Šíp.deník.cz

HEMOROIDY: Jak poznat první PŘÍZNAKY a jak jim předejít již U DĚTÍ

Hemorodiy neboli vyhřezlý konečník, to je obtíž, se kterou se potýká až 70 % dospělé populace. Lidé se prý dělí na ty, co hemoroidy mají a na ty, co je mít budou. Pokud patříte ke druhé skupině, která s nimi zatím nebojuje, Šíp vám poradí, jak poznat již prvotní příznaky tohoto neduhu, jak jim předcházet a v případě obtíží, jak je léčit. Ať už dáváte přednost lékařským mastem, čípkům, či homeopatikům, hemoroidy nejsou potíž, nad kterou by se mělo mávat rukou a už vůbec není radno je podceňovat. Léčba by měla začít ihned, jakmile objevíte jeden jediný. 

1 / 11

Prvotní příznaky hemoroidů určitě nepodceňujte

Každá návštěva toalety je přímo tortura.Zdroj: Profimedia

Už jen slovo hemoroidy způsobují, že se člověku stáhnou půlky k sobě. Tento termín, který pochází z latiny, znamená rozšíření žil v konečníku a menšími, či většími obtížemi trpí téměř každý. Častěji jsou k nalezení spíše u mužů. I u zdravého člověka bývají k nalezení prvotní příznaky rozšíření žil. Ty totiž způsobují to, že z člověka neuniká plyn a stolice. Podle Vladimíra Michálka, odborníka na slovo vzatého, je zajímavé, že hemoroidy jsou pouze lidský neduh. Zvířata jimy netrpí, dokonce nemají ani žádné příznaky. 

Když už ale příznaky začnete vnímat, určitě by měla ihned nastoupit léčba. "Jakmile se objeví svědění a bolesti v řiti, krvácení, odchod hlenu či výhřez sliznice z konečníku, mluvíme o hemoroidálním onemocnění," upřesnil lékař a také vysvětlil, jaký je postup při léčbě. Podchytí-li se hemoroidy včas, mohou ještě pomoci homeopatika. Je-li obtíž již patrná více, nastupují masti a čípky a ve finální fázi pomáhá pouze operace. 

Jak hemoroidům předcházet

Hemoroidy jsou dlouhodobá záležitost a léčba může trvat roky.Zdroj: Profimedia

Nejlepší věc, kterou pro sebe můžete udělat je tomuto onemocnění předcházet. Jak? V první řadě si hlídejte váhu. Nadváha je pro hemoroidy vyloženě ideální. Dále se vyhýbejte kořeněným jídlům, pijte alespoň 2 l vody denně a nezvedejte těžké předměty. Naprosto nejlepší, jak jim předejít, je sport. Sedavé zaměstnání k tomuto onemocnění přímo vybízí. Ale pozor na kolo a motorku. To je také jeden z učiněných rájů pro tuto chorobu. 

Koho nejčastěji postihují a jak je poznat?

Hemoroidy mohou být vnějši či vnitřní.Zdroj: Profimedia

Jak jsme již říkali, lidé se sedavým zaměstnáním mají k hemoroidům nakročeno. Ačkoli muži trpí hemoroidy častěji, ženy po porodu jsou pro ně také velkým lákadlem. A hemoroidy nejsou výjimka ani u dětí. Na vině je nejčastěji stres a nepravidelná strava. Pozor si dejte ve chvílích, kdy vás začne konečník svědit, budete cítit bolest při vyprazdňování, budete mít pocit plnosti, na toaletním papíru spatříte krev, nebo z vás vychází hlenovitá sekrece. Jakmile byste u konečníku nahmatali jakékoli výrůstky, neváhejte a utíkejte k lékaři. Určitě není ani dobrým znakem, pokud často trpíte průjmy. 

Jak na hemoroidy svépomocí

Hemoroidy jsou problémem u mnoha lidí.Zdroj: Profimedia

Je-li u vás nemoc již v plném proudu, nevěšte hlavu. Můžete si sami pomoci několika jednoduchými radami. Není vůbec na škodu dopřát si čas od času klystýr. Tu a tam si můžete také udělat hezký večer v aromaterapeutické koupeli. Jezte vitaminy a doplňky stravy. Nejlepší jsou rutin, vitamin C, koenzym Q10, šťáva z aloe vera, kostivalová mast a odvary z jírovce obecného či vilínu. 

Co ještě o hemoroidech nevíte

Pálení a svědění jsou prvotní příznaky.Zdroj: Profimedia

A perlička na závěr. Tušili jste, že v Egyptě měl faraon svého vlastního hlídače konečníku? Vážně. Pravidelně kontroloval vládcovu stolici i konečník a jakmile na faraona přišla faraonova pomsta (tehdy jí samozřejmě říkali jinak), přišlo na řadu zaříkávání. Pokud hlídač a mastičkář nesplnil své poslání, přišel nejen o práci snů, ale často i o život. Ještě, že žijeme v jednadvacátém století, že? 

Veselé video, které ukazuje, že poměrně vhodná věc k usnadnění stolice je stolice pod nohy. 

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů