Šíp.deník.cz

Milada Horáková: ODVÁŽNÁ žena, která za svou vlast BOJOVALA do POSLEDNÍHO DECHU

Ačkoli poprava JUDr. Milady Horákové je již minulostí, určitě je dobré si ji občas připomenout. Žena, která věřila v Masarykovy ideály, bojovala za rovnoprávnost žen, aktivně se podílela na politice a rozkvětu feminismu u nás a nevzdala se do poslední vteřiny. Jak jinak si vysvětlit její popravu, než že se její inteligence a odvahy režim bál. V roce 2017 vyšel dlouho očekávaný film s názvem Milada. Připravoval se několik let za pomoci mnoha historiků a odborníků tak, aby co nejvěrněji vypověděl příběh této ženy, která věřila v lidské dobro, své ideály a ani ta nejkrutější komunistická monstra jejího ducha nezlomila. Připomeňme si, co se stalo a ujistěme se, že její smrt nebyla zbytečná. 

1 / 15

Milada Horáková se narodila roku 1901, tedy ještě za dob Rakouska-Uherska. Již od mládí vynikala bystrým intelektem a během studií na gymnáziu byla v roce 1918 vyloučena, protože se aktivně podílela na demonstracích proti vládě Rakouska-Uherska, což měli studenti zakázané. Školu dokončila na jiném gymnáziu a rozhodla se studovat práva. Ještě než vysokou školu dokončila, setkala se se senátorkou Františkou Plamínkovou, zakladatelkou Ženské národní rady (ŽNR), kam vstoupila a aktivně se na jejím chodu podílela. 

Ještě během studií potkala Bohuslava Horáka, kterého si krátce po dokončení školy vzala za manžela a o pár let později se narodila dcera Jana. Narozdíl od mnohých jiných žen, které s příchodem dítěte z veřejného života odešly, Horáková se stále plamenně věnovala politice a bojovala za své ideály. Nezlomilo ji ani nacistické gestapo a po roce 1945 ani komunisté, kteří se rozhodli ji zlikvidovat. Ani tváří v tvář smrti se Horáková nevzdala a dodneška je symbolem odporu proti totalitě komunistické nadvlády.

První problémy s režimem přišly už během druhé světové války

Problémy přišly už během druhé světové války.Zdroj: Profimedia

Během druhé světové války se Horáková aktivně zapojila do Petičního výboru Věrni zůstaneme a Politického ústředí, které fungovaly jako obdojové organizace. Vyhledávala pro ně v bývalé ŽNR nové ilegální pracovníky, zajišťovala tajné byty a získávala zpravodajské informace. Neušla ale pozornosti gestapa a začátkem srpna 1940 byla spolu s manželem zatčena, tehdy ještě za práci pro Ženskou národní radu. Po zjištění napojení na odboj byla tvrdě vyslýchána a bita, pro gestapo ale bez úspěchu. Dva roky byla držena na Pankráci a na Karlově náměstí, po atentátu na Heydricha byla převezena do Malé pevnosti v Terezíně, kde se znovu setkala s Františkou Plamínkovou. 

Konec války a potíže s komunisty

Po válce už jí nikdy nedali pokoj.Zdroj: Profimedia

Z Terezína byla v červnu 1944 převezena do Lipska a pak do Drážďan. Během soudu, kdy se hájila sama, jí prokurátor navrhl trest smrti, který soud nakonec změnil na 8 let káznice. Ten si až do osvobození odpykávala do v ženské věznici u Mnichova. Po květnu 1945 se vrátila do Prahy a tam se opět setkala s manželem, který přežil pochod smrti. Po promluvách s prezidentem Benešem, který si přál kvalitní stranickou politiku, vstoupila znovu do vedení obnovené České strany národně sociální a přijala poslanecký mandát Prozatímního národního shromáždění. Obnovila také ŽNR a vystupovala jako její tvář. 

Stala se trnem v oku komunistickému režimu

Byla trnem v oku systému.Zdroj: Profimedia

V roce 1946 kandidovala za Národní socialisty a byla zvolena do Národního shromáždění. Byla tehdy kritická vůči činnosti poválečných lidových soudů, v oblasti sociálních otázek, hospodářství a zahraniční politiky a velice rychle rozpoznala poslušnost a řiťolezectví československých komunistů vůči Moskvě. Kvůli tomu byla monitorována StB, která již od konce války byla ovládána právě komunisty. Po únoru 1948 byla Horáková zbavena téměř všech funkcí a 27. září byla zatčena za velezradu a započal inscenovaný proces. 

I na prahu smrti stála s hlavou vztyčenou

Smrt této hrdinky si připomínáme každý rok.Zdroj: Profimedia

Téměř dva roky byla uvězněna, mučena a všemi možnými způsoby nucena k tomu, aby se vzdala. Horáková byla ale odolná a ani na vteřinu neztratila svou tvář. Soudní proces, který trval osm dní (31. 5-8. 6) měl probíhat přesně podle "scénáře" po vzoru sovětských velkých čistek ve 30. letech na přímý příkaz prezidenta Gottwalda. Vynucený scénář, podle kterého se měli a byli donuceni obžalovaní chovat, ale v některých momentech přesto porušovali. Obzvláště Horáková. Bránila sebe i své idály. Horáková byla odsouzena k smrti spolu s dalšími třemi muži. Její poprava byla vykonána jako poslední v řadě, údajně zvlášť bolestivým způsobem. 

Žádost o milost Milada Horáková odmítla

Dcera Jana je na svou matku hrdá.Zdroj: Profimedia

Milada Horáková odmítla žádat o milost, ale její dcera i advokát tak učinili. Přestože se mnoho světových osobností, včetně Alberta Einsteina, Winstona Churchilla i Eleanor Rooseveltové, snažilo dopisy získat pro odsouzené milost, komunistický prezident Gottwald, formálně na doporučení ministra spravedlnosti, rozsudky k trestu smrti podepsal. Popravy byly vykonány 27. června 1950. Ostatky Milady Horákové a ostatních spoluvězňů byly zpopelněny a nikdy se nenašly. Byl tak zřízen pouze symbolický hrob na pražském Vyšehradě, kde je vyhotovena i její busta. 

Poslední slova patřila rodině a národu

Na její odvahu nezapomeneme.Zdroj: Profimedia

Svůj poslední dopis, určený především rodině, napsala v den popravy ve 2:30 hodin ráno. V něm mimo jiné prohlásila: "Je to zvláštní shoda okolností; když se měla narodit Jana, udělala jí místo na světě naše máma. Teď dělám tu výměnu životů zase já. (…) Jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj." Její smrt zasáhla celý svět a mnoho politiků vyjádřilo účast k této justiční vraždě. Ani dnes bychom neměli zapomínat na to, jaké činy způsobil komunistický režim a kolik zla napáchal. Tváře se možná změnily, jejich vize nikoli. 

Inspirativní dáma může být i Linda Finková. 

Zdroj: šíp.cz
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů