Šíp.deník.cz

Nejlepší moderátorka Štěpánka Haničincová: Než si vzala život, roky trpěla!

Spolu se svým loutkovým parťákem roky bavila děti celého českého národa. Štěpánka Haničincová (†68) a její čertík Bertík se ale nakonec stali oběťmi své doby. Legendární moderátorka si nakonec přála jediné: nežít.

1 / 7
Moderátorka se svojí nejslavnější postavičkou, kterou milovalo mnoho dětí.

Kdyby se měla vyplnit přání Štěpánky Haničincové, raději by byla uznávanou herečkou než ženou, která moderuje pořad pro děti. Přehnaně laskavou "tetou" z obrazovky se nakonec stala i mezi nejbližšími. „Mnohokrát v životě jsem ve všem měla zmatek, ale pokaždé jsem se, i v soukromí, raději přiklonila k roli Štěpánky. Pomohlo mi to v mnoha situacích," přiznala ještě za života Haničincová, že své televizní poslání přijala se vším všudy.

O to větší pro ni byla rána, když se musela kvůli emigraci dcery Alexandry v roce 1982 z obrazovky stáhnout. Tehdy začala Štěpánčina krize. Přišla o kariéru i o dítě. Dceru nemohla ani kontaktovat, sledovali ji.

Neuměla se smířit se stárnutím

S čertíkem Bertíkem strávila celý život. Nakonec ale loutku ztratila. Zdroj: Šíp PLUS

Na lepší časy se začalo blýskat až po revoluci. Štěpánka mohla po letech znovu poznat dobu, kdy ji nikdo nebude pronásledovat. Jenže… Už prostě nebyla tou bezstarostnou ženou jako dřív. Skutečnost, že byla spjata s komunistickým režimem, se obrátila proti ní. „Zatímco kdysi musela opustit obrazovku a potom i televizi z důvodu, že byla pro socialistické zřízení nevhodná, po revoluci se začaly v televizi objevovat dopisy, že vychovávala socialistické děti," řekl Šípu herec Jan Přeučil, třetí manžel Štěpánky.

Žena, která celý život dětem zasvětila, krutý ortel svého osudu už pomalu neunesla. A pak ještě přišla další těžká rána. Nabídli jí, aby svůj model pořadu začala uvádět jako babička! To Haničincová neunesla… Nesnesla představu, že vypadá tak staře, aby se musela stylizovat do role ženy za zenitem, která už jen opečovává vnoučky.

Kvůli mladému vzezření dokonce podstoupila plastickou operaci. „Babičko" jí totiž neříkala ani vlastní vnoučata. Nepomohlo to. Ztratila vůli dál se o něco snažit. Práci poté raději odmítala s tím, že má zdravotní problémy.

Osudný konec

Štěpánka HaničincováZdroj: Šíp

Skoro úplně přestala chodit ven, nestála o lidi. K depresím se postupně přidaly i zdravotní problémy. Začala brát léky na dokrvování mozku a na tlak. Celá se jejich účinkem jako by zpomalila. Nejspíš i proto, že léky kombinovala s alkoholem. Poslední týdny života už většinu dní jenom ležela a ani nezvedala telefon, když náhodou zvonil. Až do osudného dne, kdy vůli žít ztratila úplně.

Když Jan Přeučil dorazil z práce, uvítalo ho tehdy zlověstné ticho.

„Štěpánka nebyla v ložnici, začal ji hledat. Na zemi ležely džíny, v koupelně blůzička, v kuchyni ležela na zemi Štěpánka, hlavou u ústředního topení, zády ke všemu. Jan svou ženu začal oživovat. Marně. Pak ji přikryl osuškami a volal záchranku," přiblížila poslední okamžiky fenomenální moderátorky Šárka Horáková, která o ní napsala knihu Dvojjediná Štěpánka Haničincová.

Podívejte se na rozhovor s Jankem Ledeckým.

Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů