Šíp.deník.cz

STRAŠÁK pro zdraví jménem LEDVINOVÉ KAMENY, jak jim předcházet?

Zdraví je nejdůležitější, na tom se asi shodneme všichni bez diskuze. Ovšem málokdo se o své zdraví stará dříve, než je ohroženo. Jedním z největších strašáků lidí ve středním věku a směrem ke stáří jsou ledvinové kameny. Kde vznikají, jak probíhá jejich léčba, a kdy už je nutná operace, o tom všem vám dnes povíme. Ledvinové kameny nemusí trápit jen lidi, ale jsou velice časté také u psů a koček. Zkušenost s tímto onemocněním má dle výzkumů každý pětadvacátý člověk a z toho o dvě třetiny víc postihuje tato diagnóza muže než ženy. 

1 / 11

Jak ledvinové kameny vznikají?

Ledvinové kameny jsou vážný problém a vyhnout se nemusí ani vám. Mohou vznikat kdekoli v močovém ústrojí. Nejčastěji v ledvinách, ale také v močovodech a v močovém měchýři. Tvoří je látky jako jsou soli a minerály, které jsou standardně v moči rozpustné, ale za určitých okolností dochází k jejich krystalizaci a postupné proměně v nerozpustný konkrement, tedy kamen. 

Vznik kamenů bývá způsoben kombinací více faktorů. Dochází k nim při přesycení moči látkami, které jsou zodpovědně za kamenění. K tomu dochází buď při snížené tvorbě moči u nízkého příjmu tekutin či při práci v horku, nebo při zvýšeném vylučování kamenotvorných látek jako je kalcium, uráty, oxaláty. Velký vliv mají i změny pH moči. Urolitiáza, tedy ledvinové kameny, postihuje asi 4% populace v ČR, z toho dva až třikrát častěji muže než ženy.

Objevují se v jakémkoli množství

Ledvinové kameny v kombinaci s pískem v moči.Zdroj: Profimedia

Na vzniku močových kamenů se podílejí také infekce močových cest. Zvýšená náchylnost ke kamenění se pozoruje také u nemocných lidí, např. se zvětšenou prostatou, nebo u jiných stavů, kdy dochází následkem nějaké překážky v močových cestách k omezení či zpomalení odtoku moči a tím pádem dochází k jejímu váznutí. Dále také nedostatečný příjem tekutin, hlavně čisté vody. Když má tělo nedostatek tekutin a musí vodou šetřit, tím pádem jí do moči profiltruje méně. Moč je poté více koncentrovaná, obsahuje tedy poněkud více látek schopných krystalizovat a utvořit kameny.

Rizikovější skupinou jsou muži

Ledvinové kameny mohou být jakékoli velikosti.Zdroj: Profimedia

Dalším faktorem může být také výskyt v rodině. Pokud někdo v rodině močovými kameny trpí, je zvýšené riziko, že toto onemonění postihne i vás. Pokud už jste jednou urolitiázu prodělali, existuje asi 5O % riziko, že se onemocnění bude opakovat. Co se týká pohlaví a věku, muži bývají 2-3krát častěji postiženi než ženy a onemocnění se může vyskytnout kdykoli mezi 20. a 80. rokem. Velice nebezpečné je toto onemocnění u těhotných žen a vyžaduje okamžitou hospitalizaci. Vliv na tvorbu kamenů mají samozřejmě také stravovací návyky. Hlavně diety se zvýšenou konzumací proteinů, sodíku, tedy soli, a sníženou konzumací vápníku mohou dopomoci k tvorbě konkrementů. Negativní vliv má také samozřejmě alkohol, zejména extrémní konzumace piva. 

Někdy stačí ambulantní léčba

Kameny mohou být veliké několik milimetrů.Zdroj: Profimedia

Močové kameny mohou být, pokud jsou v ledvině a nebrání plynulému odtoku moči, zcela bez příznaků. Když se kámen dostane z ledvin do užšího prostoru močových cest, může se projevit intenzivní bolestí v boku, většinou pouze na jedné straně. Je to tzv. kolika, kolikovitá bolest, která vystřeluje až do třísla. Je obvykle přerušovaná s intervaly bolestivosti od 20 do 60 minut, v závislosti od délky pobytu kamene v úzkém prostoru. Pokud kámen projde až do močového měchýře kolikovitá bolest zmizí, ale nastane silná bolest při močení a časté nutkání k močení. V moči může být krev či kousky sliznice. Kolika je obvykle doprovázená celkovou nevolností, pocitem na zvracení a zvracením, někdy průjmem. K její léčbě lze využít různé bylinkové čaje, které jsou určené k léčbě onemocnění ledvin.

Operace bývá nevyhnutelná

Ledvinové kameny ve velmi pokročilém stadiu.Zdroj: Profimedia

Při ledvinové kolice se ulevuje bolestem v první fázi pouze léky, samozřejmostí je dostatečné množství tekutin. U vážnějších stavů spojených s urputnými bolestmi, které nechtějí polevit, při těžkém zvracení, známkách infekce a ucpání močových cest, je nevyhnutelná hospitalizace v nemocnici. Přibližně 80 % kamenů z těla odejde. Jde většinou o kameny do 4 mm. Pokud jsou kameny větší, nejvhodnější metodou léčby je zničení kamenů "extrakorporální litotrypsí rázovou vlnou". U pacientů s již v minulosti prodělanou urolitiázou se jako součást léčby a zároveň prevence doporučuje speciální dieta, která se řídí typem vyloučených kamenů.

Takhle se v Šípu bavíme. 

Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů