Šíp.deník.cz

Vánoce v Buckinghamském paláci: Jaké tradice dodržuje královská rodina?

Zajímali jste se někdy jak vypadají Vánoce v královské rodině? Zda je Buckinghamský palác svátečně nazdoben, jestli královna vykrajuje cukroví, zda si Meghan a Kate zaplétají do vlasů vánoční gerlandy, jestli všichni sedí u krbu a poslouchají Philipovy historky ze Štědrého dne roku 1863? Všechny vaše dotazy zodpovíme!

1 / 14
Vánoce v královské rodině

Ano, i královská rodina slaví Vánoce. A samozřejmě že vyzdobí všechny nemovitosti, které vlastní. Na tento tradiční svátek se sejde celá rodina - královna Alžběta, princ Philip, Camilla a princ Charles, Kate s Williamem a tlupou dětí a Harry, nově s Meghan a nenarozeným dítětem.


Jako každý rok se rodina sejde na jednom místě a oslaví Vánoce po svém. Liší se to samozřejmě zvyklostmi. Královna s Philipem si nepouští klasické britské vánoční pohádky, Meghan s Kate, Williamem a Harrym nečekají na zlaté prasátko. Ale stejně jako všechny rodiny, i ta královská dodržuje určité zvyky. 

Jak slaví Vánoce královna Alžběta?

Vánoce v královské rodiněZdroj: www.royal.uk

Královna se týden před Vánoci vypraví do domu v Sandringhamu. Toto rozlehlé panství Alžběta s pomocí několika desítek poddaných svátečně vyzdobí, aby bylo na Vánoce připraveno pro rodinou sešlost. Sandringhamské panství je totiž místo, kde se sejde nejbližší rodina oslavit vánoční svátky.


Během šedesátých let udělala královna výjimku a Vánoce se začaly oslavovat na hradě Windsor. Od roku 1988 se však Vánoce opět přemístily do panství v Sandringhamu.

Je vánoční stromek královskou tradicí?

Vánoce v královské rodiněZdroj: www.royal.uk

Jasně že ano. Manželka krále George III., jenž vládl Velké Británii a Irsku v 18. století, představila rodině novinku s názvem vánoční stromeček. Pozdější nadšení královny Viktorie a prince Alberta vyřádit se na zdobení stromku se rozšířilo po celé zemi.


Nyní je stromek tradicí ve většině zemí na světě. Všechny stromy, které rodina postaví na obdiv, jsou živé a zdobené pod velmi přísnou kontrolou vševidoucího oka královny Alžběty. Doladění posledních detailů stromečku v Sandringhamském panství nechá na zbytku rodiny. 

Předávají si dárky?

Vánoce v královské rodiněZdroj: www.royal.uk

Co by to bylo za Vánoce bez dárků? Jednu tradici se však rodina rozhodla pozměnit - početné dárky nepokládají pod vánoční stromek, ale na stoly v obývacím pokoji. Protože tolik dárků by se pod stromeček nevešlo, navíc se královna Alžběta ve svých 108 letech stěží shýbá k zemi.


Dárky si také neotevírají jako my, tedy poté, co po lahodné večeři přiletí Ježíšek na svém kouzelném koberci, jeho ruce právě narozeného miminka pečlivě poskládají dárky pod stromeček a s třeskutým pláčem odletí k sousedům, ani jako ve zbytku světa, ráno po Štědrém dni, ale kolem čtvrté hodiny odpolední. Tomu se v Británii říká "teatime", tedy čaj o páté. 

Chodí ráno do kostela?

Vánoce v královské rodiněZdroj: www.royal.uk

Královna a další členové královské rodiny se na Štědrý den účastní ranní mše v kostele Sv. Marie Magdaleny v Sandringhamu. Je to zvyk, který započala královnina pra-pra-prababička, královna Viktorie. Půlnoční mši královská rodina vynechává. Kdo by taky o Vánocích chtěl chodit do kostela dvakrát? 

Kdo by chtěl chodit dvakrát do kostela jakýkoliv den?

Komu posílá Alžběta vánoční pohledy?

Královna Alžběta a princ PhilipZdroj: winto

Kromě sedmi tisíc neznámým a nevýznamným vzdáleným členů královské rodiny, jako jsou bratranci z osmého kolene drahé tetičky, která je třetí manželkou jiného strýce, jenž si vzal svou sestřenici, posílá královna vánoční pohledy také důležitým osobnostem politického světa.
Celkový počet pohledů s přiloženou rodinou fotkou je asi 750, každým rokem se ovšem rozrůstá - jak je známo, britská monarchie se množí jako králíci. Mezi politické tváře, jež dostanou podepsanou fotku celé rodiny, patří například předseda vlády, generální guvernér nebo prezidenti a vládci jiných zemí.

A jaké další tradice má královská rodina?

Královna Alžběta a princ PhilipZdroj: winto

Tak například má královna pro každého člena rodiny osobně vybraný dárek. Několik vyvolených poddaných, služebníků a podkoní získá od královny také dáreček, pravděpodobně už ne osobně vybraný a beze všeho se špatně napsaným jménem.


Dále má královna pro každého tradiční vánoční pudink. Nepleťte si ho s pudinkem od Dr. Oetkera, tento vánoční dezert vzhledem i konzistencí připomíná koláč, je to i ta nejsladší věc na světě, z níž trnou zuby. Královna je věnuje všem zaměstnancům, vyjde to zhruba na 1500 pudinků, které skončí v koši nebo na ebay.

Jaké vánoční tradice dodržuje Bára Basiková?

Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů