Šíp.deník.cz

Příběh VELIKÁNA Z ILLINOIS Roberta Wadlowa. Byl velký jako medvěd kodiak

Narodil se jako válečné dítě v únoru 1918. Ještě před pubertou měřil více než dva metry a vše v jeho životě muselo být vyrobeno na míru. Když lékaři zjistili, jakou má chorobu, prorokovali mu, že se nedožije ani patnácti let. Dožil se (alespoň) dvaadvaceti. Přečtěte si poutavý příběh Roberta Wadlowa, nejvyššího muže světa. 

1 / 22

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube

Robert se narodil 22. 2. 1918 jako nejstarší z pěti děti. Už v raném věku si u něj rodiče Addie a Harold všimli, že roste daleko rychleji, než jiné děti a hlavně daleko rychleji než by vůbec měl. Ve třech letech byl vysoký jako školáci ze sousedství a stále rostl dál. 

Zdroj: Youtube

Robert svého otce, který měřil 182 cm, přerostl už v osmi letech. Ve škole pro něho museli vyrobit speciální lavici, aby si nezničil záda ještě před pubertou. Základní školu opouštěl s výškou 254 cm a po škole se chtěl věnovat studiu právničiny, což mu zdraví neumožnilo. 

Zdroj: Youtube

Jeho nepřiměřený růst byl způsoben nemocí zvanou hyperplasie, což je porucha růstového hormonu. Projevuje se tím, že buňky se zvětšují více, než by měly. Důsledek může být, tak jako u Roberta, růst celého těla. Může mít ale i poněkud jiné, méně fatální důsledky. 

Zdroj: Youtube

Vyrůst může jen některá část těla, například ruka, či noha, případně některý orgán. Velice často si v počátku lékaři a okolí myslí, že jde o nádor. S touto nemocí, jenže stále nelze léčit, se velice úzce pojí pozdější problémy s pohybem, které jsou s věkem horší a horší. 

Zdroj: Youtube

Navzdory tomu, že člověk roste, kostra má stále strukturu, jako u běžně vysokého člověka a nestíhá se vyvíjet tak rychle, jako zbytek těla. Robert okolo dvacátého roku začal trpět bolestmi, postupně ztrácel cit v nohách a chůze mu dělala obrovské potíže.  

Zdroj: Youtube

Lékaři mu jako dítěti řekli, že se nedožije ani puberty, on však v roce 1938 oslavil dvacáté narozeniny. Navzdory pozdějším zdravotním problémům nikdy nepoužíval kolečkové křeslo a s pomocí a podporou rodiny se snažil o osvětu veřejnosti v tématu hyperplasie. 

Zdroj: Youtube

Obuvnická firma z Illinois s ním procestovala svět a věnovala mu voucher na boty zdarma do konce života. Což využíval velice rád. Robertovy nohy vyrostly do velikosti 74 (dle amerického číslování 39). Na fotce je zachycen s Majorem Mitem, což byl svého času nejmenší člověk, měřící 71 cm. 

Zdroj: Youtube

Robert za svůj život vyrostl do neuvěřitelné výšky 272 cm a vážil 220 kg. Dosavadního rekordmana ve výšce přerostl v roce 1939. Až do svých dvaceti let byl v dobré kondici a těšil se skvělému zdraví. V roce 1940 přišla nehoda, zlomil si kotník a byl převezen do nemocnice. 

Zdroj: Youtube

Do kotníku se dostala infekce a Robert potřeboval krevní transfúzi, kterou sice dostal, ale jeho tělo si s ní nedokázalo poradit a celkově vypovědělo službu. Po jedenácti dnech boje o život se vzdal a zemřel ve spánku ve věku 22 let. Podle lékařů ale ani výška 272 cm nebyla finální. 

Zdroj: Youtube

Jeho rakev měřila neuvěřitelných 328 cm x 81 cm x 76 cm a vážila 450 kg. Byl nesen dvanácti silnými muži a osmi asistenty. Tento Velikán z Illionis, jak ho nazývá i Guinnesova kniha rekordů, kde je zapsán, je pochován na hřbitově v Upper Altonu ve svém rodém městě. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů