Šíp.deník.cz

Máte pocit, že je ve vašem životě NĚCO ŠPATNĚ? Možná vás OVLÁDÁ PSYCHOPAT!

Psychopata si leckdo představí jako chlápka v masce klauna, který po večerech běhá v parku a chce někoho zabít. Tato představa, kterou často vidíme ve filmech, nemůže být vzdálenější realitě. Psychopatie je v podstatě asociální porucha osobnosti, která má svá specifika a je hluboce zakořeněná v člověku. Je to přetrvávající psychická vlastnost, stav nebo vzorce chování, které jsou vyjádřením charakteristického  stylu života jedince a jeho vztahu nejen k sobě, ale hlavně k druhým. Toto chování jsou často extrémní a tvoří ho významné odchylky od běžného způsobu chování, na který je člověk ve svém okolí zvyklý a který je v dané kultuře považován za normální. Možná i ve vašem okolí se psychopat ukrývá. Řekneme vám jak ho odhalit. 

1 / 10

Psychopatií a dalšími poruchami osobnosti se zabývá věda s názvem psychopatologie a právě ta je schopná psychopatii definovat a poradit, jak psychopata odhalit. Abyste ale nemuseli hledat knihy s kýženým obsahem, povíme vám to my a není potřeba člověka podrobovat žádnému testu. Stačí, když odpovídá několik málo bodům. Psychopat není nemocný, jedná se spíše o člověka, který svým chováním parazituje na ostatních, chová se k nim nadřazeně, ubližuje jim a necítí za to vinu. Naopak často se snaží vyvolat vinu ve své oběti. Psychopat může být zároveň i sociopat. 

Na venek působí často jako správný člověk, ale jakmile se zavřou dveře od bytu, mění se ve zlého a zdatného manipulátora, který vás terorizuje a ještě k tomu ve vás vyvolává pocit, že za to můžete vy. Ačkoli psychopatie není nemoc v pravém slovasmylu, její rozsah se dá testovat a odlišnost je vidět na EEG v oblasti mozku, která zodpovídá za city, pocit štěstí, radosti, výčitek apod. Schopnost empatie a emocí je totiž u psychopata neaktivní.

Pod nadvládou psychopata

Ubránit se psychopatovi není jednoduché, ale jde to.Zdroj: Profimedia

Psychopat může být kdokoli. Muž, žena, dokonce i dítě. Může se jednat o partnera, rodiče, prarodiče, souseda. Zkrátka kohokoli. Nemusí jít jen o neschopnost cítit emoce, ale zároveň i o emoce přehnané. Bohužel častý je i příklad sadistické psychopatie, kdy člověku dělá dobře utrpení jiných tvorů, zvířat i lidí. Takoví lidé se velice často dopouštějí domácího násilí a násilí při sexu a obeť je ještě kryje a říká, že o nic nešlo, případně mají pocit, že si ránu zasloužili. Podívejte se na 10 znaků, podle kterých psychopata poznáte. 

Jak poznat psychopata

Psychopatie je vážný problém v domácnosti.Zdroj: Profimedia

1) Necítí vinu - psychopat nikdy nemá pocit, že udělal něco špatně. Nemá úctu k zákonům ani k osobní svobodě jiného člověka.

2) Osobní kouzlo - ačkoli v soukromí se mění v monstrum, na veřenosti srší vtipem a charisma z něj sálá na všechny strany. V kolektivu je oblíbený. 

3) Nikdy nedělá nic špatně - nepřebírá odpovědnost za své činy a slova. Když se mu něco nepovede, vina je vždy na druhé straně, nikdy u něj. 

4) Cíleně ve vás vyvolává pocity viny - je si vědom své moci a cíleně se ve vás bude snažit vzbudit pocit, že hádku jste vyvolali vy, nikoli on. 

5) Umí hrát empatii - na první pohled se zdá jako milující člověk, který by snesl modré z nebe, vše je ale jen póza a jakmile není po jeho, mění se v hašteřivce. 

6) Soustředí se jen sám na sebe - všechno je jen a jen o něm. Neptá se, co si myslíte, nebo, jak se cítíte. Je přesvědčený o své nadřazenosti. 

7) Často vyhrožuje - všechno v jeho životě (či vašem společném) je něčím podmíněno, vše je za něco a pokud není po jeho, je schopný vyhrožovat čímkoli, byť absurdním. 

8) Lhář, lhář - psychopat je zdatný ve vymýšlení historek a neustále vás bude krmit jednou falší za druhou. Lže bez mrknutí oka, svým pravdám často i věří. 

9) Absolutně nerespektuje osobní prostor - a to nejen ten fyzický, ale i psychický. Jakmile jste v jeho spárech, má právo vědět, kde jste, co děláte a jakto, že nákup trval o deset minut déle než měl. 

10) Ponižuje druhé - ať už to je slovní zesměšňování, shazování, kritika druhých, s ohromnou radostí ponižuje všechny okolo sebe, aby víc vynikla jeho výjimečnost. 

Jak se psychopatovi bránit

Poznat psychopata není snadné.Zdroj: Profimedia

Být obětí psychopata nechce nikdo. Jak se ale takovému člověku bránit? Bývá často psychicky silnější a odolnější než my. Necítí žádnou vinu ani bolest z toho, jak vám ubližuje. V první řadě je důležité uvědomit si, že máte tu čest s psychopatem. Dalším krokem by měl být pomalý ústup, aby si psychopat v ideálním případě ani nevšiml, že se mu ztrácíte z dosahu. Nejspíš z vás celou dobu něco čerpal, třeba peníze, přesvědčte ho, že už žádné nemáte a tudíž jste mu k ničemu. S radostí vás hodí přes palubu a pokud ne, snažte se s ním stýkat čím dál méně, až nakonec kontakt vymizí úplně. Neobviňujte ho z ničeho, nepomůže to a jen si tím zaděláte na další problém. Zaměstnávejte se natolik, aby věděl, že na něj nemáte čas, nic mu neříkejte. Časem pro něj přestanete být zajímavý a zmizí z vašeho života sám. 

Co se děje v Šípu. 

Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů