Pieta

Poslední dny je kolem Bertramky živo. Po Gottově náhlé smrti 1. října na následky akutní leukémie rodina sídlo opustila, fanoušci ale přinášejí upomínkové předměty, květiny, vzkazy a svíčky a vzdávají Mistrovi hold.

Bertramka je klasicistní sídlo z poloviny 18. století nacházející se na jednom z vršků pražského Smíchova a od roku 2019 je na návrh ministra kultury Antonína Staňka národní kulturní památkou.

Historie

Dříve stál na jejím místě malý viničný domek, byl ale nahrazen jednoduchou usedlostí z lomové opuky, která dostala jméno po tehdejších majitelích Františce Bertramské ze Zornfelsu a Františkovi z Bertramu, kteří pozemky získali v dražbě roku 1743. O pár let později podlehli ještě jednou a vilu nechali architekty upravit do podoby předměstských vil.

V roce 1784 se vila dostala k manželům Duškovým. Operní pěvkyně a skladatel mezi roky 1787 a 1791 několikrát přivítali samotného hudebního génia Wolfganga Amadea Mozarta. Ten se ale o pobytu na Bertramce nikdy nezmínil a vzpomínal jen na palác Johanna Josepha Franze von Thun-Hohensteina na Malé Straně.

V roce 1925 přešla nemovitost pod správu Mozartea a o čtyři roky později pod křídla Mozartovy obce, která ji za nemalé peníze odkoupila. Krátce po revoluci se dostala do sporu, protože Bertramka spadla do klína Praze 5 a trvalo dlouhých 18 let, než si vydobyla právo vlastnictví zpět. Areál se zpřístupnil veřejnosti a pořádají se tam velké výstavy jako "Johann Adolf Hasse - Leben und Werk" nebo "Mozartova Zahradnice a její osudy" a koncerty Duškovy soutěže hudební mládeže.

Na konci 18. století prošly přihlehlé zahrady velkou proměnou a během pár měsíců připomínaly původně užitkové pozemky a vinohrady upravený park s dlouhým kaštanovým stromořadím. Všechna práce byla ale marná, protože o pár let později Bertramku zachvátil požár a celé zahrady padly popelem.

Kde usínají hvězdy

Vila, kde Mistr se svou rodinou žil, byla k objektu přistavěna na popud hudebního nakladatele Mojmíra Urbánka mladšího až v roce 1912. Na dohled budov, kam chodil komponovat sám Mozart, žil Karel Gott v luxusně zařízeném sídle ve stylu art deco. Nedávno prošla vila rozsáhlou rekonstrukcí a bylo přistavěno celé patro. Více než sto let stará budova potřebovala velký zásah, a tak došlo rovnou i k jejímu rozšíření a několika přístavbám.