Šíp.deník.cz

Víno, ženy, práce, zpěv

Sídlo Vinařství Štěpánek působí majestátně.
Sídlo Vinařství Štěpánek působí majestátně.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Snad každý už někdy vývrtkou otvíral láhev vína. Ale už vás někdy napadlo, jak se ten široký korek nacpal do úzkého hrdla? Po dvou hodinách strávených ve Vinařství Štěpánek můžu říct: Já už to vím…

Za novou zkušeností se Šíp tentokrát vydal na jih Moravy, kde ve zvlněné krajině anadmořské výšce okolo 200 metrů leží víska Mutěnice. Právě na oněch svazích rostou chutná moravská vína. Sreportáží to ale nejdřív nevypadalo vůbec růžově! „Nejezděte, jen byste nás zdržovali, musíme dnes stočit tisíc litrů vína,“ vyhrožovala brigádnice Věrka Komosná. Při druhém telefonátu naštěstí svolila auž jen cesta na místo určení mě naladila na správnou notu.

Polní silnička, kde nás vlevo troubením zdravil vláček anapravo se všude na svazích zvedaly vinice, kam oko dohlédlo, mi připomněly pohodu zfilmového hitu Bobule. Ale zatímco ve filmu se koštovalo asklízelo, já měl dnes na práci stáčení Veltlínského zeleného do lahví. „Tak je vemte dovnitř apořádně zapřáhněte,“ přivítal nás súsměvem majitel vinařství Petr Štěpánek. Věděl, očem mluví. Než jsem víno do lahví dostal, pěkně jsem se zapotil. A na zpěv nebyl čas…

#nahled|https://g.denik.cz/56/12/vpzz1_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/12/vpzz1.jpg|Na sundání lahví z nejvyššího patra palety by menší lidé potřebovali stoličku.#

Krok 1: Příprava lahví

Lahve si vinařství vcelku pochopitelně nevyrábí, ale kupuje. Můj pohled hned za dveřmi krásného domku (sklípku) padl na připravenou paletu plnou prázdných lahví. Jenže dva metry nad zemí nejsou zrovna po ruce pro další krok, kde se má člověk co ohánět. Ale otom později… Lahve tedy bylo potřeba po jednotlivých patrech skládat zpalety do přepravek, odkud jsem si po chvíli jednu po druhé vytahoval.

Zaučování do tajů plničky bylo od Věrky rychlé, nebyl čas otálet

Krok 2: Plnění vínem

To je vám pěkný fofr! Ono také není divu, když za dopoledne máte naplnit třeba 666 lahví (500 litrů vína), musí to jít pěkně od ruky! Vakuová plnička má dva hadičkové vývody, takže za pár sekund naplníte dvě lahve naráz. „Sedni si, lahev se naplní, aaž opadne pěna, dáš tam další,“ zazněl pokyn. Než jsem se stačil zeptat, co že mám kam dát, už mi Věrka podávala další lahev. „Plnou dej vedle na stůl aprázdnou pod hadičku,“ udávala dál rozkazy. Jako plnič se člověk nezastaví… Nevím, jak to ta šikovná mašinka pozná, ale ani kapička nepřijde nazmar alahev je plná akorát. Ikdyž se prý stává, že vína vteče do jiných lahví moc apak se musí ulívat, aby se do hrdla vešel korek. To se mi bohužel nestalo, takže na ochutnávku nedošlo…

Víno a korek jsou připraveny

Krok 3: Zátkování

Tak ajdeme špuntovat. „Pozor, víno se zátkuje, špunt má šampaňské,“ byl jsem hned opraven. Stanoviště na zátkování lahví korky bylo na druhé straně stolu, ukterého se lahve plnily. Obě místa se obsluhují současně, takže když jsem přeběhl kzátkovači, druhá slečna, jež ho obsluhovala do té doby, si přeskočila za plnicí mašinku. Ani zátkování ale není žádná pohoda. Levou rukou je potřeba stlačit lahví pero, které ji následně přimáčkne kotvoru zátkovače, do kterého mezitím pravá ruka vkládá korek. Pak vzít za páku, přitáhnout ksobě atupý bodec umístěný na hraně páky vtlačí zátku do hrdla. Tento trojhmat je potřeba zvládat stejně rychle, než se naplní lahev – tedy asi za čtyři vteřiny! Po chvíli mi tak na stole přibývala jedna plněná lahev za druhou. Nestíhám… Široký špunt sice vklouzával do úzkého hrdla jako po másle, ale těch pohybů rukou bylo trochu moc. Zazátkovaná lahev stranou aproces začíná nanovo. Atakhle 666x za dvě hodiny! Já pákoval asi patnáct minut auž mě poléval pot.

tak už jen zatáhnout za páku.

Krok 4: Uskladnění

Závěrečný krok mého poznávání vinařiny už byl snazší. Plné zazátkované lahve je třeba uskladnit, ale ani to samo sebou není jen tak! „Nafoťte si, co potřebujete, ale zbytečně nevětrejte,“ přicházely od Věrky další pokyny. Vinařství musí mít klimatizovanou místnost, která udržuje teplotu 10–12 stupňů Celsia. UŠtěpánků ji mají pod zámkem – ono kdo by se také osvé zlato nebál, když si spočítáte, že jedna lahev Veltlínského zeleného stojí 150 Kč auskladněných jich tu jsou ve vodorovné poloze ave tmě tisíce! Když si je zájemce objedná, musí ještě dostat etiketu atermokapsli na vrchol hrdla. Tento postup ale vrámci mé práce ve vinařství nebyl.

#nahled|https://g.denik.cz/56/12/vpzz5_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/12/vpzz5.jpg|S plnými lahvemi se musí opatrně#

Vakuová plnička

Je vhodná pro vinaře astřední vinařské podniky. Umožňuje rychlé stáčení při minimálních nárocích, plnění 300–350 lahví za hodinu.
Cena: 7500 Kč

Vakuová plnička

Zátkovačka stojanová

Zvládá zátkování většiny lahví od 0,5 l do 1 l avšech korkových zátek do rozměru 27 x 48 mm.
Cena: 1800 Kč

Zátkovačka stojanová

Vinařství Štěpánek…

… je rodinná firma působící od roku 2005 vnově vybudovaném sklepě vMutěnicích. Sama hospodaří na jednom hektaru vinic azbývající část hroznů nakupuje ze slovácké podoblasti. Momentálně Vinařství Štěpánek zpracovává 9 bílých a3 modré odrůdy, které pravidelně získávají ocenění na domácích izahraničních výstavách.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů