Šíp.deník.cz

Pomalý a nenápadný nepřítel CUKROVKA! Není radno si s ní zahrávat

Latinský název pro chorobu, kterou trpí téměř 10 % Čechů je diabetes mellitus, česky úplavice cukrová, zkráceně cukrovka. Jedná se o souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu. U tohoto onemocnění se rozlišují dva typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu. Oba vznikají důsledkem absolutního, či relativního nedostatku inzulinu a mají podobné příznaky. Odlišné jsou ovšem příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu. V dnešním článku vám poradíme, jak cukrovku rozpoznat hned při prvních příznacích, jak ji léčit, anebo ještě lépe, jak jí předcházet. 

1 / 13

První zmínky o diabetu pocházejí ze starověkého Egypta, kdy se zachoval Ebersův papyrus z roku 15. stol. př. n. l. Autor diabetes popsal jako vzácnou nemoc, při které nemocný neustále pije, cukr se rozpouští a močí odchází ven. Kolem roku 100 n. l. Aretaus, což byl Hippokratův žák, jako první použil termín "diabetes". Ve středověku byl diabetes popsán perským lékařským učencem Ibn Sínou v knize Kánon lékařství. Shrnul tehdy všechny dosavadní poznatky, včetně diabetické sněti - gangrény. 

V novověku, kdy se rozvíjely všechny vědy, včetně lékařství, se začal diabetes aktivně řešit a léčit. V roce 1674 si T. Willis všiml sladké chuti diabetické moči. O 100 let později byla vyvinuta chemická metoda, kterou lze cukr v moči detekovat. Teprve okolo roku 1910 došel výzkum tak daleko, že J. de Meyer objevil hormon inzulin a zjistil, že s jeho pomocí se dají regulovat hodnoty cukru v krvi. V roce 1921 chirurg Frederick Banting a jeho kolega Charles Herbert Best, extrahovali inzulin ze psa, a injekcí ho dostali do jiného pokusného psa, u něhož se příznaky diabetu zmírnily. Posléze pokus zopakovali na dítěti postižném cukrovkou, které se tak stalo prvním úspěšně léčeným diabetikem na světě. Do Československa došel objev inzulinu až roku 1923, čímž byla započata éra české diabetologie.

První příznaky cukrovky

První příznaky cukrovky mohou být poměrně nenápadné.Zdroj: Profimedia

Hlavní příčinou onemocnění cukrovkou bývá absolutní, či relativní nedostatek inzulínu. Hormon, který produkují buňky Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní, má klíčový význam pro odbourávání cukru z krve. Za cukrovku se považuje stav, kdy jsou hodnoty glukózy v krvi během dne vyšší než 10 mmol/l, na lačno více než 7,0 mmol/l (hyperglykémie). Normální hladina glukózy v krvi se na lačno pohybuje do 5,5 mmol/l. Vnější projevy cukrovky bývají slabost, únava, malátnost, latergie až poruchy vědomí a také snížená sexualita. Onemocnění proto provází časté močení a pocity žízně. Neléčený diabetik je ohrožený dokonce smrtelnou dehydratací.

Důsledky mohou být fatální

Důsledky onemocnění cukrovkou mohou být fatální.Zdroj: Profimedia

Vysoká hladina cukru v krvi, neboli hyperglykémie, může přerůst až v diabetické kóma a smrt. Nebezpečím kómatu však hrozí i hypoglykémie, kdy je hladina cukru v krvi pro změnu nízká. Ta bývá způsobena třeba hladověním. Dlouhodobě cukrovka může vyústit v celou řadu závažných zdravotních komplikací. Jejím důsledkem jsou chorobné změny v nervových vláknech a drobných cévách. Bývá spojena s vysokým krevním tlakem a nadměrnou hladinou cholesterolu. Ke chronickým komplikacím cukrovky patří neplodnost, onemocnění ledvin, cév, může nastat infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, ischemická choroba srdeční nebo poškození oční sítnice, šedý a zelený zákal, slepota. Stav diabetiků komplikují také bolesti, vředy a záněty končetin, které mohou vést až k amputaci. 

Léčba je běh na dlouhou trať

Léčba cukrovky je běh na dlouhou trať.Zdroj: Profimedia

Zatímco cukrovce I. typu se nedá předcházet, výskyt cukrovky II. typu lze významně ovlivnit vhodnou prevencí. Většinou totiž vzniká jako reakce organismu na nadměrnou konzumaci jídla a nezdravý životní styl. Léčbu cukrovky proto provází především dieta a pohybové aktivity. Diabetes I. typu vyžaduje pravidelnou aplikaci inzulínu několikrát denně. Užívají se injekce (inzulínové pero) v oblasti břicha, stehna nebo paže. V případech kolísající hladiny glukózy v krvi je nutná inzulínová pumpa, která stabilně dodává do těla dávky inzulínu. U diabetu II. typu se léčba obejde bez inzulinu, spočívá v podávání antidiabetik - léků podporujících vstřebávání inzulinu do tkání. V případě, že není dostatečně léčena, může nemoc dojít tak daleko, že je inzulin také potřeba aplikovat injekčně. 

Dietu není dobré ji podcenit

Nejlepší je cukrovce předcházet.Zdroj: Profimedia

V případě, že není nutné píchat inzulin, bývá ovšem nutná dieta. Diabetik se musí naučit vyrovnávat výkyvy hladiny cukru v krvi a minimalizovat je. Měl by si sestavit vyvážený jídelníček potravin s nízkým glykemickým indexem, příp. sníženit množství kalorií (diabetici s nadváhou). Jídelníček při cukrovce by měl být dle tabulky zastoupen asi z 55 % sacharidy, z 15 % bílkovinami a zbylých 30 % by měly zabírat tuky. Platí také obecné zásady, které by se měly dodržovat. Omezení sacharózy (jednoduchých cukrů) a živočišných tuků, méně soli (do 6 g denně), vyloučení alkoholických nápojů (povoleno je jedno malé pivo za den), zvýšený příjem vlákniny, vitamínů a minerálů, doporučené potraviny - ovoce, zelenina (hlavně rajčata), luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky, celozrnné pečivo, libové maso, kysané zelí, dostatečný pitný režim>min. 1,5 l neslazených nápojů denně a k tomu bylinkové čaje. 

Cukrovka v těhotenství 

Výjimku tvoří cukrovka v těhotenství.Zdroj: Profimedia

Těhotenská cukrovka souvisí se změnami hormonální hladiny. Většinou má původ jak ve snížené citlivosti tkání vůči inzulínu, tak v nedostatečném množství inzulínu produkovaném slinivkou. V těhotenství mají tkáně zvýšené nároky na množství inzulínu, které slinivka nemusí vždy pokrýt. To ústí ve zvýšenou hladinu glukózy v krvi, zejména po jídle.
Těhotenská cukrovka postihuje asi 4 % těhotných žen. Obvykle probíhá bez příznaků. Jinak jsou jejími projevy vedle žíznivosti, únavy a častého močení, také infekce, především kvasinkové záněty. Těhotenská cukrovka zpravidla samovolně odezní po porodu. Dítě však nezřídka trpí nižší hladinou cukru v krvi a novorozeneckou žloutenkou.

Jídlo, které je při cukrovce povolené je třeba guacamole. 

Zdroj: Milan Bauer

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů