Šíp.deník.cz

Venezuela: Dovolená plná rozličných zážitků

Ve Venezuele prožijete neopakovatelné chvíle.
Ve Venezuele prožijete neopakovatelné chvíle.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Venezuela je rozmanitá země plná kontrastů. Na severu jsou pláže typické pro Karibik, na západě se táhnou Andy se zasněženými štíty, na jihu je tropická džungle snejvyšším vodopádem světa ana východě podivuhodné stolové hory. Ktomu se přidávají památky zobdobí kolonizace aboje osvobodu, indiánská kultura amoderní tvář velkoměst.

Destinace přímo stvořená pro ty, kdo nehledají nudu, ale pořádné dobrodružství. Anebo také země sobrovskými zásobami ropy, nedozírnými pastvinami mezi přítoky řeky Orinoco, ohromnou korupcí, kriminalitou anefunkčním sociálním systémem pod vedením komunistického prezidenta Hugo Chaveze. To jsou další tváře Venezuely, která je zČech velmi snadno dosažitelná.

Do hlavního města Caracasu sice létají přímé linky zPrahy, nebo alespoň spoje spřestupem vMadridu či Lisabonu, ale mnohem výhodnější je odletět zMnichova nebo Vídně. Odtud se dá zpáteční letenka sehnat pod 15 000 korun! Milovníci klidu arelaxace však mohou zamířit také přímo na Isla de Margarita, který je vyhledávaným útočištěm vKaribiku.

Patnáct hodin vletadle na cestě za poznáním startujícím vCaracasu se rozhodně vyplatí – už jen pro dostatek času připravit se na neustálé smlouvání ocenách nejen staxikáři, transfery přeplněnými autobusy snízkou teplotou uvnitř ataké pro načerpání základních znalostí španělštiny, protože angličtinou vládnou jinak srdeční místní obyvatelé jen vdůležitých oblastech.

Stolová hora Roraima

Určitě se nevyplatí půjčovat si auto, ato hned ze dvou důvodů! Řidiči příliš nerespektují pravidla silničního provozu ahlavně denní pronájem stojí kolem 100 dolarů (cca 1800 korun). Pokud se však přece jen pro automobil rozhodnete, jistě oceníte směšnou cenu za litr benzinu. Kolik? Jedna koruna!
Trávit noci lze vrůzně kvalitních ubytovacích zařízeních. Přespat můžete vhostelích za cca 5 dolarů, posadách (střední kategorie) ivluxusních hotelích za stovky dolarů. Ivnich se vyplatí smlouvat. Pokud není stravování ve Venezuele zajištěné vrámci ubytování, doporučuje se navštívit místní restaurace. Základem domácí kuchyně jsou palačinky, kuřecí, vepřové ihovězí maso, polévky adušená zelenina.

Národním jídlem je pabellón criollo, sestávající zkousků hovězího masa, rýže, černých fazolí, sýra aopečeného banánu. Lidovým jídlem do ruky jsou arepas (placky zkukuřičné mouky smažené voleji buď plněné masem, rybou, sýrem, nebo samotné jako přílohy).

Karibik a pláž Parguito na Isla de Margarita

Špatné není ani místní pivo Polar, ale sehnat ho čerstvě natočené, to se zdá jako dopředu nemožný úkol. Ale co, ipátrání po pípě ve Venezuele může být pro Čecha zpestřením už tak zajímavé dovolené v neprobádanéJižní Americe.

Tipy na výlet

Andy - Město Mérida na východě země vpodhůří andského masivu je plné památek na koloniální minulost. Hlavním důvodem návštěvy je ale okolní zelenající se pohoří Sierra Nevada de Mérida snejvyšším vrcholem Pico Bolívar (5007 m). Hory jsou křižovány stezkami, které vytrvalým cestovatelům poskytnou ohromující vyhlídky na zasněžené vrcholky.

#nahled|https://g.denik.cz/56/96/vdroz3_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/96/vdroz3.jpg|Typický autobus. Ale pozor, je v něm zima!#

Roraima - Stolová hora Roraima (předloha románu Ztracený svět od Arthura C. Doyla) se rozkládá mezi hranicemi Venezuely, Guyany aBrazílie na rozloze 280 km2 amá výšku skoro 3000 m. Celý výstup trvá pět dní, je nutné si pronajmout průvodce. Přestože cestu znepříjemňují časté srážky ajedná se ofyzicky náročnou trasu, výstup na náhorní plošinu je fascinující.

Salto Angel - Andělský vodopád je nejvyšší vodopád na světě, padající zvrcholu stolové hory Auyán Tepui do hloubky 979 metrů. Nachází se vnárodním parku Canaima. Byl objeven ze vzduchu vroce 1935, ale ještě 12 let trvalo, než ho oko člověka spatřilo zdola od jeho úpatí. Knávštěvě se doporučuje období našeho léta, kdy je ve vodopádu nejvíce vody.

#nahled|https://g.denik.cz/56/96/vdroz4_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/96/vdroz4.jpg|Příroda v Sierra Nevadě#

Isla de Margarita – Vyhledávaný ostrov je vzdálený 40 km od pevniny. Bílé pláže jsou omývány mořem tyrkysové barvy alemovány kokosovými palmami. Místo je ideálním útočištěm pro sportovní aktivity, jakými jsou šnorchlování, potápění, rybaření asurfování. Moře je zde čisté aprůzračné, po celý rok nádherně teplé. Za zmínku stojí ito, že se jedná obezcelní zónu.

UŽITEČNÉ RADY ATIPY

* Doporučuje se očkování proti žloutence A+B, žluté zimnici akontrolu expirace tetanu.
* Češi mohou vzemi cestovat sbezplatnou turistickou kartou DIEX 2, kterou obdrží vletadle, po dobu 90 dnů.
* Pro jistotu je nutné usebe neustále mít všechny doklady ataké zpáteční letenku.
* Je vhodné si přivézt hotovost (např. vUSD) nebo cestovní šeky, protože výběry zplatební karty aplacení je běžné pouze vdrahých hotelech arestauracích. Platby přímo vUSD nejsou možné. Místní měna (bolívar) není od roku 2003 volně směnitelná, vsoučasné době mohou turisté směnit své valuty na letišti či vhotelu za oficiální kurs. Zpětná výměna není možná.
* Zbezpečnostního hlediska patří Venezuela krizikovým zemím, atak platí obecná bezpečnostní opatření.
* Nezapomenout na sjednání cestovního pojištění apozorné pročtení pojistných podmínek (omezení běžných pojistek do určité nadmořské výšky apod.).
* Dodržování základní hygieny je nutné! Nepít vodu zvodovodu aovoce si sami oloupat.
* Vzhledem kpodnebí je nejlepší Venezuelu navštívit v období mezi lednem adubnem.

#nahled|https://g.denik.cz/56/96/vdroz5_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/96/vdroz5.jpg|Katedrála v Méridě#

KOLIK CO STOJÍ

Letenka do 15 000 Kč
Ubytování od 5 USD/noc (90 Kč)
Denní stravování na ulici caa 20 USD (360 Kč)

LUKÁŠ VRKOČ

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů