Šíp.deník.cz

ČAS šupináčů opět nadešel

Tisíce kaprů skončí každoročně svou životní pouť v gumových rukavicích promrzlých prodavačů.
Tisíce kaprů skončí každoročně svou životní pouť v gumových rukavicích promrzlých prodavačů.
Zdroj: Deník
Sdílej článek:

ČR - Každoroční prodej vánoční pochoutky startuje. Ulice opět zaplňují kádě s kapry, nad nimiž stojí muži v gumových zástěrách a s rukama červenýma od krve a mrazu. Šíp přináší přehled cen a také tipy na to, jak si vybrat tu správnou rybu.

Sváteční tabule bez smaženého kapříka pro většinu Čechů nestojí za nic. Letos nás ale šupináči vyjdou o něco více. Kilo kapra bude asi o desetikorunu dražší než loni. Loni stál kilogram výběrového kapra kolem 75 korun. Pokud si ale letos u kádě koupíte zhruba čtyřkilového macka, bude dražší zhruba o 40 korun.

Podle rybářů totiž chovu příliš nepřála příroda, vzrostly náklady na přepravu a krmné obilí. Navíc vzrostla i daň z přidané hodnoty z pěti na devět procent.

Pokud ale přeci jen hodláte na jednom ze symbolů Vánoc ušetřit, měli byste vyrazit ne ke kádím na ulici, ale přímo na sádky. Mnoho rybářským firem prodává kapříka i přímo tam a šupináče mají o několik korun na kilo levnější. To je třeba případ i pražských Lahovic. Kapra I. kategorie tam zákazníci pořídí za 72 Kč za kilogram. Výběrový kapr je o desetikorunu dražší.

Petr Link

Jak vybrat správnou rybu
Vodu v kádích by měli prodejci často vyměňovat. Proto si dávejte pozor, jestli není kalná.
Vody má také být dostatek, aby kapři mohli volně dýchat.
Podívejte se, jestli v kádi, ze které nakupujete, neplave mrtvá ryba.
Čerstvě zabitá ryba má lesklý povrch těla a oči, čelisti jsou snadno pohyblivé, žábry krvavě červené. Šupiny jsou lesklé a hladké.
Později se zakalí oči, změkne tkáň a žábry zblednou.
Leklé ryby mají křečovitě sevřenou tlamu a skřele, povrch kůže je vybledlý.
Mražené ryby se po rozmrznutí musí hned tepelně upravit. V žádném případě rybu opakovaně nezamrazujeme.
Čerstvě zabité, vykuchané a očištěné ryby můžeme skladovat zabalené ve vlhkém ubrousku až 2 dny.

Šupináči na síti

Pokud si chcete ulehčit vánoční shon, můžete si kapra koupit na internetu. Stačí si třeba najít stránku www.kaprik.cz. Pak se vyplní objednávka a rybu vám dovezou až na práh vašeho domu. Můžete si také vybrat, jestli chcete živého kapra, nebo už naporcovaného. Služba má ale dvě nevýhody. Je dostupná pouze v hlavním městě a ceny jsou mnohem vyšší.

Ceník:

Ryba do 2 kg - 240 Kč
2,8 - 3 kg - 360 Kč
3,8 - 4 kg - 480 Kč

Přeprava živého kapra
Rybu přenášejte ve vlhké utěrce nebo ručníku, případně v igelitové nebo plátěné tašce a jděte hned domů.
Napusťte vanu studenou vodou a pusťte rybu.
Pro děti půjde jistě o atrakci, ale chlorovaná voda nebude rybě příliš po chuti, a tak se Štědrého dne možná ani nedožije. Je tedy lepší ho zabít hned.
Zabíjíme rybu doma
Z vany nejprve vypustíme vodu, kapra necháme asi 2 až 3 minuty uklidnit.
Rybu položíme břichem na prkénko.
Přikryjeme ji utěrkou a levou rukou podržíme na hřbetě.
Pravou rukou uhodíme kapra paličkou do hlavy nad oči, abychom ho omráčili.
Pak rychle nožem přeřízneme žaberní oblouky (nadzvedneme skřele a přeřízneme nožem), aby vykrvácel. Maso je pak chutnější a trvanlivější.

Kolik stojí kapři v regionech

jižní Čechy
I. třída: od 59 Kč/kg, výběr: 89 - 92 Kč/kg

západní Čechy
I. třída:79 - 83 Kč/kg, výběr: 89 - 92 Kč/kg

severní Čechy
I. třída:75 - 80 Kč/kg, výběr: 88 - 92 Kč/kg

východní Čechy
I. třída:75 Kč/kg, výběr: 82 Kč/kg

Praha
I. třída:75 - 79 Kč/kg, výběr: 85 - 92 Kč/kg

severní Morava
I. třída:80 - 85 Kč/kg, výběr: 90 - 94 Kč/kg

jižní Morava
I. třída:80 - 84 Kč/kg, výběr: 85 - 92 Kč/kg

Čím nahradit kapra

Losos
Má lahodné maso oranžové barvy. Patří k rybám s vyšším obsahem tuku, ale přesto se ho není třeba bát. Obsahuje mastné kyseliny, u nichž je prokázáno, že snižují riziko kardiovaskulárních chorob.
Pangasius
Pochází z velkých řek v jihovýchodní Asii. Má velmi šťavnaté křehké bílé maso přejemné chuti a hlavně bez drobných kostí a charakteristické rybí vůně.
Pstruh
Patří k nejlahodnějším a nejkvalitnějším rybám z našich potoků a řek. Pochutnají si na něm i opravdoví labužníci. Má méně kostí než kapr a lépe chutná.
Amur
Patří mezi kaprovité ryby. Jeho původním domovem je východní Asie. Má velmi chutné maso. Je bílé, netučné a s menším obsahem malých kostí.

Kapr je neodmyslitelnou součástí Vánoc
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů