Šíp.deník.cz

Vondráčková koledníky nepotěší, Miss barví vejce cibulí

Helena Vondráčková na nejnovějším snímku
Helena Vondráčková na nejnovějším snímku
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Je fajn psát o velikonočních výstavách seniorů, zvát na tradiční jarmarky, jako byl v Zubrnicích a bude v sobotu v Úštěku. Rád ukazuji tradice kraje, jeho zručné řemeslníky a těším se na velikonoční povídání o svátcích jara. Proč se nezeptat i na to, jak budou Velikonoce prožívat lidé, kteří umí pobavit, kteří už jsou na jevišti, v divadle i v televizi jako doma? Pár z nich jsme oslovili… Říkají jim celebrity, slávu už znají. Jaké mívají Velikonoce? Zeptali jsme se na to Heleny Vondráčkové, Petra Koláře, Lenky Taussigové Kocmanové, Jolany Smyčkové i Moniky Absolonové. Hádejte, kdo z nich stráví Velikonoce na Floridě?

Helena Vondráčková: Koledníky letos zklamu


Na Velikonoce se těším, mají pro mě své kouzlo, dodržuji i veškeré zvyky. Maluji vajíčka a přijímám koledníky. Letos je ale zklamu, v té době budu v USA na Floridě, řekla.

Váš manžel si pomlázku plete či ji kupuje? Prcháte pak před ní (m)?
Ne, bohužel. K mému smutku ji vůbec nepoužívá, odpověděla zpěvačka.

Monika Absolonová: Kdy že jsou svátky?

A kdy jsou letos Velikonoce? To jste mě zaskočil, přiznala zpěvačka Monika Absolonová na plese v Ústí. Protože se mě ptáte v únoru, vůbec nevím, dodala.
A jestli mám ráda Velikonoce? Kdo by neměl – zvlášť když je zima tak třeskutá. Jaro vždycky vítám!

Utíkáte před pomlázkou? Či naopak – má vás vůbec kdo vyšupat?
Neutíkám a má, samozřejmě. Určitě brácha, jistě přítel a spousta kamarádů. Toho, že by mě neměl kdo vyšupat – tak toho se opravdu nebojím. Spíš toho je někdy až moc.

Poléváte je pak?
Nepolévám, dostanou ode mě výslužku. Barvím vajíčka a peču mazance… a moje maminka peče nádivku.

Vnímáte sama Velikonoce jako svátek církevní?
Ne, já nejsem věřící – můj přítel ano – takže to nepojímám církevně, nepostím se. Ale svátky obecně miluju a zvlášť Velikonoce – ten krásnej jarní svátek.

Petr Kolář: Pomlázku si upletu


Jsem vychovaný tak, že jsme vždycky šli s tátou ven, proutky jsme si nařezali a pomlázky si upletli. Snažím se k tomu vést i své děti, ale nemám pro to tolik času. Ale když čas zrovna je, snažíme se udělat si je sami a maminku trošku naplácat, smál se zpěvák Petr Kolář.

Těšíte se na to?
Teď je ten život tak rychlej, že čas spíš není. Když se ale člověk o svátcích na chvilku zastaví, pak si to užívá… Prostě Velikonoce vnímám a vychovávám své děti tak, aby věděly, proč ty svátky jsou.

Takže je vnímáte i církevně?
Samozřejmě, jsem křtěný katolík, s mámou jsme v neděli chodili do kostela. Já už tedy potom v pubertě moc ne (smích). Ale máma a její máma nikdy nevynechaly.

Prozraďte – kde jste Velikonoce trávil ještě jako dítě?
Na venkově. Maminka je z východního Slovenska, kde byly tyto církevní svátky ještě intenzivnější. Holky se házely do studny – tam ty svátky byly docela krutý!

Vzpomínáte si na svou první pomlázku? A zasazoval jste ji pak?
To bylo v nějakých osmi, devíti letech… právě na východě. Dávali jsme ji pak do květináče, ale už nevím, jestli vůbec kdy vyrostla (smích).

Jolana Smyčková: Vypadá to na Říp


Na Velký pátek musím být v Praze, večer mám představení v Semaforu, ale v sobotu i v neděli razíme s přítelem a našimi hafíky do přírody… Vypadá to na Říp či Házmburk. Chceme i do Troji do exotického pavilonu, kde je výstava (živých) motýlů. Třeba tam mají i velikonočního (smích), říká zpěvačka a herečka Divadla Semafor.

Co budete na svátky vařit?
Pečeme nádivku z celozrnného pečiva a kopřiv dle maminčina receptu. Ta peče i skvělého beránka z celozrnné mouky, vlastně mi chutná ještě víc, než z té bílé…

Řekněte, jak doma barvíte vejce?
Vajíčka barvím v červené cibuli a balím do gázy, do které přidám jarní lístečky. Ty se tam obtisknou a vajíčka vypadají jak vypalovaná.

Užijete si to v pondělí?
O velikonočním pondělí dovádět nebudu, hned druhý den mám v divadle Semafor Lysistratu. V ní je hodně veršovaného textu a to představení se kvůli mému úrazu čtvrt roku nehrálo, tak budu mít co dělat si na vše vzpomenout. Dva dny na to, opět po třech měsících, hraju v Ústí My fair lady. I tu si musím zopáknout. Už se do Ústí moc těším.

Lenka Kocmanová: Vajíčka jen v cibuli


Jaro je pro mě nejhezčí roční období v roce, protože vše začíná kvést, už svítí sluníčko a není ještě takové vedro. Na Velikonocích mám nejraději výzdobu, už týden mám doma vše nazdobené,“ smála se Miss Sympatie 2002 a modelka Lenka Kocmanová Taussigová z Ústí, nyní z Duchcova.

Co uvaříte dobrého?
Na Velikonoce udělám nejspíš kachnu, nedělám každý rok to samé. A ani nic tradičního, vařím a peču to, na co máme zrovna chuť. Navíc teď jak jsem doma (na mateřské s malým Tomáškem, pozn. aut.), vařím denně pokud nejsem na cestách. Pořád vymýšlím nějaká jídla…

Máte ráda tradiční jídla Velikonoc?
No… Velikonoční nádivku nejím a beránka mám nejraději jako biskupský chlebíček – ten ale kupuji.

Kolik lidí vás letos zhruba vyšupe? A „vrátíte“ jim to nějak?
Nevím, kolik jich přijde, ale většinou to budou sousedi s dětmi – chodí každý rok. Když jsem ještě bydlela u našich v Neštěmicích v Ústí, tak jsme taťku s bráchou vždy po poledni polily vodou (smích). Tím jsme jim to s mamkou vrátily, ale to už teď nedělám.

Máte ráda velikonoční čokoládu, hřešíte takto? A jak barvíte vajíčka?
Mám ráda čokoládu a jím ji, když mám na ni chuť – nejen o Velikonocích. Denně musím mít něco sladkého, tělo si o to říká samo (smích). A vajíčka? Ta barvím jen v cibuli, taková jsou nejhezčí.

Užije si Velikonoce už i váš malý synek? A vy díky němu?
Jsou to sice první Velikonoce Tomáška, ale příští rok to budu vnímat určitě více, to už půjde i koledovat. Malý špunt s pomlázkou (smích)… Zatím z toho ještě nemá rozum.

(Zdroj: bulvar.denik.cz)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů