Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

BETLÉMY i nahotinky k nakousnutí

Sdílej článek:

Seriál: České dobroty - 12. díl

PARDUBICE - Neodmyslitelně patří ke všem poutím a jarmarkům. Pořadatel, který by na své akci neměl alespoň jeden stánek s touto pochoutkou, by pravděpodobně sklidil velkou ostudu. Vždyť srdce z perníku si domů přinesl asi každý z nás.

Ten nejznámější perník s přídomkem pardubický mohou v současnosti vyrábět pouze čtyři firmy. Jednou z nich je cukrářství Jarmily Janurové. V době naší návštěvy měly zaměstnankyně plné ruce práce s výrobou pohádkových chaloupek nebo takzvaných hanbatých perníků, které se nejčastěji dávají mužům k jejich narozeninám, ale slouží také jako originální novoroční přání.

Začala doma v kuchyni

"Za minulého režimu se celá perníkařina smrskla na výrobu levných slepovaných perníků, které se valily po tunách. Na kvalitní zdobený perník nebyl čas a prostor. Ten nastal až po roce 1989," vzpomíná na začátek své kariéry Jarmila Janurová.

S výrobou ručně zdobeného perníku začala doma v kuchyni. "Přes den jsem chodila do práce vyrábět klasické perníky, od večera do noci jsme s rodinou vyráběli zdobený perník. Když jsme s ním pak vyšli na veřejnost, lidé nám mohli ruce doslova utrhat," říká sympatická paní, která je držitelkou mnoha ocenění od cukrářů i perníkářů. Stala se dokonce i podnikatelkou roku Pardubického kraje.

Pekárna místo zahrady

O zdobený perník byl mezi lidmi takový zájem, že paní Janurová po čase opustila své zaměstnání a vrhla se do podnikání doslova po hlavě. "Manžel mi říkal, že jsem blázen, že to neumím ekonomicky spočítat a že prodělám nejen střechu nad hlavou, ale i kalhoty.

Naštěstí ale vše dopadlo úplně jinak. Museli jsme s těžkým srdcem zlikvidovat ovocnou zahradu a na jejím místě vystavět k původní malé pekárničce ještě jednu větší a modernější," vypráví s radostí v hlase, že se obavy jejího muže nenaplnily. V současnosti peče téměř tisíc druhů perníku, ale také plněné perníkové dezerty, kterých je dnes už přes sedmdesát.

Základem je med

Hlavní surovinou jejího vyhlášeného perníku je kvalitní včelí med, kterého každý měsíc spotřebuje přes 200 kilogramů. Není se tak co divit, že několikrát do roka putuje zaoceánskou lodí sladká zásilka až do dalekého Texasu, kde je o ni mimořádný zájem, a to nejen mezi Čechy žijícími v Americe.

Betlémy šly na konci roku na dračku.

René Flášar

Zprvu jen pro bohaté
První zmínka o výrobě perníku pochází ze 13. století odněkud z Krkonošska. V Pardubicích se začal perník péci kolem roku 1515. A v prvních letech to byla pochoutka jen pro bohaté. Perníkáři pekli své sladké pochoutky celý týden a vždy v pondělí je jezdili prodávat na tradiční jarmark. Další rozmach perníkářství nastal až v 19. století, kdy se stal dostupnou dobrotou pro širší okruh lidí.

Šikovné ruce a trpělivost. Bez těchto vlastností se v perníkárně pracovat nedá.

#nahled|https://g.denik.cz/56/ca/pardubicky_pernik3_sip-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/ca/pardubicky_pernik3.jpg|Pardubický perník#

Soutěžní otázka
Co je základní surovinou při výrobě pravého Pardubického perníku v cukrářství Jarmily Janurové?
Své odpovědi zasílejte na adresu deníku Šíp nebo na e-mail flasar@deniksip.cz.Tři výherce odměníme!
Správná odpověď z minulého dílu: Kofola barborková má příchuť třešní
Vyhrávají: Radmila Jandová, Hořice, Božena Plíšková, Rudná pod Pradědem a František Dvořák, Nymburk. Blahopřejeme!
Sdílej článek:

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT