Šíp.deník.cz

Záškolačka Greta Thunberg: Jaké má známky aktivistka, které se klaní svět?

Greta Thunbergová
Greta Thunbergová
Zdroj: Facebook/Greta Thunberg
Sdílej článek:

Greta Thunberg hýbe světem. Tentokrát rozbouřila znečištěné vody a rozvířila karbonem pošlapaný vzduch v New Yorku na summitu o klimatických změnách. Jak si dívka školou povinná, která už druhým rokem každý pátek chodí za školu a stávkuje, dovolí jezdit na podobné události po celém světě a nepropadnout?

Je jí teprve šestnáct a už je nominována na Nobelovu cenu za mír. Šílené? Tak trochu ano. Aktivistka pro delší životnost naší planety se stala tváří a hlasem klimatických změn, jenže celé to spíše zavání chytrým PR a za nitky, přivázané k jejím končetinám a ústům, tahají rodiče a nadnárodní společnosti. Tak nebo tak, školou povinná Švédka si svým cestováním napříč kontinenty a vynechávání výuky podřezává pod sebou větev. Nebo snad ne?

Greta má lepší vysvědčení než většina deváťáků

Greta ThunbergZdroj: profimedia

Začalo to páteční stávkou. Od začátku roku 2018 přestala Greta Thunberg chodit v pátek do školy, místo toho seděla před švédským parlamentem s cedulí. Tím vlastně začala Gretamánie, která nebere konce. Teprve šestnáctiletá dívka byla nominována na Nobelovu cenu za mír. Spousta lidí si ale myslí, že místo diktování o změnách klimatu a globálním oteplování by se měla vrátit do školy a tuto problematiku nejdřív odborně nastudovat.

Ač měla v žákovské spoustu neomluvených hodin, dokončila letos Greta základní školu. A přes poměrně velkou absenci odešla s celými čtrnácti "áčky" a pouze třemi "béčky", a to ze švédštiny, tělovýchovy a ekonomiky. Jak to zvládla?

Ve Švédsku se škola nerovná stres

Greta ThunbergZdroj: profimedia

Mějme na paměti, že školní systém ve Švédsku je diametrálně odlišný od toho našeho, švédské školy jsou vedené jako "no stress" zóny, kde jsou si všichni rovni, zkoušení před tabulí neexistuje a každý žák základní školu vychodí, i kdyby byl úplně blbej. 

Gréta není úplně blbá, naopak je to nesmírně inteligentní děvče. Kdyby neprotestovala a nevěnovala se aktivismu, měla by samé. ,,Ale stálo to za to," prozradila švédskému deníku. 

Boj s klimatem až na prvním místě

Greta ThunbergZdroj: profimedia

Letos měla nastoupit na střední školu, nebýt summitu v New Yorku. Rozhodla se pro roční pauzu a škola na ni mile ráda počká. Učení doma nepřichází v úvahu, ve Švédsku je tato alternativa prakticky nelegální.

Svou budoucnost vidí Greta jako nepopsaný list. Pokud nějaká bude. Na své první velké konferenci, jak si dobře vzpomínáte, osočila politiky, že se bojí o vlastní budoucnost. Bojí se, že její generaci žádná nečeká. Nač tedy řešit malichernosti, jako je vzdělání?

Gretamánie ochromila vrstevníky, rodiče nadšeni nejsou

Greta ThunbergZdroj: profimedia

Strachem o přežití naší civilizace rozpoutala na školách po celém světě Pátky za budoucnost, jenže nerovnoměrnost školního systému se podepsala na těch, kteří nežijí v zemi, kde učitelé nechtějí zbytečnými testy a zkoušením před tabulí stresovat své žáky a pustí je do dalšího roku, ať už poctivě chodili na hodiny, nebo se na známky úplně vykašlali.

Vliv, jaký má Thunberg na podobně smýšlející děti, se nelíbí hlavně jejich rodičům. Ti se bojí, aby je Gretamánie nedostala tam, kam se všichni bojí chodit: na pracák. Lekci, již Greta předává ostatním, je možná cenná, ále zároveň nedotažená.

Co se děje u nás?

Zdroj: Soňa Broulíková

Nesmí vám uniknout

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů