Šíp.deník.cz

Česká klasika SAMOTÁŘI. Jak jsou na tom 18 let OD NATÁČENÍ. Poznali byste Vesnu?

14 fotografií 14
Zdroj: foto: Profimedia, koláž: Šíp
Vesna přijíždí do Česka, aby tu našla svého ztraceného otce. Cestou za poznáním své vlastní rodiny se seznamuje s Jakubem, Robertem i Petrem. Kouří s nimi trávu a poznává krásy České republiky. Makedonská herečka Labina Mitevská hrála Vesnu. Labina mluví čtyřmi jazyky a ačkoli české obecenstvo ji zná jen z této role, ve své zemi je hvězda první velikosti. V roce 2003 byla zvolenou Ženou roku. Jakub je milovník marihuany a dá se říct, že je maskot celého filmu. Celí Samotáři jsou protkáni jeho hláškami, které se dodneška mezi lidmi ujali a používají se. "Ty vole, to je dobrá písnička..." "To je hymna, vole!" Roli Jakuba si střihnul, kdo jiný, než Jiří Macháček. Stálice českého nebe jak hereckého, tak hudebního. Zpěvák Mig 21 a tak trošku blázen od přírody. Kdo by ho nemiloval.
Sdílej článek:

Jeden z nejvtipnějších českých filmů, který byl natočen na přelomu století, nese název Samotáři. Hlášky z filmu už jsou takřka českým folklórem a na youtube dosahují videa s nejlepšími scénkami několika tisíc shlédnutí. Film natočil David Ondříček a při obsazení se nebál ani zvučnějších českých jmen, která doplnil jmény tehdy takřka neznámými. Film získal nominace v deseti kategoriích Českých lvů, proměnil tu za vedlejšího herce pro Jiřího Macháčka. 

V online dokumentu film o filmu se můžete podívat, jak natáčení probíhalo. 

Zdroj: Youtube

David Ondříček, syn legendárního kameramana Miroslava Ondříčka, natočil film Samotáři, jako svůj první velký film. Debutoval s dílem Šeptej, ale až Samotáři mu přinesli kýženou slávu a respekt. Režisér, který je také producentem a hereckou roli si odbyl v Cimrmanovském Trháku i vlastním díle Šeptej. Jeho prozatím poslední chloubou je TV film Dukla 61, který měl premiéru v květnu 2018.

Je známý také aférou se sestřenicemi Klárou a Marthou Issovými. S manželkou Marthou má syna Rudolfa a dceru Františku. Kromě Samotářů natočil podobně laděnou komedii Jedna ruka netleská, kde opět vsadil na dvojici Macháček, Trojan. I tento film se dočkal několika nominací a proměnil hned dvě z nich. Vedlejší herec-Ivan Trojan a nejlepší hudba-Jan P. Muchow.  

Nesmí vám uniknout
Nesmí vám uniknout
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů