Šíp.deník.cz

PÁLENÍ ŽÁHY občas přepadne každého. Fungující tipy, jak si s ním poradit

Pálení žáhy je rozhodně velice nepříjemná záležitost a alespoň jednou za život její projevy postihnou každého člověka. Chronickým pálením žáhy trpí až 40 % obyvatel ČR a nepravidelným pálením žáhy celých 85 %. Co ze ním stojí a jak s ním bojovat, to vám poradíme v dnešním článku. Také si povíme, jak pálení žáhy předcházet a jaké potraviny a pití jsou pro žáhu nejnebezpečnější. Chronické pálení žáhy je navíc nejen velmi nepříjemné, ale může vést až k velmi nebezpečným nemocem. A to určitě nikdo z nás prožívat nechce. 

1 / 11

Kdo to někdy nezažil. Sníte nebo vypijete něco, co mu sice chutná, ale během hodinky pocit, jako kdyby vámněkdo pusti plamenomet z žaludku, přes jícen až k jazyku, na plné pecky. Přichází potřeba krkat,nadýmání, občas pocity až na vzracení. Pálení žáhy přichází v plné polní, často nečekáno, netušeno a hlavně nepozváno. Toto je bohužel všední záležitost a ve většině případů bývá způsobena návratem kyselé žaludeční šťávy ze žaludku zpět do jícnu, následkem přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Tento svěrač se nachází na rozhraní jícnu a žaludku a normálně se otevírá jen na velmi krátkou chvíli, aby do žaludku propustil polknuté sousto.

Pálení žáhy může trvat i několik hodin a dochází k němu nejčastěji po jídle nebo ve spánku. Právě poloha vleže pálení žáhy často zhoršuje, a proto se někteří lidé mnohdy ani nevyspí. Pálení žáhy patří mezi jeden z nejčastějších symptomů tzv. gastroezofageálního refluxního onemocnění (GERD). Samotné GERD obvykle není závažným onemocněním, dlouhodobé problémy však mohou vést k trvalému poškození sliznice jícnu.

Pálení žáhy má mnoho podob

Pálení žáhy může někdy vyvolat i zvracení.Zdroj: Profimedia

Pálení žáhy, jinak také pyróza, je pocit pálení či horka vycházejícího z hrudi směrem nahoru do hrdla. Dostavuje se často ve vlnách a je způsobeno návratem žaludečního obsahu přes jícnový svěrač až do jícnu. Nepříjemné pocity vznikají následkem dráždění sliznice jícnu kyselou žaludeční šťávou. Některá jídla mohou riziko pálení žáhy z různých důvodů zvyšovat. Smažená nebo mastná jídla, tučné maso a plnotučné mléčné výrobky mohou způsobit uvolnění jícnového svěrače. Kofeinové nápoje, káva, alkohol a pikantní jídla mohou zase stimulovat produkci zvýšeného množství žaludeční šťávy a také zvyšovat pravděpodobnost pálení žáhy.

Psychika a fyzická kondice

Pálení žáhy je provázeno pálivým pocitem hrudníku a krku.Zdroj: Profimedia

Pálení žáhy může být první předzvěst vážnějších chorob, jako je například vřed na dvanácterníku nebo onemocnění slinivky břišní či neurotický žaludek. Někteří lidé pociťují pálení žáhy, když jsou ve stresu. A mimo to riziko pálení žáhy zvyšuje i obezita, jejímž následkem je na žaludek vyvíjen nadměrný tlak, který může po jídle způsobit otevření jícnového svěrače. Obdobně může vadit také příliš upnutý oděv nebo škrtící pásek. Velice časté je pálení žáhy po nadměrném pití alkoholu, primárně bílé víno a pivo jsou pro žaludeční šťávy jako voda na mlýn. 

Pomoc bylinek a přírody

Pálí to opravdu jako popálenina.Zdroj: Profimedia

Nikdo z nás nechce polykat zbytečně kvanta léků a pokud to jen trochu jde, raději si pomůžeme sami, než hledat lékaře. Jedna z babských rad pro okamžité uklidnění jícnu, je mléko, tato pomoc je ale pouze krátkodobá, mléko totiž neutralizuje kyselost jícnu. Odbobně pomáhá také jedlá soda, nebo kupodivu kyselá okurka. Dlouhodobě pomáhají při pyróze bylinky, hlavně máta, která zklidňuje žaludek i jícen a čaj uvařený ze zázvoru, který je protizánětlivý, pomoci můžou také heřmánek a pampeliška. Existují již namíchané čajové směsi, které jsou přímo určené při pálení žáhy, lepší je ale pyróze předcházet.

Jak pálení předcházet?

Bolesti v hrudníku nejsou nic příjemného.Zdroj: Profimedia

Předcházet pálení žáhy můžete několika způsoby. Každý den snězte pár mandlí. Nejlépe mezi snídaní a obědem jako malou svačinku. Ty fungují jako neutralizér, mají hromadu bílkovin, zkrátka super plodina. Tři hodiny po jídle, kdy tvorba žaludeční šťávy dosahuje vrcholu, si nelehejte. Gravitace pomáhá ve vzpřímené poloze udržovat obsah žaludku na svém místě. Nasaďte na chvíli dietu a shoďte pár kilo. Vaše tělo, fyzička, žaludek a vlastně všechny orgány, vám za to poděkuji. Navíc se budete cítit lépe. Také se vyhněte extrémně upnutým oděvům a opasek, ačkoli máte radost, že ho zapnete o dirku dál, nenoste příliš utažený. 

Podívejte se na video Šípu. 

Zdroj: Milan Bauer
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů