Šíp.deník.cz

I VEČEŘE je důležitá součást dne, může být DIETNÍ, objevte tu ideální pro sebe

Nebudeme si nic nalhávat. Stravovací návyky většiny lidí na planetě jsou strašné a u nás v Česku jsme na tom asi nejhůře v celé Evropě. Většina Čechů je zvyklá jít málo, nebo naopak moc a futrovat se hlavně večer. Což je opravdu nejhorší věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Večeři bychom ale rozhodně vynechávat neměli, jen je rozdíl, jestli si k večeři dáte bramborový salát a k tomu tři řízky, nebo kousek lososa se zeleninou. Hádejte po kterém z těchto jídel ztloustnete? Nápověda: ryba to není. 

1 / 11

Ať už jsou vaše stravovací návyky přes den jakékoli, většinu toho, co člověk sní dopoledne, dokáže tělo v průběhu dne spálit. To, co ale sníte večer se počítá dvakrát tolik a ukládá se a proto by zvláště večer měl být kladen důraz na to, jak je jídlo poskládáno. Člověk by neměl chodit spát hladový, protože pak je z hladu tělo ve stresu a v nadledvinkách probíhá chemická reakce, která vyplavuje do těla hormon adrenalin. Ten je sice krátkodobě velice k užitku, jste-li ale v permanentním stresu, tělo je plné toxinů a přibírá.  

U každého jídla by měla platit obecná pravidla, která by se měla dodržovat. Talíř by se měl skládat ze tří složek: bílkoviny, sacharidy a zelenina. Tuky jsou v jídle obsaženy přirozeně a není úplně nutné je nějak extrémně hlídat. Když se podíváte na svůj talíř a rozdělíte ho na čtyři části, jedna čtvrtina by měla být bílkovina (maso, tofu, luštěniny), jedna čtvrtina sacharidy (příloha) a zbylé dvě čtvrtiny zelenina. Alespoň tak to platí u obědů. U večeře se však nic nestane, když bude bez sacharidů. Ty jsou totiž večer poněkud kontraproduktivní. Přes den vám dávají energii, kterou ale večer už nepotřebujete znovu nabuzovat.

Dieta není sprosté slovo

Dieta neznamená trápení, ale stravovací návyky.Zdroj: Profimedia

V našich končinách slovo dieta znamená trápit se hlady. To ale není správný výklad. Slovo "diet" znamená jen a pouze stravovací návyky. Dieta by neměla být o žádném sebetrýznění, nebo o omezování se. Zkrátka jde jen o to, abyste jedli zdravě a pestře. Ke každému jídlu měli dostatek zeleniny a vařili z kvalitních surovin. Stravovací návyky vznikají už v raném dětství a vařit zdravé večeře pro děti by mělo být důležité pro každého rodiče. Vypěstovat v dítěti vztah k zelenině bude možná náročné, v budoucnu vám ale dítě poděkuje. 

Jde to i bez masa 

Večeře vhodná pro vegetariány či vegany.Zdroj: Profimedia

Pokud patříte k vegetariánům či veganům, zajisté oceníte rychlý a snadný recept na zdravou večeři. Jakoukoli zeleninu nakrájejte spolu s tofu a dejte na pánev na lžičce kvalitního olivového oleje. K zelenině můžete klepnout i vajíčko, rozmíchat ho a opéct spolu se zeleninou. V jiném hrnci si uvařte bulgur a podávejte. Večeře je hotová během pár minut, je chutná a správně složená. Bulguru si dejte raději méně než více a klidně přidejte na zelenině. 
Ze zeleniny jsou nejlepší cuketa, jako zdroj minerálů, brokolice, která je bohatá na bílkoviny a klidně i okurka. Zelená zelenina je večer daleko lepší než jakákoli jiná. Hrášek, kukuřice a mrkev patří k tzv. sladké zelenině a má v sobě zbytečně moc sacharidů, které večer nejsou žádoucí.

Pro milovníky masa

Pro milovníky masa.Zdroj: Profimedia

Pokud jste ovšem milovníkem masa, rozhodně nic nepokazíte pečeným kuřetem bez kůže a bramborami. Ze všech příloh jsou brambory nejvýživnější a nejlepší pro zdravou stravu. Oproti rýži či těstovinám mají mnohem méně sacharidů. Také ale platí, že k večeři je lepší sníst jich menší množství, než byste si dali třeba k obědu. Co se masa týče, pro zdravou stravu je ideální maso kuřecí či jiné drůbeže. Kvalitní je také maso hovězí. Úplně vyhnout byste se měli vepřovému a vždy za každých okolností kupovat spíše maso z domácích chovů, než z velkochovů. Ve velkochovech se ke zvířatům nejen chovají velice špatně, ale zvířata tam trpí stresem a jejich maso je v podstatě plné adrenalinu, který, jak jsme si již řekli, dluhodobě tělu nepřináší nic dobrého. 

Stolování je důležité

Jezte do polosyta.Zdroj: Profimedia

Večeři říkáme rozhodně ano, nezaškodí však jíst poněkud střídměji, tzv. do polosyta. To je stav, kdy víte, že byste do sebe ještě jedno až dvě sousta zvládli dostat, ale vy si ho odpustíte. Také jezte v klidu a pohodě a ne někde na pochodu s kelímkem kafe v ruce. K večeři si hezky nachystejte stůl, můžete si dát na stůl i květinu, ubrousek a hezky všechno nachystat. Jídlo vám pak bude chutnat dvakrát tolik. Nesledujte u jídla televizi ani mobil, soustřeďte se jen a jen na jídlo. Bon apetit. 

Aby po vaření v kuchyni nezůstala spoušť 

Zdroj: Milan Bauer
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů