Šíp.deník.cz

Kam na výlet v ČESKU? Vyražte do KARLOVÝCH VARŮ

Přemýšlíte, kam vzít rodinu na výlet, ale za hranice Česka se vám nechce? Vyražte do Karlových Varů. I naše malá země je plná skvělých míst k objevování a zrovna Vary k nim rozhodně patří. Ačkoli město je známé spíše svým filmovým festivalem, i mimo festivalovou sezónu tu můžete objevit skvělá místa, vymyslet si zajímavý program a podívat se po okolí. Vychutnejte si výbornou kávu se zákuskem, ochutnejte minerální prameny, navštivte filmová místa české klasiky Vrchní, prchni! a užijte si lázeňské město se vším všudy. 

1 / 11

Karlovy Vary, případně také Karlsbad/Carlsbad, je krajské a statutární město na západě Čech. Žije v něm okolo padesáti tisíc obyvatel a je to nejnavštěvovanější lázeňské město v celé České republice. Ve městě najdete hned šestery lázně, šestnáct minerálních pramenů, pět kolonád a k tomu spoustu pamětihodnotí různých církví včetně pravoslavného chrámu sv. Petra a Pavla. 

Do Varů se nejlépe dostanete autem, či autobusem. Ten jezdí každou hodinu z Prahy. Pokud jste nadšenci do traťové dopravy, může být, ale vlak do Varů jede z Prahy přes tři hodiny a objíždí půlku Republiky. Jste-li extrémně movití a nevíte, co s penězi, můžete si najmout letadlo a do Varů letět. Karlovy Vary totiž mají své vlastní letiště a z terminálu létají pravidelné spoje dvakrát týdně do Moskvy. Zůstaňme ale všichni raději při zemi a spokojme se s příjezdem na autobusové nádraží. 

Jeden z pramenů

Vary jsou plné zajímavých památek.Zdroj: Profimedia

Ve Varech je možností ubytování více než dost. Od drahých hotelů jako je třeba Grandhotel Pupp, až po malé pokojíčky v penzionech, či airbnb. V Karlových Varech funguje velmi dobře i MHD, takže není nutné bydlet přímo v centru všeho dění. Ze dvou autobusových nádraží se dostanete i do přilehlého okolí, kde se můžete podívat na spoustu zajímavých míst. Za zmínku určitě stojí hrad Loket, který je od Karlových Varů vzdálen pouze 11 km. Další atrakcí pro vás mohou být také Mariánské Lázně a celý Slavkovský les, pro milovníky přírody, který se nachází přímo mezi Vary a Mariánkami. 

Po stopách Josefa Abrháma 

U Vřídla se natáčel film Vrchní, prchni!Zdroj: Profimedia

Jste-li milovník Cimrmanovského humoru a práce Zdeňska Svěráka, můžete si projít místa, kde se natáčel film Vrchní, prchni! Jedno z míst je pramen Vřídlo, který tryská do výšky a kde se seběhli všichni vrchní z celých Varů. Josefa Abrháma pronásledovali černě odění pánové přes Tržní kolonádu, která je bývalým tržištěm, až k jeho vozu. Kromě této české klasiky se ve Varech točila spousta dalších filmů nejen českých, už jen proto, že město architekturou přípomíná spíše rakouská maloměsta. 

Oplatky, sklo, porcelán

Ve městě můžete najít spoustu krásných míst.Zdroj: Profimedia

Lázeňská klasika jsou lázeňské oplatky. Můžete je koupit i v tomto městě a pokud toužíte přivézt domů nějaký nejedlý suvenýr, určitě zabrušte do místních malých obchůdků se sklem a porcelánem. Z Karlových Varů pochází prestižní sklářská značka Moser a na výrobky firmy narazíte naprosto všude. Kromě skla jsou Vary také molochem porcelánu, na kterém vám jídlo naservírují takřka v každé restauraci a hotelu. Aktuálně fungují už jen některé z porcelánek zde založených, stále je ale karlovarský porcelán nejlepší svého druhu. 

Noční život plný Becherovky

Noční život ve Varech moc nenajdete.Zdroj: Profimedia

K Varům také neodmyslitelně patří Becherovka. Bylinný likér vyráběný Janem Becherem, sloužil k léčbě žaludečních potíží a i dnes se panák Becherovky doporučuje pro správnou funkci žaludku. Kromě alkoholu se můžete také dobře najíst opulentní několikachodovou večeří, mezi místní speciality patří Karlovarský knedlík a vyhlášená je také lokální bramborová polévka, jejíž tajemství si předávají generace mezi sebou. Při návštěvě Karlových Varů rozhodně okuste také místní paštiku. Foie gras to sice není, ale za ochutnání rozhodně stojí. 

Jak na dovolenou schovat peníze. 

Zdroj: Milan Bauer
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů