Šíp.deník.cz

Rakouské ATTERSEE, výlety, kemping, koupání nebo cesta po Attersee Klettersteig

Pokud byste rádi k moři, ale nechce se vám nikam daleko, zkuste sousední Rakousko. Jen něco málo přes 100 km od hranic České republiky se nachází rozlehlé jezero, které láká nejen ke koupání v letních měsících, ale také neskutečným množstvím výletů a možností aktivit u něj i v přilehlém okolí. A pokud by čirou náhodou nevyšlo počasí, vždycky se můžete zastavit v nedalekém aquaparku, navštívit solné jeskyně v Hallstattu, nebo se vydat za uměním do Centra Gustava Klimta, jednoho z největších secesních umělců. 

1 / 16

Atterské jezero je perfektní dovolená pro celou rodinu

Zdroj: Shutterstock

Dovolená u moře je passé. Pokud navíc hodláte vyrážet autem, je přece naprosto zbytečné jezdit stovky kilometrů do Chorvatska či Itálie. Naskládejte sebe, partnera i děti do vozu a zamiřte na jih, ale jen kousíček. Jen co překročíte hranice s Rakouskem, můžete takřka brzdit. V městečku Seewalchen, které se nachází přímo na břehu Atterského jezera, najdete hned několik možností ubytování. Ať už dáváte přednost hotelu, airbnb či kempu, vybere si tu opravdu každý. 

Po břehu celého jezera se rozléhá hned několik kempů, kde si můžete zaparkovat karavan, rozbalit stan, či ulehnout přímo pod hvězdnou oblohu. U každého ubytovacího zařízení, které vás bude lákat hlavně svou domácí atmosférou, najdete soukromou pláž se super přístupem přímo do vody, lehátky a občerstvením. A pokud voda zrovna neláká ke koupání, ať už svou teplotou, nebo jste zkrátka vody přesyceni, je spoustu dalších možností, co tady můžete dělat. Projíždky na kole patří jen k třešničce na dortu. 

U Atterského jezera bude nadšený naprosto každý

U jezera Attersee se dá dělat spoustu věcí.Zdroj: Shutterstock, Profimedia

Ať jste velký, nebo malý, teenager, dospělák, senior, jednotlivec, pár, rodina s dětmi, anebo parta přátel, Atterské jezero si zamilujete. Dostat se k němu můžete pohodlně autem, ale i vlakem, autobusem a pokud jste opravdu vášnivý cyklista, jde to i na kole. Ostatně kola jsou v této destinaci velice oblíbená a půjčovny nabízí jejich využití na celý den jen za pár euro. V okolí je spoustu super cyklotras a díky přehlednému systému nemáte šanci se ztratit, ani kdybyste chtěli. 

Učiněný ráj pro sportovní nadšence

Pokud vás baví jízda na kole, Atterské jezero je to pravé místo.Zdroj: Shutterstock, Profimedia

Když jsme nakročili ke sportu, chvilku u něj ještě zůstaneme. Patříte-li k milovníkům jakéhokoli sportu, zajisté vás přímo nadchne veslařská základna, v níž můžete na trenažeru vyzkoušet jaká je to na vodě dřina. Také tu funguje půjčovna vodních lyží, šlapadel, nepřeberné možnosti potápění, koupaliště s tobogánem, rybaření a také procházky po okolí. 

Rádi chodíte? Tady si opravdu přijdete na své

Atterské jezero je rájem pro romantiku.Zdroj: Shutterstock, Profimedia

Začít můžete přímo v Seewalchenu, kde je stylová promenáda, z které můžete dojít po mostě přes řeku Ager až do vedlejšího města Kammer-Schörflingu. Tam se můžete kouknout po památkách a zpátky si zaplatit třeba cestu lodí. Jste-li vyloženě chodec, nic vám nebrání vyrazit na trek po okolní přírodě a lesích a vyrazit až na šest kilometrů vzdálenou horu Buchberg. 

Dokonalé pro gurmány, jedlíky a milovníky rakouských pochoutek

Jezero, které působí dojmem mořského letoviska.Zdroj: Shutterstock, Profimedia

Po celodenním výletu na Buchberg by vám zaručeně vyhládlo a tak je ideální čas na to poobědvat, či povečeřet v některé z mnoha restaurací, kterých je na břehu Atterského jezera mnoho desítek. Určitě si zamilujete pokrmy z ryb, grilované uzeniny a jakékoli další gastronomické zážitky. Všechno můžete spláchnout pivem nebo třeba Aperol Spritzem, který k Rakousku zkrátka patří. 

Na výlet do Salzburgu a po okolí

Můžete se vydat na výlet do nedalekého Salzburgu.Zdroj: Shutterstock, Profimedia

Pokud jste na Attersee vyrazili autem, určitě neváhejte ani chvíli a vyražte na výlety po okolí. Jen 50 km na západ (pro nabušené jedince to lze ujet i na kole) se nachází Salzburg, rodiště Wolfganga Amadea Mozarta, v něm najdete kromě rodného domu tohoto hudebního génia a mnoha dalších památek, také rozlehlý aquapark s tobogány a mnoha možnostmi vodních radovánek. 

Za uměním do Kammer-Schörfling

V Centru Gustava Klimta si můžete prohlédnout umění tohoto velikána.Zdroj: Shutterstock, Profimedia

Jak jsme již zmínili, přímo ze Seewalchenu se můžete po mostě dostat do městečka Kammer-Schörfling. Právě tam najdete Centrum Gustava Klimta. Ten v tomto městě trávil pravidelně každé léto a maloval v plnéru. Nedaleko od Klimtova Centra najdete Muzeum umění a ještě k tomu Heimathaus Muzeum. V tomto plážovém městečku to vypadá, jako by se zastavil čas na přelomu 19. století. 

Ozdravná kůra v solných jeskyních

Lákadlem můžou být i solné jeskyně.Zdroj: Shutterstock, Profimedia

Pokud se vám nebude chtít do Salzburgu, můžete vyrazit 50 km na jih a najdete malebné městečko Hallstatt a v něm najdete solné doly. Ale ne jen tak ledajaké, jsou to nejstarší doly na světě, staré 3000 let. Tyto doly jsou výletem za všechny prachy a kdyby se vám snad zalíbilo přímo v Hallstattu nebo Salzburgu, i zde je spoustu možností ubytování za příznivou cenu. 

Jak to v tomto ráji vypadá se podívejte ve videu. 

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů