Šíp.deník.cz

10 TAJEMSTVÍ POHÁDKY TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU: Tohle jste určitě nevěděli!

Jedna z nejoblíbenějších vánočních pohádek Tři oříšky pro Popelku dělá radost malým i velkým divákům už 44 let! Divák by si tedy mohl myslet, že ví o malé umouněné holce a krásném princi vše… My pro vás ale máme hned deset zajímavostí, které jste o pohádce určitě nevěděli! Na následujících stránkách se dozvíte, kdo měl původně hrát Popelku, proč byli koně Juráškové tři, proč režisér Vorlíček šťouchal do sovy Rozárky nebo třeba čím zapáchal umělý sníh…

1 / 12
10 TAJEMSTVÍ POHÁDKY TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU: Tohle jste určitě nevěděli!

Popelku měl hrát někdo jiný

Režisér Václav Vorlíček měl původně v plánu vybrat do hlavní role Popelky Janu Preissovou, ta ale byla v tu dobu těhotná. Štěstí se nakonec obrátilo na mladinkou Libuši Šafránkovou, pro kterou byla role Popelky skvělým odrazovým můstkem v její herecké kariéře.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

Sníh zapáchal rybinou

Pohádka se měla původně točit v létě, východoněmecká televizní společnost DEFA, ale přišla s tím, že nebude moci na natáčení uvolnit dostatečné množství lidí. Scénář se tedy předělával a točilo se v prosinci a v lednu, což se nakonec ukázalo jako nejlepší volba. Ovšem kvůli nedostatku sněhu, kterého si pan Vorlíček přál mít na place spoustu, se musel vyrábět uměle. Sníh vyráběly v rybí konzervárně z kostí. Herci si prý i po několika desetiletích dokážou zápach autenticky vybavit.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

Sovu museli pošťouchnout

Sova Rozárka, se kterou vede důvěrné rozhovory Popelka, musela vypadat, že komunikuje. Aby tedy na povel přivřela oči a poradila tak Popelce, ať rozlouskne další oříšek s šaty, šťouchal do ní nenápadně sám režisér Václav Vorlíček.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

Tři velikosti střevíčku

Střevíček nechali tvůrci vyrobit hned ve třech velikostech, aby jeho krása vynikala v každém záběru. Jiný tedy drží princ při hledání své vyvolené, jiný si nakonec Popelka nazuje.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

Dora nebyla tlustá, ale těhotná

V jiném případě těhotenství nebylo na škodu. Zlá nevlastní sestra Popelky Dora byla v době natáčení v šestém měsíci, ale její větší bříško ničemu nevadilo. Kostyméři jí zkrátka ušili volné šaty. Zajímavostí je, že Daně Hlaváčové byla role zlé sestry zřejmě souzená. Zahrála si ji totiž i v černobílé inscenaci Popelka z roku 1969, kde hlavní roli ztvárnila Eva Hrušková.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

Preceptor usnul v záběru

Díky zimní verzi vznikla také dodatečně i roztomilá postava preceptora, které se zhostil Jan Libíček. Ve filmu nosil velký a těžký kožich, což ho prý natolik zmáhalo, že usínal, jakmile se někam posadil. Při jedné scéně v tanečním sále usnul na židli a některé záběry pak kvůli němu museli vystříhat.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

Juráškové byli tři

V roce 1973 propukla ve střední Evropě epidemie slintavky a kulhavky a zvířata se tedy nesměla převážet přes hranice. Kůň Jurášek tedy musel mít svého dubléra v Německu. V Česku dokonce natáčeli hned dva Juráškové.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

Princ s moravským přízvukem

Třiadvacetiletému začínajícímu herci Pavlu Trávníčkovi se podařilo roli prince doslova vyhrát nad desítkami jiných uchazečů. Problémem byl ale jeho silný moravský přízvuk, kterého se nestačil před natáčením zbavit. Musel ho tedy předabovat herec Petr Svojtka, první manžel Jany Bouškové, který tragicky zahynul.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

V Československu se natáčel lov, v Německu ples

Natáčet se začalo v prosinci 1972 v Německu. Jako první se dělaly scény v tanečním sále a se sovou Rozárkou. V lednu 1973 filmaři natočili okolí romantického zámku Moritzburg. Druhá polovina filmu se pak natáčela v Československu, například lovecké scény, nebo záběry ze statku, kde žila Popelka se svou macechou a nevlastní sestrou.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

Celosvětový úspěch

Popelku si zamilovali i v Norsku, dokonce jedny Vánoce, když ji televize nezařadila do vysílání, přišli diváci před televizi protestovat. Každoročně se Tři oříšky pro Popelku vysílají samozřejmě v Německu, ale také v Rakousku, Španělsku, na Filipínách nebo ve Spojených arabských emirátech.

Zdroj: Profimedia.cz,ČTK

Pokud nechcete čekat až na Vánoce, můžete si oblíbenou pohádku pustit už teď!
 

Zdroj: Youtube

#clanek|3522465|3522460#

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů