Šíp.deník.cz

Chtěl chránit zvířata, jedním byl zabit. Steve Irwin by oslavil 57 let

Steve Irwin by 22.února oslavil své 57. narozeniny. Řada nešťastných událostí však vedla k smrti nejslavnějšího Lovce krokodýlů a dokumentaristy divoké přírody. Otěže po zemřelém Irwinovi tak převzaly jeho dvě děti, které dodnes pokračují v odkazu svého otce, totiž dokázal celému světu, že zvířat se netřeba bát, je třeba je za každou cenu ochránit.

1 / 7
Steve Irwin

Jméno Steve Irwin se do historie zapsalo slavným pořadem Lovec Krokodýlů. V něm však Irwin krokodýly nezabíjel, chtěl je představit světu. Zabijáčtí tvorové mu strach nenaháněli, naopak; Irwin založil zoologickou zahradu, v níž choval nespočet krokodýlů odchycených z míst, kde ohrožovali obyvatele.

Milovník zvířat podlehl vlastnímu koníčku, jeho nečekaná smrt zasáhla celý svět. V roce 2006 se Irwin a jeho tým vydali do oblasti Velkého bariérového útesu natočit podvodní záběry pro připravovaný dokumentární film Ocean's Deadliest (Zabijáci oceánu). Bohužel pro Steveův tým nebylo možné kvůli špatnému počasí na daném místě natáčet. Souhra nešťastných příhod tak Irwina svedla na místo, které se mu stalo osudným.

Steve IrwinZdroj: profimedia

Nebýt bouřky, mohl se Lovec krokodýlů ještě dodnes těšit rodině a svým zálibám. Místo natáčení pro dokumentární film se Irwin rozhodl pořídit několik záběrů pro televizní pořad své dcery Bindi - Bindi, dívka z džungle. 

Irwin a jeho tým se nevydal do hloubek, jak plánovali, místo toho se potopili blízko břehu, do mělké vody sahající po hruď. Kolem Irwina proplula trnucha, druh rejnoka, jež se hojně vyskytuje na australském pobřeží. Irwin toužil pro dceru pořídit záběr, ve kterém trnucha odpluje pryč. Mořský živočich se místo toho začal bráni, vytasil svůj dlouhý ocasní trn a začal Stevea opakovaně bodat do hrudi. 

Steve IrwinZdroj: profimedia

,,Z ničeho nic se trnucha začala bránit, stovky bodnutí během několika vteřin," popisuje událost svědek a člen Irwinova týmu. Steve byl několikrát zasažen přímo do srdce, kam trnucha také vpravila svůj jed. Irwin se domníval, že mu paryba propíchla plíci, protože se nedokázal nadechnout, z mnohočetných ran se začala valit krev a zbarvila vodu kolem nich do ruda.

Steve IrwinZdroj: profimedia

Irwin byl svým týmem ihned přenesen na pevninu a jeden z členů začal s první pomocí. Záchranáři byli na místě během několika minut a Stevea převezli do nedaleké nemocnice. Poškození Irwinova oběhového systému bylo rozsáhlé a doktorům se lovce krokodýlů nepodařilo zachránit. Dne 4. září 2006 svět přišel o výjimečného člověka, který celý svůj život bojoval za ochranu zvířat.

Soukromý pohřeb pro rodinu a přátelé se uskutečnil 9. září přímo v Australia Zoo, kde byl Irwin také pohřben. Jeho hrob je veřejnosti nepřístupný.

Steve IrwinZdroj: profimedia

Steve by byl nesmírně rád, kdyby viděl, jak se o jeho odkaz postaraly děti Bindi a Robert a manželka Terri. Dcera Bindi se po ukončení školy vrhla kromě svých vlastních pořadů i do rodinného businessu - plně se věnuje Australia Zoo. Svými slovy popsala vliv, který na ni otec měl.

,,Táta byl bojovníkem za divokou zvěř a za to jsme ho obdivovali. Pamatuji si, že mi dal malou radu, která se mnou navždy zůstane. Řekl: ,Musíš se ke zvířatům chovat tak, jak si přeješ, aby bylo zacházeno s tebou.' Což je velká pravda."

Steve IrwinZdroj: profimedia

Manželka Terri napsala dva roky po jeho smrti knihu Steve a já; Můj život s Lovcem krokodýlů. V ní se otevřela o svém vztahu s manželem a popsala tragické momenty po jeho smrti.

15. listopad je oslavován jako mezinárodní den Stevea Irwina. Miliony fanoušků po celém světě si připomíná jeho život a odkaz o ochraně přírody a zvířat, v němž Australia Zoo i nadále pokračuje.

Steve IrwinZdroj: profimedia

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů