Novinka
Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!
První díl souboje bývalých účastníků MasterChefa se nesl v duchu kreativity. Postavili se totiž proti sobě dva nejambicióznější kuchaři, které nám předchozí ročníky nabídly. Romský kuchař Pavel Berky, kterého vždy nakonec zradil stres, si to v kuchyni rozdal s Honzou Vorlem, který v podstatě k vaření používá jen jednu ruku. Kdo nakonec svým menu oslnil více?
Když dávala porota dohromady čtyři dvojice, které proti sobě v soubojích nastoupí, ta nejkreativnější byla jasná. Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt za ty nejkreativnější považovali Honzu Vorla a Pavla Berkyho.
A dobře udělali! Souboj byl přímo na ostří nože a ani jeden kuchař se nenechal zahanbit. Přitom Pavel Berky pochyboval, zda na Honzu Vorla, který už rok dělá v kuchyni pod vedením šéfkuchaře Přemka Forejta, svými schopnostmi má.
Nakonec na něj opravdu měl! Souboj byl opravdu vyrovnaný a jak se porotci vyjádřili, jeden měl jídlo kreativnější a druhý zase vychucenější. V tomto kole šlo ale podle porotců především o kreativitu, takže nakonec zvítězil právě skromný Berky se svým mořským ďasem.
Maso této ryby je totiž naprostou lahůdkou. Kromě páteře nemá vůbec žádné kosti, jeho chuť připomíná humra a díky tuku je šťavnaté a můžou se k němu klidně použít výrazné suroviny.
Berky proto k němu připravil šalotkovou omáčku a smaženou řasu nori ve slaninovém prachu. Vše doplnil kyselou rajčatovou pěnou.
Porotce tím naprosto nadchl a ještě víc je překvapil tím, jak byl celé vaření v klidu a vůbec se nestresoval. Bylo na něm vidět, že si souboj užívá a že se v tomto stylu vaření vysloveně našel.
Ani Honza se nenechal zahanbit. Vsadil však jen na čtyři suroviny, což v tomto případě nestačilo na vítězství. Každý komponent byl však dokonale vychucen, což ocenil především Radek Kašpárek, který ho ocenil, že se ve vaření opět o kus posunul. Připravoval také mořského ďasa, ale s polévkou ve stylu bisque a k tomu dokonalý salát z fenyklu.
Ochutnávku obou jídel si porotci užívali a chválou nešetřili ani u jednoho jídla. U Honzy vyzdvihli chuť krémové polévky ozvláštněné galangalem, citronovou trávou a zázvorem. Pavel zase nadchl fúzí asijské, francouzské a slovenské kuchyně. Zpočátku se tedy slavní kuchaři báli, jak bude tenhle mix chutí chutnat, ale nebylo proč. Byli zkrátka nadšeni.
Nakonec sice o chlup vyhrál překvapený Pavel, ale i Honza si dle svých slov vaření neskutečně užil. Příští středu si můžete další souboj mistrů užít i vy a rozhodně byste si ho neměli nechat ujít.
Na fotky ze souboje MasterChefů se podívejte do galerie!