Šíp.deník.cz

Čekali byste tyhle dva pohromadě? Prezident Zeman a potetovaný Franz

18 fotografií 18
Podívej, Vladimíre, tamhle letí modrý pták. Nesestřelíme ho?
Podívej, Vladimíre, tamhle letí modrý pták. Nesestřelíme ho?
Zdroj: AeroFilms
PREZIDENT. Hledání prezidenta střídá úsměvy s nudou. Na snímku Miloš Zeman a Přemysl Sobotka PREZIDENT. Hledání prezidenta střídá úsměvy s nudou. Na snímku Vladimír Franz PREZIDENT. Hledání prezidenta střídá úsměvy s nudou. Na snímku Vladimír Franz PREZIDENT. Hledání prezidenta střídá úsměvy s nudou. Na snímku Tomio Okamura
Sdílej článek:

Pamatujete ten fór, který koloval republikou?„ To se takhle sejdou Američan, Žid, Japonec, Rakušan a Avatar… Ne, to není vtip, to je česká prezidentská volba."  My už dnes víme, jak to dopadlo: Vyhrál jediný, kterého nezmínili – Miloš Zeman. To ale režisér Tomáš Kučera, když začal natáčet svůj dokumentární film, mapující jeden z historických okamžiků novodobých českých dějin – první přímou volbu hlavy státu v České republice – ještě nevěděl…

Film, který má právě premiéru, přináší řadu pohnutých i humorných momentů z volebního zákulisí a přibližuje divákům soukromou tvář kandidátů i lidí v jejich blízkém okolí. Filmový štáb s většinou uchazečů o prezidentský úřad natáčel už od července minulého roku, zaznamenal dramatické okamžiky při shromažďování podpisů, zákulisí volebních kampaní devíti kandidátů v prvním kole i finále prezidentské volby v kole druhém. Ústřední osou filmu je cesta hlavních kandidátů od začátku jejich volební kampaně až k rozhodujícímu okamžiku volby.

Politici a umělci

Snímek zobrazuje zákulisí volební kampaně prezidentských kandidátů a přináší netradiční a unikátní pohled do „kuchyně" první přímé volby hlavy státu. V „hlavních rolích" dokumentu vystupují Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Jan Fischer, Tomio Okamura, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman se svými volebními štáby. V „epizodních a vedlejších" rolích je doplňují jejich příznivci a podporovatelé z řad celebrit i obyčejných lidí. Ve filmu tak dále uvidíme například Helenu Vondráčkovou, Daniela Hůlku, Filipa Renče, Vítězslava Vávru či Kateřinu Zemanovou.

Od komedie k thrilleru

„Začátek filmu je spíše humorný, postupně pak přibývá dramatických okamžiků a ke konci se to zvrtne v pořádný thriller," dodává producentka Kateřina Černá z Negativu. Finále filmu je podle tvůrců buď happy end nebo tragédie, podle toho, kdo se na něj dívá.

Sám režisér k tomu ještě poznamenal: „On se nám žánr filmu v průběhu proměňuje. Na začátku je to překvapivě vtipný kousek a to díky bizarním výjevům, které jsme v průběhu kampaně zachytili. Třeba takové "Zábavné talkshow Tomio Okamury" ve Vrbně pod Pradědem s písničkami Vítězslava Vávry asi pobaví každého. No a postupně se nám ten film dramatizuje, komických výjevů ubývá a stává se z toho společenské drama."

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů