Šíp.deník.cz

Vítejte na záchytce!

Zááchytka je drahé spaní.
Zááchytka je drahé spaní.
Zdroj: Šíp/Miroslav Rendl
Sdílej článek:

Nikdo tam nechce, přesto je tam skoro pořád plno. Tak by se dal popsat život na protialkoholní stanici. Co vás na záchytce čeká a jak to tam chodí? To jsme zjišťovali přímo v nejmodernější záchytce v ČR v pražské nemocnici Na Bulovce.

Dostanete-li se na záchytku, projdete v přijímací místnosti základním vyšetřením, dýchnete do přístroje pro zjištění promile alkoholu v krvi (pokud nejste pro opilost schopni dýchnout a zdravotníci vám musí odebrat krev, je pobyt o stovku dražší). V přijímací ambulanci vás umyjí, případně i odvšiví, převléknou do bílé košilky, tzv. andílka a odvedou na pokoj (pokud nejste schopni chůze, pak vás odvezou na vozíku, za což se už neplatí).

„Ze 17 lůžek je 14 normálních, dvě jsou vybavena jako na JIP a jedno, tzv. odluka, je umístěné ve zvláštní místnosti za mřížemi a určené pro zvláště agresivní klienty. Ti se tam přikurtují na postel, která má nohy zapuštěné do podlahy,“ dozvěděli jsme se od vrchní sestry Jany Matušínské. „Místnosti jsou vybaveny kamerovým systémem, takže máme o klientech přehled,“ dodala.

#nahled|https://g.denik.cz/56/f1/zachy3_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/f1/zachy3.jpg|K dispozici je 17 lůžek.#

Už se tady i střílelo

Práce na záchytce rozhodně není nic lehkého. Téměř každý den tam některý klient vyhrožuje. Zdravotníci nečelí jen opilcům a bezdomovcům, ale i kriminálníkům, kteří nejdou pro ránu daleko. Pokud tam opilce nedovezou přímo policisté, nikdo si nemůže být jistý, zda není ozbrojen. Situace je o to komplikovanější, že na záchytce končí lidé, kteří jsou zároveň pod vlivem drog.

Personál zažil vykopnuté dveře i vyražená okna. Jednou se dokonce i střílelo, když opilec odzbrojil policistu. Dalším nebezpečím je zvýšené riziko nákazy různými infekčními nebo jinými chorobami. Zaměstnanci přitom pobírají zcela standardní plat zdravotnických pracovníků.

„Doba střízlivění je v průměru 8 až 16 hodin, bernou mincí pro propuštění je pokles alkoholu v krvi pod hranici jednoho promile, ale záleží na rozhodnutí lékaře,“ informovala Matušínská. „Pobyt zaplatí jen ti slušní, kterým se například vymkla oslava z rukou nebo pili ze žalu,“ dodala.

Vrchní sestra Jana Matušínská ukazuje zdejší sekáč.

Second hand pro opilce

Pracovníci záchytky a jejich známí sbírají pro opilce čisté použité oblečení jako v second handu, a pokud o ně mají klienti při odchodu zájem, dostanou ho. Svoje mnohdy pozvracené, pomočené a potrhané oděvy si odnášejí v igelitovém pytli spolu s poukázkou na zaplacení záchytky. „První cesta některých opilců ale vede ke kiosku U Křečové žíly před nemocnicí, kde do sebe hned kopnou několik panáků, zahodí pytel se špinavým prádlem i poukázku na zaplacení. Netrvá to dlouho a opět končí u nás. Někdy i dvakrát za den,“ prozradil nám další zaměstnanec zařízení, který nechtěl být jmenován.

Stanice praská ve švech

Ze statistiky je zřejmé, že se rok od roku zvyšuje počet lidí, kteří na protialkoholní stanici skončí. Zvyšuje se ale i celková částka, kterou opilci za pobyt nezaplatí. Zřizovatelem zařízení je pražský magistrát, který také platí 100 % nevymahatelných pohledávek. To ale vůbec neznamená, že by záchytka svoje peníze na dlužnících nevymáhala. Dluh některých opilců dosahuje až desetitisícových částek. Ale na bezdomovce a některé opilce neplatí ani upomínky, soudy či exekuce.

Velkou část opilců přiváží speciální mikrobus městské policie.

„Někdy se stane, že zařízení je plně obsazené již v poledne. Může to být při různých důležitých sportovních utkáních, na Silvestra a podobně. Kapacita je již nedostatečná a magistrát plánuje její rozšíření. Dostačující by byl, podle mého názoru, dvojnásobný počet lůžek, tedy 34,“ řekl Michal Beran, přednosta Ústavu soudního lékařství nemocnice Na Bulovce, kam záchytka organizačně spadá.

Na pražském magistrátu jsme se dověděli, že nyní už hledají vhodný objekt, kde by svá deliria mohlo prožívat více opilců.

Několik perliček

-Nenápadný jednopatrový dům nabízí v nonstop provozu celkem 17 lůžek, jejichž cena konkuruje těm nejluxusnějším hotelům. Za jednu noc tam lidem účtují 1788 korun. Zaplatí ale jen každý desátý.

-Průměrným klientem je bezdomovec ve věku 45-55 let. Ženy tady končí v průměru dvě až tři za den. Z cizinců jsou nejčastějšími „hosty“ Ukrajinci, Slováci a Rusové.

-Na záchytce se už stalo, že tam přivezli přímo z plesu opilý manželský pár, který se nepříčetně hádal. A protože zde pokojík pro manžele nemají, skončil muž na pánském a žena na dámském pokoji. Odluka dvojici prospěla, protože ráno odešla už bez hádky.

-Dostane-li se na záchytku člověk, který v životě výjimečně „ujel“, obvykle se po vystřízlivění stydí a personálu někdy i poděkuje. Nedávno jim jeden muž řekl, že mu zachránili život, protože chtěl v opilosti spáchat sebevraždu.

Jak přemoci kocovinu

*Pijte dostatek čistých tekutin, nejlépe nesycenou minerálku.
*Dejte si sprchu hned, jak vstanete.
*Pokud se vám houpe žaludek, zkuste několik lžiček čerstvého jogurtu, nebo odvary z máty, heřmánku či zázvoru.
*Doporučuje se i domácí polévka, zejména česnečka.
*Na bolehlav zabere acylpyrin nebo paralen.
*Po jídle jděte na klidnou procházku.
*Snězte několik lžiček medu, který obsahuje fruktózu a čistí organismus.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů