Šíp.deník.cz

DEPRESE co to je a jaké má příznaky? Jak jí předcházet a jak ji zahnat?

Deprese je v posledních letech jedno z velice častých psychických onemocnění. Příčin může být několik, její průběh je velice plíživý a její důsledky nedozírné. Nejenom, že neléčená deprese může způsobit v podstatě pracovní neschopnost, ale může vás dovést až k invalidnímu důchodu. Léčba za pomoci antidepresiv by měla být až to poslední, co proti depresi uděláte, možností, jak ji léčit je daleko více, je ale dobré všimnout si její přítomnosti včas a vůbec, nejlepší je této zákeřné nepřítelkyni předcházet. Jak? To vám dnes povíme. 

1 / 13

"Depku" zná asi každý. Čas od času se prostě cítíme pod psa, "depka" je ale krátkodobý stav špatné nálady, který následuje většinou po větším psychickém vypětí-problém v partnerském vztahu, hádka v práci. Klinická deprese je ale závažné onemocnění, které se nevyhýbá nikomu. Trpět jí mohou ženy i muži, děti i senioři. Právě u posledních dvou skupin se deprese často podceňuje a ignoruje.

Existuje třináct základních rozdělení deprese s různou stupnicí zátěže pro psychiku a vzniknout může hned z několika důvodů. Endogenně, tedy poruchou chemie v mozku (časté u narkomanů); reaktivně, reakcí na zátěžovou situaci-úmrtí blízké osoby; organicky při poškození mozku např. nádorem, krvácením či cukrovkou; farmakologicky, tedy jako vedlejší účinek léků, nejčastěji antikoncepce.  

Co je vlastně deprese? 

Prvních příznaků si člověk nemusí ani všimnout.Zdroj: Profimedia

Deprese je závažná, dlouhotrvající porucha psychiky projevující se snížením až vymizením schopnosti prožívat potěšení, pokleslými náladami jedince a patologickým smutkem. Dotyčný často pociťuje zmar a beznaděj, nedostatek motivace, neschopnost cítit potěšení. Provázi ji stavy úzkosti a osamocenosti, pocity bezcennosti nebo viny.

Dále také malou sebedůvěru, únavu, zhoršenou pozornost a soustředění. Osoba s depresí může být někdy apatická, ale i agresivní. Jedná se o závažný, dokonce někdy i život ohrožující stav. Většinou mizí radostné reakce na pozitivní podněty a jedinec se může okolí jevit jako cynik.

První příznaky deprese

Když je člověk v depresi, často je potřeba, aby zasáhlo jeho okolí.Zdroj: Profimedia

Deprese často přichází z různých příčin. Velice častá je deprese po alkoholu. Člověk se cítí na nic, má pocit, že byl šťastný jen opilý. Mohou se přidat i drogy, které v mozku na krátký čas nabudí hormony štěstí dopamin a serotonin. Prudký nárůst ale znamená prudký pokles poté, co účinky drogy odezní a člověk je šťastný jen, když si znovu dá drogu.

U žen jsou velice časté deprese po porodu, to je způsobeno nejen psychickým vypětím, ale také zcela novou životní situací, která je pro ženu ohromně náročná. Senioři trpí depresemi ze samoty a pocity, že již nejsou k ničemu. Dokonce i jedno ze třiatřiceti dětí onemocí depresemi, v jejich případě je to často v důsledku touhy uspokojit a nezklamat rodiče svými výkony ve škole či sportovních aktivitách. 

Jak si všimnout příznaků

Léčba deprese je náročná, ale dá se zvládnout.Zdroj: Profimedia

Člověk je tvor společenský a tak není výjimkou, že spoustu lidí trpí depresí ze samoty, či z nešťastné lásky. Pozor ale, když se tato naprosto normální obyčejná špatná nálada přehoupne v klinickou depresi. Většinou je potřeba, aby v životě pacienta zasáhlo okolí a přimělo ho navštívit odborníka, který je jako jediný schopný určit rozsah škod na psychice.

Člověk, který trpí depresí je často schopen s depresí zvládat běžné úkoly, jako práce, péče o domácnost, vaření a další, většinou ale funguje jen na tzv. autopilota a dělá vše naprosto bezmyšlenkovitě. Říká, že mu nic není, ale trápí ho úzkost, chronická únava a časté bolesti hlavy. Zdá se, že není úplně při smyslech, je často duchem nepřítomný a moc se nesměje. Takovému člověku se často mohou hlavou honit i myšlenky na sebevraždu, či na sebepoškozování. 

Nutnost zasáhnout včas

Nejjednodušší je depresím předcházet.Zdroj: Profimedia

Máte-li pocit, že právě tyto popisky jsou vaším případem, či někoho z vašich blízkých, pokuste se najít každý den alespoň něco pozitivního. Případně vyzkoušejte alternativní léčbu. Bylinkové čaje působí příznivě na psychiku. Vhodná je meduňka a kozlík lékařský. Najděte si nový koníček, nebo oprašte nějaký starý. Malujte. Namalujte nebo napište své pocity. Vymalujte se z negativních myšlenek, i kdybyste obraz měli poté spálit. Nikdo ho neuvidí, jen vy.

Čtěte pozitivně motivační knihy, spoustu jich je k dostání i online. Ukliďte si svůj pracovní stůl nebo rovnou celý byt. Pořádek v domě=pořádek v hlavě a hlavně nezoufejte. Ačkoli deprese se zdá jako konečná stanice, není tomu tak. Lze ji porazit. 

Co dělat, aby nepřišla

Deprese je u dětí obzvláště nebezpečná.Zdroj: Profimedia

Pokud víte, že vás čeká psychicky náročnější období, stěhujete se, měníte práci, rozcházíte se s partnerem, či cokoli jiného, postarejte se dopředu o to, aby na vás deprese nezaútočila. Zaměstnejte se, sportujte, věnujte se sami sobě. I taková drobnost, jako lakování nehtů může být super terapie na večer a hlavně sami sebe hýčkejte a za nic se netrestejte. I kdyby deprese přišla, není to vaše vina. Někteří lidé k nim dispozice zkrátka mají, jiní nikoli. 

Proti depresi může pomoci tohle. 

Zdroj: Milan Bauer
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů