Šíp.deník.cz

TAJEMSTVÍ Karla Gotta: Šla po něm německá TAJNÁ SLUŽBA! Co na něj měli?

Karel Gott
Karel Gott
Zdroj: Tilen Vajt
Sdílej článek:

Renomovaný německý deník Bild přinesl informace, které naznačují, že po Karlu Gottovi šla v sedmdesátých letech východoněmecká tajná policie! Neuhádnete, čím si proti sobě muže zákona poštval.

Tajná služba z východního Německa, takzvaná Stasi, byla policejní složkou, pod jejíž dohled se nechtěl dostat vůbec nikdo. Mezi klasické praktiky patřilo sledování na každém kroku, odposlouchávání, v případě zatčení nemilosrdné výslechy. A tahle instituce měla v minulosti spadeno na legendu české hudební scény, samotného Karla Gotta. 

Z dokumentů je jasné, že šlo především o rok 1971, kdy se božský Kája rozhodl, že se z výletu do Západního Německa nevrátí domů. Spolu s bratry Štaidlovými se rozhodl zůstat v zemi, kde nevládl komunistický režim.

Podle dokumentů Stasi se tehdy vedení československé komunistické strany snažilo zpěváka přemluvit, aby zvážil návrat do své domoviny. V celé záležitosti se tehdy angažoval i prezident Gustáv Husák. A právě díky jeho ujištění, že bude moct i po návratu svobodně vystupovat a cestovat po světě, si zpěvák emigraci nakonec rozmyslel. Stasi skutečně nezahálela a během krátkého pobytu v Německu o zpěvákovi vypracovala zprávu čítající více než 150 stran.

Kvůli emigraci dokonce tehdy u Gotta doma zasahovala StB, jejíž příslušníci mu zabavila spoustu věcí a vyslýchali i jeho rodiče. Nakonec vše ale dobře dopadlo a Karel neskončil ve vězení. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů