Šíp.deník.cz

Jak vzniká ALZHEIMEROVA CHOROBA? Příznaky, dědičnost, prevence

Život přináší plno nástrah a čím je člověk starší, tím jich přichází více. Jedna z nich může být i Alzheimerova choroba, neboli demence, postihuje zpravidla starší lidi, ale může se vyskytnout i u jedinců před šedesátkou. Prvotní příznaky se mohou snadno zaměnit s běžnými projevy stárnutí. Rozdíl u Alzheimerovy choroby, je však ten, že člověk, který na něco, či někoho zapomněl, si nevzpomene ani po nějaké době. Léčba je u Alzheimerovy choroby nereálná, je však možné její průběh zpomalit a hlavně jí předcházet a to určitě není na škodu, zvláště vzhledem k rizikovosti, kterou má na svědomí dědičnost tohoto onemocnění. 

1 / 11

Nemoc postihující mozek popsal poprvé Alois Alzheimer, německý lékeř, který v roce 1907 považoval nemoc za velmi vzácnou. V dnešní době se lehčí, či těžší forma demence vyskytuje u více než sedmi milionů obyvatel Evropy a číslo se bohužel stále zvyšuje. Alzheimerova choroba, která je zřídkakdy dědičná, stále nemá jednoznačou definici, ale jedna z charakteristik mluví o tom, že tato nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles tzv. kognitivních funkcí – myšlení, paměti, úsudku. Bývá nejčastější příčinou demence, která vede postupně k závislosti nemocného na každodenní pomoci jiného člověka.

Demence je zátěžová nejen pro jedince, který jí trpí, ale samozřejmě trpí také rodina postiženého. Není nic příjemnéh pozorovat, jak vašeho příbuzného sžírá tato choroba. Její nástup a průběh jsou individuální. U někoho je průběh rychlý, u někoho přichází opravdu velice pomalu, v prvních chvílích sotva postřehnutelně. U nemocného se zhoršuje krátkodobá paměť, postupně ztrácí schopnost postarat se o některé běžné věci v domácnosti, poté má potíže s rozhodováním, vyjadřováním, nedokončuje myšlenky a je čím dál více zmatený. Mění se jeho osobnost, někdy může dojít až k agresivitě. 

Co je Alzheimerova choroba?

Alzheimerova choroba se nedá léčit, její příznaky se ale dají zmírnit.Zdroj: Profimedia

Před několika lety se objevily spekulace o tom, že na Alzheimerově chorobě nese podíl viny také hliník. Pro tuto hypotézu se dodneška nenašly pádné důkazy. Co se však ví více než jistě je to, že chorobu způsobují mutace v některých důležitých genech. Prvotní příčinou je, podle všeho, opotřebení tkání a poté hromadění amyloidu beta v mozku. Ten vzniká rozkladem amyloidového prekurzového proteinu, který se u zdravých lidí jednoduše rozkládá. U nemocného člověka je amyloidu vytvářeno více než je potřeba a rychlost jeho rozkladu, je nedostatečná. Tím pádem vznikají tzv. amyloidní plaky, dochází k poškození nervových synapsí, a to vede k neurologickým projevům, o nichž si povíme v dalších bodech. 

Stadium lze poznat testem

Stadium Alzheimerovy choroby se dá zjistit testem.Zdroj: Profimedia

Pokud byste vy, či někdo z vašeho okolí začínali mít pocit, že se vás týká Alzheimer, v první řadě navštivte svého obvodního lékaře, který vám napíše žádanku na vyšetření. Když se tato nemoc podchytí v raném stadiu, je ještě možné její průběh značně zpomalit. V raném stadiu je běžné zapomínání, podezíravost, vztahovačnost, poruchy paměti (člověk neví, kam si co odložil), dezorientace, obtížné rozhodování, známky deprese, úzkosti apod. Střední a pozdní stadium jsou již značně problematické a člověk již není schopen fungovat bez pomoci jiných lidí. Ve středním stadiu člověk často není schopný sám vařit a nakupovat, nezvládá sám hygienu a oblékání, netrefí mnohdy domů a může trpět i halucinacemi. V pozdním stadiu je již takřka nekončící zmatenost, obtížná chůze, nepoznávání blízkých osob, ztráta soběstačnosti. 

Nejjednodušší boj je prevence

Alzheimerova choroba je bohužel dědičná.Zdroj: Profimedia

Je tomu tak. Proti této nemoci se dá bojovat ideálně již v mládí a sice prevencí. Začít s prevencí i u mladých lidí není brzy, čas na změnu je ale vždy, i v pozdějším věku. Základem prevence Alzheimerovy choroby je myšlenka, že, co je dobré pro srdce, je dobré i pro mozek. Snížením rizika kardiovaskulárních chorob, se snižuje i riziko demence. Samozřejmostí by měl být zdravý životní styl, zdravá strava, dostatečná fyzická aktivita, duševní rozvoj, čtení knih, cvičení paměti řešením různých rébusů, učení se jazykům, či novým dovednostem, rozvíjení jemné motoriky malováním, pletením, zkrátka jakoukoli ruční prací a samozřejmě také dostatečný sociální život. 

Existuje i alternativní léčba

Ideální je proti Alzheimerově chorobě bojovat prevencí.Zdroj: Profimedia

Při prvotních příznacích Alzheimerovy choroby, lze bojovat i jinými způsoby. Alternativní léčba doporučuje jako jeden z prvních přírodních léků šťávu z řapíkatého celeru. Po ránu, ideálně na lačno, či po snídani vypít odšťavněný řapíkatý celer (možno kombinovat s jablkem, které dodá celeru sladší chuť). Doporučují se také meditace, jóga, či bylinkové čaje, které mají blahodárný vliv na tělo i mozek. Alternativní léčba nabízí spoustu různých preparátů, nenechte se ale ošálit šarlatány a rozhodně každý přírodní lék konzultujte s lékařem. 

Takhle můžete bojovat proti Alzheimerově chorobě. 

Zdroj: Milan Bauer
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů