Šíp.deník.cz

Železný saloup: Korozi odolává už 1600 let

Kdo dokáže sloup obejmout rukama, splní se mu prý přání.
Kdo dokáže sloup obejmout rukama, splní se mu prý přání.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Na jihu hlavního indického města Dillí stojí mešita z 12. století, která ukrývá technický zázrak. Uprostřed jejího nádvoří stojí železný sloup, který tam byl vztyčen patrně už někdy v 5. století, kdy na místě stával hinduistický chrám. Přestože je sloup už asi 1600 let vystaven všem vlivům počasí, neobjevují se na něm téměř žádné stopy koroze.

Pouť dlouhá 1000 km

Sloup měří na výšku 7,2 metru, z něhož je půl metru pod zemí. Je zakončen podobnou hlavicí, jakou mají kamenné Ašókovy sloupy ze 3. století př. n. l., kterých jsou po Indii desítky. U paty má průměr asi 0,42 metru, nahoře pod hlavicí je asi o deset centimetrů užší. Hmotnost se odhaduje na 7,7 tuny.

Ve výšce zhruba 2,5 metru je dodnes krásně čitelný původní nápis v sanskrtu, který na šesti řádcích oslavuje dávného krále, který žil na přelomu 4. a 5. století. Podle některých pověstí byl sloup na místo dopraven z místa vzdáleného 1000 kilometrů, což by samo o sobě ve své době znamenalo malý zázrak.

To nejzáhadnější na celém sloupu je ale fakt, že stále odolává korozi. Chrání ho jen několik milimetrů silná tmavohnědá oxidová vrstva s červenavým nádechem. Na jednom místě je ale otřena až na samotný kov. Podle pověsti totiž sloup splní přání každému, kdo se o něj opře zády a obejme ho rukama.

Železný sloup

Pomohlo natírání máslem?

Vysvětlení oné neuvěřitelné výdrže je hned několik. Místní věří, že sloup chrání moc bohů, jiní vidí jeho dlouhověkost v tom, že byl dlouhodobě natírán rozpuštěným máslem sloužícím k uctění božstev. Další mají za to, že sloup je vyroben z tajemného kovu, patrně mimozemského původu.

Zastánce poslední verze ale zklamaly poslední vědecké výzkumy, které odhalily, že jde o klasické železo se zvýšeným obsahem fosforu, což odpovídá stavu techniky v předpokládané době odlití sloupu.

Odborníci tedy hledají vysvětlení v mimořádně příznivém klimatu v Dillí, které korozi nepřeje. Za oněch 1600 let by podle propočtů měla postoupit jen asi tři milimetry hluboko. Nikdo ale zatím nevysvětlil, proč je u sloupu sotva poloviční.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů