Šíp.deník.cz

Po RÁNU je nejlepší zacvičit si POZDRAV SLUNCI, řekneme vám jak na to

Pozdrav slunci, v sánskrtu súrya namaskár, je základní série cviků v józe. V ideálním případě by se měla provádět ráno, záleží ale zcela na vás, kdy se obléknete do úboru a odcvičíte tento starodávný rituál. Jednotlivé ásany, neboli postavení, na sebe plynule navazují a každý z nich má svůj knkrétní důvod a samozřejmě i název. Existuje nepřeberné množství typů, které se dají cvičit a většina instruktorů má nějakým způsobem modifikovaný a upravený pozdrav podle sebe. Popsaných je 17 různých postupů jak cvičit, my vám dáme návod na jeden z těch nejběžnějších a nejméně náročných. 

1 / 11

Pozdrav slunci je jedno z nejstarších cvičení, protahuje celé tělo a je spojeno nejen s fyzickou aktivitou, ale také s formou meditace. Pro mnoho jogínů, kteří praktikují a vnášejí do svého života buddhistické učení, také souvisí s čištěním čaker a odříkáváním ozdravných manter. Pozdrav slunci je vhodný i pro děti, určitě jim tyto ásany neublíží, naopak spíše pomohou a pro snadnější zapamatování se mohou naučit i básničku, kterou budou říkat spolu s cvičením. 

Historické prameny hovoří o tom, že v hinduismu je znám kult Slunce, tedy jeho uctívání a pozdrav slunci byl ranní modlitba. Pozdrav slunci je nejlepší cvičit ráno na lačno a po docvičení ještě chvíli setrvat v ásanu šavásana, pozice mrtvoly, kdy v leže na zádech máte ruce i nohy do stran a soustředíte se jen na dech. Pomáhá to zklidnit tělo po cvičení a nechat účinky cviků doznít. Pozdrav slunci revitalizuje, dodává energii a pomáhá bojovat proti nemocem. Navíc pravidelným cvičením pomůžete hubnutí a to už se vyplatí.

Súrya Namaskár složená z 12 ásan

Vyberte si pozdrav, který sedí přímo vám.Zdroj: Profimedia

Ať už cvičíte jakýkoli ze sedmnácti stylů pozdravu, začátek je vždy stejný. Pozice hory, neboli tadásana, pevně stůjte celými chodidly na podložce, váhu mějte rovnoměrně rozloženou na celých nohách, kolena se nesmí dotýkat. S nádechem sepněte ruce před hrudníkem a s výdechem ruce vzpažte a mírně se zakloňte, podívejte se za rukama a s dalším nádechem proveďte hluboký předklon. Čím víc přiblížíte hlavu ke kolenům, tím lépe. V ideálním případě dosáhněte dlaněmi až na zem. S výdechem zanožte levou, nebo pravou nohu za sebe, ruce by měly být na úrovni předního chodidla. Pozor na kolena, neměla by jít dovnitř, jinak si ničíte klouby. Nechte nohy na šířku boků, abyste neztratili stabilitu a s nádechem zanožte i druhou nohu. Ocitáte se v pozici psa s hlavou dolů, neboli ve střeše. 

Cvičí se 12 ásan, 4 se opakují

Existuje 17 druhů pozdravů slunci.Zdroj: Profimedia

V pozici střechy, která je relaxační, si můžete chvilku odpočinout, pro zklidnění proveďte pět dechů (1 dech=nádech a výdech) a poté můžete pokračovat dále. S plným uvědoměním těla a zádrží dechu klesněte do pozice prkna. Ruce, nohy i trup by měly být zpěvněné a zadek se za žádnou cenu nesmí propadat k zemi, jinak riskujete poškození bederní páteře. Z pozice prkna přejděte stále se zádrží dechu do pozice "píďalky", kdy jde brada k zemi a zadek trčí nahoru. Touto přechodovou pozicí se poté s nádechem dostanete buď do pozice nízké kobry, kobry, nebo psa s hlavou nahoru. Každá z těchto pozic je různá úroveň obtížnosti, dle zkušeností a fyzických předpokladů cvičícího. První z nich je nízká kobra, která je nejšetrnější k bederní páteři. Cvičící při ní zvedá pouze hrudník na pokrčených rukou (pozor, aby byla ramena dolů a ne u uší). Při pozici kobry se zvedá celý trup na natažených rukách a při pozici psa s hlavou nahoru se zvedá celé tělo a zůstává zapřeno o nárty a napnuté paže. 

Dynamický i odpočinkový 

Cvičení je celistvé.Zdroj: Profimedia

Ze záklonové pozice, ať už děláte nízkou kobru, kobru, nebo psa s hlavou nahoru, přejděte opět s výdechem do pozice střechy a dejte si prostor na pět dechů. S nádchem přinožte jednu nohu (tu samou, kterou jste zanožovali) a s výdechem přinožte druhou nohu. S nádechem zvedněte celý trup vzůru a s ním i ruce, proveďte mírný záklon s pohledem do dlaní a s výdechem stáhněte ruce před hrudník. Gratulujeme, právě jste udělali jeden pozdrav slunci. Při opakování pozdravů střídejte při zanožování nohy. Hlídejte si po celou dobu cvičení ramena, nesmí být u uší; kolena, nesmí se dotýkat, ani se dostávat do úhlů, kdy se ničí chrupavky; a také bederní páteř. Mějte trochu podsazenou pánev a pevné břicho. Nic nedělejte přes bolest a pokud jste spíše pohodáři, klidně cvičte pomalu a v každé pozici si dejte pět dechů. Pro dynamické divoké lidi je ideálnější cvičit ásany rychleji a několikrát za sebou. 

Nezapomeňte relaxovat

Jóga se dnes cvičí po celém světě.Zdroj: Profimedia

Pokud hned napoprvé nedosáhnete až na zem, nebuďte z toho rozladění, časem se to určitě povede. Pravidelnost je klíčem k úspěchu a třeba vás jóga natolik nadchne, že začnete cvičit i jiné ásany, než těchto osm. Nezapomeňte po cvičení věnovat alespoň pět minut relaxaci v pozici mrtvoly a také během cvičení nepijte. Při józe se zásadně nepije, protože během cvičení se ve vás rozdmýchává vnitřní oheň. Voda tento ohýnek hasí a to přece nikdo nechceme. Cvičíte-li po paměti, je skvělé pustit si ke cvičení tichou relaxační hudbu. Můžete ale cvičit také podle videa. Na internetu jich je spoustu. 

Namasté. 

A budete-li vyzbrojeni trpělivostí ze cvičení, můžete zkusit doma tohle.

Zdroj: Milan Bauer
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů