Šíp.deník.cz

Voynichův rukopis: Napálil někdo císaře Rudolfa II.?

Rukopis je plný nepříliš zdařilých ilustrací rostlin.
Rukopis je plný nepříliš zdařilých ilustrací rostlin.
Zdroj: Archiv
Sdílej článek:

Podle některých vědců je to nejcennější rukopis na světě, podle jiných jen neumělý podvrh. Faktem zůstává, že nevíme, kdy vznikl, kdo ho vytvořil, a nerozluštěn zůstává i jazyk, kterým je napsán.

Cena? 3,5 kila zlata

Novodobá historie této podivuhodné knihy se začala psát v roce 1912, kdy ji ve staré patricijské vile v italském městě Frascati objevil americký sběratel a lovec historických pokladů Wilifrid M. Voynich. Kniha psaná záhadným písmem a provázená podivnými ilustracemi rostlin, nahých žen a souhvězdí ho ihned zaujala. Mezi listy byl navíc zastrčený dopis z roku 1665 nebo 1666, který napsal rektor pražské univerzity. Žádal jistého učence, zda by se nepokusil rozluštit šifru, kterou je text napsán. Z dopisu dále plyne, že rukopis koupil císař Rudolf II., známý sběratel umění a milovník tajemna, za šest set dukátů, tedy asi za tři a půl kilogramu zlata. V listě je také domněnka, že autorem spisu může být františkánský mystik a přírodovědec Roger Bacon, který žil ve 13. století.

Roger Bacon

Je to přepis z čínštiny

Kniha poměrně malého formátu s 230 stránkami a třemi tematickými oddíly způsobila v USA senzaci. Písmena textu se sice podobají latince, ale přečíst je nedokázal nikdo. Vědci nejprve zpochybnili, že dílo skutečně napsal Bacon, protože kniha podle obrázků obsahuje informace, k jejichž získání by musel mít mikroskop a teleskop, které tehdy ještě neexistovaly. Další teorie hovoří o tom, že text je psaný starou ukrajinštinou nebo jde o jakýsi fonetický přepis z čínštiny.

Rudolf II.

Našla se i početná skupina badatelů, která tvrdila, že dílo je dobový podvrh, který měl z kapsy Rudolfa II. jen vytáhnout peníze. Usuzují tak z neumělých kreseb rostlin a také z nepříliš kvalitního papíru, na němž je text napsán.

Wilifrid M. Voynich. Autor, kupec a objevitel?

V posledních deseti letech se ale objevila teorie, podle níž rukopis vykazuje statistické znaky, které jsou vlastní přirozeným jazykům. Je proto málo pravděpodobné, že by šlo o podvod.

Jak vidno, Voynichův rukopis nedává vědcům spát ani po téměř 100 letech. Prozatím je uchován v knihovně vzácných knih a rukopisů Yaleovy univerzity.


(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů