Šíp.deník.cz

ALŽBĚTA II. a její TAJEMSTVÍ: Tohle o britské královně nejspíš nevíte

Královna Alžběta II. je pravděpodobně jedna z nejoblíbenějších osob na světě. Její dubnové narozeniny pravidelně slaví celá Velká Británie a v podstatě celý svět. Myslíte si, že toho o královně víte dost? Dáma narozena v roce 1926 si zaslouží značnou úctu a nejen kvůli věku. Královnin život je protkán zajímavými okamžiky a úctyhodné je i to, že s manželem Princem Philipem je již 71 let. To se jen tak nevidí. Nejnověji do rodiny přibyla Meghan Markle, manželka jejího mladšího vnuka prince Harryho a královna ji přijala s otevřenou náručí. Leckterá jiná babička by mohla mít námitky vůči původu dámy vnukova srdce, ale královna je zkrátka plná pochopení. 

1 / 15

Její královská výsost Elizabeth Alexandra Mary přišla na svět císařským řezem 21. dubna 1926 jako starší dcera krále Jiřího VI. Její narozeniny tak připadají každoročně na krásné období jara, kdy slaví celé Britské impérium. O životě královny Alžběty II. a její mladší sestry Margaret, bylo natočeno i několik filmů, protože nejen ona jako osoba, ale hlavně její život jsou velice zajímavé. Princ Philip, který je vzdáleným příbuzným královny Viktorie a stal se Alžbětiným manželem, se kvůli ní vzdal svých řeckých a dánských šlechtických titulů. Zkrátka láska. 

Kvůli mladé princezně, u které bylo velmi nepravděpodobné, že by někdy usedla na trůn, byla zřízena dívčí škola, aby se její mezilidské vztahy mohly vyvíjet normálně a měla kamarádky. Když vypukla druhá světová válka, chystala se evakuce princezen a jejich rodičů do Kanady, matka budoucí královny se ale vyjádřila jasně: „Mé děti nikdy neodcestují beze mě. Já nikdy neodejdu bez svého manžela krále. A král zemi neopustí.“

Sloužila ve druhé světové válce

Královna sloužila ve druhé světové válce.Zdroj: Youtube

Zapojila se i do druhé světové války a je to asi jediná královna na světě, která by vám dokázala opravit náklaďák. Cvičila se totiž jako řidička a údržbářka nákladních vozidel a sloužila v armádě v uniformě, jako jediný žijící člen královské rodiny. Když se konaly oslavy z ukončení druhé světové války, spolu se svou sestrou se anonymně zapojily do oslav s veřejností. 

Manželství s princem Philipem trvá již více než 70 let

Manželství s princem Philipem trvá již více než 70 let.Zdroj: Profimedia

Alžběta potkala svého budoucího manžela někdy mezi lety 1934-1939. Po setkání ve škole královského námořnictva v Dartmouthu v červnu 1939 se do něho zamilovala a oba si začali posílat dopisy. Princ Philip měl tehdy titul princ řecký a dánský a vzdal se kvůli Alžběte svých titulů. Společensky spadl o příčku pod svou ženu, ale to mu nevadilo. Vzali se až v roce 1947, tedy po zhruba osmi letech vztahu. 

Její šance na trůn byly téměř nulové

Královna miluje módu a pastelové barvy.Zdroj: Profimedia

Po narození byla třetí v pořadí nástupnictví na trůnu po svém strýci Eduardovi a svém otci. Nezdálo se pravděpodobné, že by na trůn nastoupila, protože se předpokládalo, že po Jiřím V. půjde na trůn její strýc Eduard, který se ožení a bude mít potomky. Po smrti dědečka Jiřího V. se sice stal panovníkem její strýc jako král Eduard VIII., ale ještě tentýž rok kvůli snaze oženit se s dvakrát rozvedenou ženou abdikoval a britským králem se tak roku 1936 stal jeho bratr a Alžbětin otec Jiří VI. Alžběta se tímto aktem dostala do postavení následnice trůnu.

Miluje brože a sbírá je 

Královna miluje a sbírá brože.Zdroj: Profimedia

Nedávno obletěl svět hoax, že královna během návštěvy Donalda Trumpa dávala brožemi najevo svůj názor. Není to pravda, měla prostě nějakou brož, kterou od někoho dostala. Královna Alžběta II. je dáma, která kdyby chtěla vyjádřit svůj názor vůči americkému prezidentovi, řekla by ho nahlas a neschovávala se trapně za nějaké brože. Nicméně je pravda, že brože miluje, sbírá je a má jich doma prý okolo čtyř stovek. 

Více než brože miluje psy

Je velkou milovnicí psů, má doma celou smečku corgi.Zdroj: Youtube

Královna Alžběta II. je velká milovnice psů a všech zvířat. Miluje rasu psů corgi a za svou vládu měla třicet psů této rasy. První byla fenečka Susan, kterou královna, tehdy princezna, dostala ke svým 18. narozeninám. Královniny psi s ní jezdí všude. Dokonce vyšlechtila novou rasu dorgi, která vznikla zkřížením jejího corgi s jezevčíkem královniny sestry Margaret. Je otázka nakolik to byl účel a nakolik spíše dílo náhody. 

Konečně má vlastní sochu 

V červenci 2018 byla odhalena první socha Královny Alžbety II.Zdroj: Profimedia

Dne 25. 7. 2018 byla slavnostně odhalena socha Její královské výsosti. Socha váží skoro tunu a odlili ji u nás v Česku, konkrétně v Horní Kalné na Trutnovsku. Socha znázorňuje královnu sedící na trůnu a je o něco málo větší než životní velikost. Královna je prý se svou sochou spokojená a vtipně glosovala, že jí možná nemusely udělat tolik vrásek v obličeji. 

Co se děje v Šípu? 

Zdroj: šíp.cz
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů