Šíp.deník.cz

Velké světové záhady: Počítač starý 2000 let

Rekonstruovaná podoba antického počítače.
Rekonstruovaná podoba antického počítače.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

„Počítač“, starý dvě tisíciletí, se nalezl ve Středozemním moři… Hledač mořských hub Elias Stadiatos se na jaře roku 1900 potopil u řeckého ostrova Antikythéra do hloubky 42 metrů. Místo hub tam ale našel vrak římské obchodní lodi z prvního století před naším letopočtem. Při studiu vyzdvižených předmětů si archeologové všimli, že z jednoho „kamene“ vyčnívá ozubené kolo. Vědci pak s překvapením zjistili, že mají před sebou část nečekaně složitého mechanismu. Postupně se z vraku podařilo vylovit celkem 81 zlomků objektu s rozměry asi 33x17x9 centimetrů.

Lup pro Julia Caesara?

Podle nalezených nápisů byl stroj vyroben na konci 2. století př. n. l. v Řecku. Proč byl na římské lodi, která vezla luxusní zboží do Říma, je záhadou. Později se objevily teorie, že šlo o část lupu, který směřoval na oslavu pořádanou Juliem Caesarem.

Prvního seriózního výzkumu se nález dočkal roku 1959, kdy ho Angličan Derik de Solle Price popsal analogový počítač, který simuluje pohyb planet. Price zjistil, že součástí přístroje byl i diferenciál, do té doby považovaný za vynález 16. století.

Hlavní nalezená část bronzového machanismu.

Následoval další průzkum, tentokrát trvající několik let, během nichž badatelé neváhali do budovy athénského muzea nastěhovat dvanáctitunový tomograf, aby mohli „počítač“ prozkoumat i zevnitř.

Tisíc let ztracené vědomosti

Podle nových závěrů se Price mýlil, ovšem v tom smyslu, že složitost přístroje spíše podcenil. Vědci odhalili, že mechanismus tvořila soustava nejméně 37 ozubených kol, které sloužily k simulaci vzájemného pohybu Země, Měsíce a Slunce, umožňovaly pracovat s přestupným rokem, předpovídat zatmění těchto těles, a počítaly dokonce s mírně eliptickou drahou Měsíce kolem Země. Archeology přitom neustále fascinovala úroveň komplikovanosti a miniaturizace, která dosahovala technologické úrovně 18. století.

Starožitnost přístroje odhalil až rentgen.

Podobné mechanismy přitom nebyly v antice ničím výjimečným, například Cicero popisuje podobný stroj pocházející ze 3. st. př. n. l., který zachycoval pohyb pěti planet. Záhadou zůstává, kam se tato zařízení ztratila a kam zmizely i vědomosti nutné k jejímu sestrojení. Vždyť žádná civilizace na světě nevyrobila podobně složité zařízení po dobu dalšího tisíce let.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů