Šíp.deník.cz

Vetřelci útočí! Pohlédněte do očí hmyzu

Jako vetřelec vypadá hmyz zblízka.
Jako vetřelec vypadá hmyz zblízka.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Doma má profesionální fotoateliér, ovšem místo polonahých dívek mu modelem stojí roztodivné druhy hmyzu. Biolog Igor Siwanowicz díky tomu objevuje fantastický mikrosvět, který dosud unikal lidské pozornosti.

Někdo má rád holky, jiný vdolky. Nebo kudlanky. Polský rodák Igor Siwanowicz pracuje v mnichovském institutu Maxe Plancka, kde zkoumá anatomii a chování různých exemplářů hmyzího světa.

Řekni „sýr“!

Kromě toho je také nadšeným fotografem, a tak si před sedmi lety postavil profesionální ateliér, kde začal vytvářet neuvěřitelně detailní snímky svých oblíbených kudlanek. Před objektivem mu ale lezou i exotičtí brouci, poskakují kobylky nebo poletují mouchy. Někdy neváhá zvěčnit nějakého zajímavého živočicha přímo v přírodě.

Většinou ale není zrovna lehké přesvědčit mnohonožce, aby udělal zrovna to, co si fotograf přeje. O to úžasnější jsou pak ty záběry, kde se to povedlo.

A ještě prosím profil

Ve svém oboru je Siwanowicz světovou jedničkou, a není divu. Při pohledu na jeho vysoce detailní snímky se ani nechce věřit, že něco podobného s námi žije na jedné planetě.

„Při vytváření snímků si často vzpomenu na práci slavného švýcarského designéra H. R. Gigera, který mimo jiné vytvořil podobu Vetřelce,“ přiznává biolog. Zatímco ale filmového výtvarníka omezovaly jen hranice jeho fantazie, Siwanowicz musí spoléhat pouze na svou trpělivost, špičkovou techniku a také dokonalý cit pro kompozici. „Studuji zvyky a fyziologii kudlanek a právě jejich detailní fotografie mi pomáhají v práci. Díky fotkám jsem si už mnohokrát povšiml detailů, které jsou pouhým okem nepostřehnutelné,“ říká Igor.

Tomáš Mrzena

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů