Šíp.deník.cz

Další rouškovné pro důchodce? Šéfové stran mají jasný názor!

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí oznámila, že hodlá i letos žádat o mimořádný příspěvek pro důchodce. Takzvané rouškovné ale vzbudilo u opozičních stran smíšené reakce.

1 / 11
Okamura Bartoš

Důchodci si už v loňském roce přilepšili o jednorázovou částku 5000 korun, která jim přišla v prosinci a byla určená na extra výdaje spojené s pandemií koronaviru.

Už tehdy opoziční strany kritizovaly tento krok a mnoho lidí ho považovalo za jistý populismus před volbami.

Nyní ale Jana Maláčová chce posílat druhé kolo rouškovného, což opět vyvolalo ve sněmovně veliké debaty. Lídři některých stran upozorňují na to, že v aktuální situaci bude pro Českou republiku další podobný výdaj znamenat zadlužení pro celé generace!

Jana Maláčová obhahuje příspěvek růstem nákladů v době pandemie.

Jana MaláčováZdroj: Profimedia

Na návrh Jany Maláčové okamžitě reagovali lídři opozičních stran. "Tato vláda je u moci už osmý rok. Místo toho, aby předložila systémovou důchodovou reformu, raději se pokouší uplácet voliče před volbami. Jsme připraveni se bavit o opravdové důchodové reformě, která zajistí důstojné důchody a to i v budoucnu dnešním mladým lidem. Odmítáme se však bavit o předvolební kampani ČSSD, která není opřená o realitu," vyjádřil se předseda ODS Petr Fiala.

Do Maláčové se opřel i šéf Pirátů Ivan Bartoš. "Doufám, že se paní Maláčová jen tak uřekla a vláda v tuto chvíli neřeší volby, ale žalostný stav nezvládnutí epidemie českou vládou," napsal na své sociální sítě.

Podporu návrhu Maláčové nevyloučil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, podle něj je však důležité, aby nejdprve došlo k jasnému vypracování dat a vyloučil se případný dopad na ekonomiku.

Petr Fiala s rouškovným nesouhlasí.

Petr FialaZdroj: Profimedia

"Pokud by se opravdu ukázalo, že ta inflace a ten spotřební koš u seniorů rostou rychleji, než byly ty finance, které jsme tady seniorům schválili v rámci rouškovného na podzim loňského roku, v rámci zvýšení důchodů, v rámci pravidelné valorizace, tak se o tom pojďme bavit, ale rozdávat tady každého čtvrt roku peníze v situaci, kdy si na to půjčujeme a budou to platit naše děti, není zodpovědně," tvrdí Marian Jurečka.

Tomio Okamura z hnutí SPD naopak chce prosadit plošné zvýšení důchodů, jednorázová suma podle něj není nejlepším řešením. "Hnutí SPD prosazuje zvyšování podpory invalidním a starobním důchodcům, nicméně tím skutečně systémovým řešením je návrh SPD na uzákonění minimálního důstojného důchodu v úrovni hranice chudoby," zdůraznil Okamura.

Jana Maláčová se následně k poznámkám stran vyjádřila v v rozhovoru pro TV Nova, kde přiznala, že důchodová reforma je skutečně žádoucí. Pokud ale budou růst nadále ceny potravin i dalšího zboží, od návrhu druhého kola rouškovného zatím ustupovat nechce. Vše se tedy rozlouskne až příští měsíce.

Tomio Okamura chce zvýšit plošně důchody.

Tomio OkamuraZdroj: Profimedia

Ivan Bartoš tvrdí, že vláda nezvládla boj s pandemií.

Ivan BartošZdroj: Profimedia

Marian Jurečka.

Marian JurečkaZdroj: Profimedia

Jana Maláčová na rouškovném trvá.

Jana MaláčováZdroj: Profimedia

Zdroj: Česká televize
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů