více >>

Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT ×

PÁLENÍ ŽÁHY občas přepadne každého. Fungující tipy, jak si s ním poradit

Pálení žáhy je rozhodně velice nepříjemná záležitost a alespoň jednou za život její projevy postihnou každého člověka. Chronickým pálením žáhy trpí až 40 % obyvatel ČR a nepravidelným pálením žáhy celých 85 %. Co ze ním stojí a jak s ním bojovat, to vám poradíme v dnešním článku. Také si povíme, jak pálení žáhy předcházet a jaké potraviny a pití jsou pro žáhu nejnebezpečnější. Chronické pálení žáhy je navíc nejen velmi nepříjemné, ale může vést až k velmi nebezpečným nemocem. A to určitě nikdo z nás prožívat nechce. 

Kdo to někdy nezažil. Sníte nebo vypijete něco, co mu sice chutná, ale během hodinky pocit, jako kdyby vámněkdo pusti plamenomet z žaludku, přes jícen až k jazyku, na plné pecky. Přichází potřeba krkat,nadýmání, občas pocity až na vzracení. Pálení žáhy přichází v plné polní, často nečekáno, netušeno a hlavně nepozváno. Toto je bohužel všední záležitost a ve většině případů bývá způsobena návratem kyselé žaludeční šťávy ze žaludku zpět do jícnu, následkem přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Tento svěrač se nachází na rozhraní jícnu a žaludku a normálně se otevírá jen na velmi krátkou chvíli, aby do žaludku propustil polknuté sousto.

Pálení žáhy může trvat i několik hodin a dochází k němu nejčastěji po jídle nebo ve spánku. Právě poloha vleže pálení žáhy často zhoršuje, a proto se někteří lidé mnohdy ani nevyspí. Pálení žáhy patří mezi jeden z nejčastějších symptomů tzv. gastroezofageálního refluxního onemocnění (GERD). Samotné GERD obvykle není závažným onemocněním, dlouhodobé problémy však mohou vést k trvalému poškození sliznice jícnu.

Pálení žáhy má mnoho podob

Pálení žáhy může někdy vyvolat i zvracení.

Pálení žáhy, jinak také pyróza, je pocit pálení či horka vycházejícího z hrudi směrem nahoru do hrdla. Dostavuje se často ve vlnách a je způsobeno návratem žaludečního obsahu přes jícnový svěrač až do jícnu. Nepříjemné pocity vznikají následkem dráždění sliznice jícnu kyselou žaludeční šťávou. Některá jídla mohou riziko pálení žáhy z různých důvodů zvyšovat. Smažená nebo mastná jídla, tučné maso a plnotučné mléčné výrobky mohou způsobit uvolnění jícnového svěrače. Kofeinové nápoje, káva, alkohol a pikantní jídla mohou zase stimulovat produkci zvýšeného množství žaludeční šťávy a také zvyšovat pravděpodobnost pálení žáhy.

Psychika a fyzická kondice

Pálení žáhy je provázeno pálivým pocitem hrudníku a krku.

Pálení žáhy může být první předzvěst vážnějších chorob, jako je například vřed na dvanácterníku nebo onemocnění slinivky břišní či neurotický žaludek. Někteří lidé pociťují pálení žáhy, když jsou ve stresu. A mimo to riziko pálení žáhy zvyšuje i obezita, jejímž následkem je na žaludek vyvíjen nadměrný tlak, který může po jídle způsobit otevření jícnového svěrače. Obdobně může vadit také příliš upnutý oděv nebo škrtící pásek. Velice časté je pálení žáhy po nadměrném pití alkoholu, primárně bílé víno a pivo jsou pro žaludeční šťávy jako voda na mlýn. 

Pomoc bylinek a přírody

Pálí to opravdu jako popálenina.

Nikdo z nás nechce polykat zbytečně kvanta léků a pokud to jen trochu jde, raději si pomůžeme sami, než hledat lékaře. Jedna z babských rad pro okamžité uklidnění jícnu, je mléko, tato pomoc je ale pouze krátkodobá, mléko totiž neutralizuje kyselost jícnu. Odbobně pomáhá také jedlá soda, nebo kupodivu kyselá okurka. Dlouhodobě pomáhají při pyróze bylinky, hlavně máta, která zklidňuje žaludek i jícen a čaj uvařený ze zázvoru, který je protizánětlivý, pomoci můžou také heřmánek a pampeliška. Existují již namíchané čajové směsi, které jsou přímo určené při pálení žáhy, lepší je ale pyróze předcházet.

Jak pálení předcházet?

Bolesti v hrudníku nejsou nic příjemného.

Předcházet pálení žáhy můžete několika způsoby. Každý den snězte pár mandlí. Nejlépe mezi snídaní a obědem jako malou svačinku. Ty fungují jako neutralizér, mají hromadu bílkovin, zkrátka super plodina. Tři hodiny po jídle, kdy tvorba žaludeční šťávy dosahuje vrcholu, si nelehejte. Gravitace pomáhá ve vzpřímené poloze udržovat obsah žaludku na svém místě. Nasaďte na chvíli dietu a shoďte pár kilo. Vaše tělo, fyzička, žaludek a vlastně všechny orgány, vám za to poděkuji. Navíc se budete cítit lépe. Také se vyhněte extrémně upnutým oděvům a opasek, ačkoli máte radost, že ho zapnete o dirku dál, nenoste příliš utažený. 

Podívejte se na video Šípu. 

Sdílej článek:
Autor: Veronika Lišková
Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 86 Kč Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci ZPRACOVATEL MASA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 86.2 kč. Volných pracovních míst: 17. Poznámka: Agenturní zaměstnání, krátkodobé zaměstnání, Mzda: 86,20 Kč/hod., Pracoviště: Drůbežářský závod Klatovy a.s., ul. 5. května 112, Klatovy , POŽADUJEME: dobrý zdravotní stav, práce v chladu, Kontakt: Olga Tomjaková 777 762 276 (9 - 10 hodin), adowsro@seznam.cz. Pracoviště: Adow s.r.o. - drůbežářský závod klatovy a.s., ul. 5. května, č.p. 112, 339 01 Klatovy 1. Informace: Olga Tomjaková, +420 777 762 276. Stavebnictví - Nabízím práci pro elektrikáře 35 000 Kč Přijmu na OSVČ zkušeného a zodpovědného elektrikáře silnoproudu i slaboproudu. Nabízím práci v hodinové i úkolové mzdě, cca 40.000 Kč, plus prémie a služební vůz. Práce v Praze a středních Čechách. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 16 280 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16280 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: min. základní vzdělání + praxi v oboru, spolehlivost, flexibilitu, zájem o práci, ŘP sk. B., Pracovní náplň: práce s přírodními materiály při stavbě roubenek., Schůzku na provozovně je nutné domluvit předem telefonicky!!!!, Vhodné i pro cizince.. Pracoviště: Roubenky břečka s.r.o., 472 01 Doksy. Informace: Klára Břečková, +420 777 941 887.

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT