Šíp.deník.cz

Jiří Zahajský: Zradil svou lásku

Začít si něco se ženou, která je o 11 let starší a z dvou nepovedených manželství má tři děti, chce kus odvahy. Jiří Zahajský (*19. 1. 1939 - +19. 7. 2007) ji měl a se svou láskou strávil 31 let. Pak ji ale krutě ranil.

1 / 9
Natočil desítky filmů. Nejvíce ale proslul jako inspektor Trachta v komedii Rozpuštěný a vypuštěný.

Herci často pocházejí z umělecky založených rodin, ale Jiří byl výjimka. Narodil se ve Mšeně u Mělníka. Měl pět starších sourozenců. Rodiče se brzy přestěhovali do Děčína, kde otec pracoval v přístavu. Nikdo ze Zahajských neměl divadelní nadání, až na Jiřího. Už jako dítě se náhodou dostal do ochotnického představení o Sněhurce, kde hrál trpaslíka Šmudlu.

Přestože snil o kariéře pilota nebo hajného, vyučil se soustružníkem. „Všichni tam tehdy šli, tak jsem šel taky. Jsem odevzdanej člověk," komentoval to později.

Začal jako Šmudla

Natočil desítky filmů. Nejvíce ale proslul jako inspektor Trachta v komedii Rozpuštěný a vypuštěný. Zdroj: Deník

Jeho herecký talent se ale přece jen prosadil a Jiřího vzali na DAMU. V roce 1962 nastoupl do prvního angažmá. Byl to zlom nejen v profesním, ale také osobním životě. V souboru s ním byla i tehdejší hvězda Jiřina Švorcová a hned se o něj postarala.

„Nastoupil k nám takovej mladej, modrovokej a hodnej kluk. Nemá kde bydlet, spí v divadelní šatně. Nemohl by chvíli zůstat u tebe?" zeptala se své známé Kamily Moučkvé.

Známá televizní moderátorka kývla. Netušila, že právě získala životního partnera pro příštích 31 let. Jiří s ní zůstal, přestože byla výrazně starší a z předchozích dvou vztahů měla tři děti. Vlastní ale už nepřidali, stejně tak se nikdy nevzali.

Bolestný rozchod

Kamila Moučková se dočkala velkého zklamání. Zdroj: Deník

Kamila v něm měla neochvějnou oporu. Potřebovala ho zejména po okupaci v roce 1968, kdy upadla v nemilost režimu a dvacet let se živila jako uklízečka, barmanka a nakonec doma lepila pytlíky. Nakonec to byl právě on, kdo jí uštědřil největší životní ránu.  V polovině 90. let ji opustil kvůli herečce Janě Brejchové. Znali se od mládí, ale teprve v pokročilém věku mezi nimi přeskočila jiskra. Kamila se zhroutila. „Pět let mi trvalo, než jsem se vzpamatovala," svěřila se později.

Nikdy se ale nesmířila s faktem, že jí ho odvedla žena, kterou považovala za kamarádku a které sama pomáhala překonávat rozvody a rozchody. Nesmířila se s tím, že jezdí do její chalupy, kterou dvacet let s Jiřím opravovala a zařizovala, a spí v její posteli.

Svatební štěstí trvalo krátce

Jiří Zahajský, manželka Jana BrejchováZdroj: Šíp archiv

Jiří se nakonec s Janou oženil a stal se jejím čtvrtým manželem. Slavná herečka našla po boku nenápadného a uzavřeného muže konečně klid. Jejich štestí ale dlouho nevydrželo.

Jiří se začal potýkat s rakovinou prostaty. Navzdory těžké nemoci nechtěl odejít z divadla, poslední představení odehrál se značným sebezapřením zhruba dva měsíce před smrtí. Po jeho skonu se Jana uzavřela před světem a není o ní příliš slyšet.

Podívejte se, co na sebe prozradili Tomáš Matonoha s Lucií Benešovou.

Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů