Těm šťastlivcům, kterým se podařilo přežít v gastronimii dlouhé měsíce, i přes přísné vládní restrikce, se konečně blízká na lepší časy. Od 17 května by mohli konečně restauratéři otevřít venkovní zahrádky svým zákazníkům.
Podle Luboše Mastnera za běžného stavu zahrádka ale představuje pouze 20 až 30 procent dodatečných tržeb, někomu se tak ani nevyplatí ji otevřít.
Pandemii koronaviru a související vládní opatření překoná prý jen 70 procent stravovacích provozů. Čtvrtina podniků už podle Luboše Kastnera skončila, minimálně dalších pět procent je v přímém ohrožení. Propad tržeb v oboru za celou dobu krize je podle něj více než 100 miliard korun, tedy zhruba 57 procent.
Podnikatelé žádají o odpuštění poplatků za zahrádky
Česká barmanská asociace před pár dny vyzvala města v České republice, aby do konce roku odpustila restauracím poplatky za zahrádky. Právě provozovatelé restaurací, hospod, kaváren a barů totiž patří z ekonomického hlediska podle asociace k těm, které koronavirová pandemie postihla nejvíc. Asociace to uvedla v tiskové zprávě.
"Věřím, že pro městské rozpočty nepůjde o nijak závratnou zátěž. Na druhou stranu takové opatření pomůže všem podnikatelům, pro které částky už v řádu desetitisíců v aktuální bezútěšné situaci znamenají velké peníze," uvedl prezident asociace Aleš Svojanovský.
Za jídlo si připlatíme, může za to omezená kapacita podniků
V gastronomii se podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera očekává zdražení.
Za poslední dobu už ceny vzrostly o pět až deset procent, na stejné úrovni ještě stoupnou po otevření podniků. Nájmy, energie a další fixní náklady nezlevnily, podle Kastnera jsou naopak ještě dražší. Dodavatelé navíc neplánují ceny snižovat.
Restauratér navíc upozorňuje, že je nutné také počítat i s omezenou poptávkou. "Může nastat stejný scénář jako loni v létě, kdy po třech čtyřech týdnech vlna zájmu opadla," uvedl.
"Není jiné cesty. Zdražení bude skokové a radikální. Zpočátku podle našich poznatků v průměru o deset procent, během roku o 15 až 20 procent," řekl Kastner Lidovkám. Za návštěvu restaurací si tak v budoucnu pořádně připlatíme.