol dostala Terezku do péče po rozvodu před dvěma lety, ale v Čechách o to nezažádala. To byla chyba," dodala. České soudy proto musí dořešit styk otce s Terezkou. "Nebudeme při každé jeho návštěvě trnout, že ji dlouhé měsíce neuvidíme," řekli Šípu příbuzní.

Po únosu dcery do Austrálie se zoufalá matka Nicol Vichnarová (30) pro Terezku vypravila do Sydney a na vlastní pěst bojovala s úřady. Cowie může být v Česku odsouzen až k dvouletému vězení nebo k peněžitému trestu za to, že holčičku odvezl bez vědomí matky. Zatím se ale nepodařilo muži předat obvinění.

Olga Čermáková

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů