Šíp.deník.cz

TOP recepty na léto: LEHKÉ a RYCHLÉ JÍDLO, které se hodí i pro víc lidí

V létě se nikomu nechce vařit, co si budeme povídat. Ale jíst se musí a ať už dáváte přednost receptům bez masa, nebo s masem, z lásky vám věnujeme naprosto boží recepty. Pojďte se s námi podívat na tajemství šéfkuchařů, kteří vám prozradí jak na lehká, rychlá a hlavně zdravá jídla, která se hodí nejen na oběd, ale i na večeři a můžete si je s sebou poměrně snadno zabalit i na cesty. Jsou vhodná i pro vegany, bezlepkáře, či lidi, kteří jedí paleo. Stačí si je v případě potřeby jen kapku upravit. 

1 / 11
Takhle skvostně může vypadat i váš oběd.

Léto je ideální období na to, začít snižovat dávky jídla

Meloun milují všichni.Zdroj: Profimedia

Pokud jste si do nového roku dali předsevzetí, že zhubnete, ale nedaří se vám to, možná vás nakopne léto. Ve vedrech se člověku nechce nejenom vařit, ale ani jíst. Jídlo do sebe většinou vtlačíte až k večeři a často máte během letních dnů žaludek na vodě. Ať vás provázejí jakékoli pocity ohledně jídla, ukážeme vám několik receptů, které vás zaručeně budou bavit, protože jsou nesmírně rychlé. Mohou si na nich pochutnat i děti a pokud čekáte velkou společnost, připravíte je hravě i pro hodně lidí. 

Ať už rádi vaříte z těstovin, brambor, s rýží, nebo třeba z cukety, přijdete si na své. Pro masožrouty i lidi, co raději jedí bez masa, se hodí tyto čtyři úžasné snadné a hlavně lehké nízkokalorické recepty, které jsme pro vás sami vyzkoušeli. Tak hurá do toho. Ingedience většinou máte doma a pokud ne, snadno je seženete v každém supermarketu. 

Kuře s citrusy pro milovníky masa

Takhle skvostně může vypadat i váš oběd.Zdroj: Profimedia

Tento recept vám vystačí na 4 porce a kompletně bude hotový během 45 minut. Dobrou chuť 

suroviny na 4 porce: 900 g kuřete

marináda: ½ šálku octa, ½ šálku pomerančové šťávy, ½ šálku grapefruitové šťávy, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky muškátového oříšku, 1 lžička cukru, sůl

návod: Pokud máte celé kuře, rozporcute ho, pokud jste si koupili rovnou jen části, není nutné porcovat nic. Suroviny určené na marinádu smíchejte dohromady, kuřecí části vložíme do mísy a zalijeme marinádou. Maso vložíme přes noc do lednice a necháme marinovat. Kuře položíme na grilovací misku pod gril. Opékáme je 10 minut z obou stran. Maso pak napíchejte na grilovací jehlu, aby bylo blíž grilu a lépe se propeklo a dalších 5 minut z obou stran grilujte dokřupava. Kuře vyndejte z trouby a položte na předehřátou mísu. Zbývá už jen přelít šťávou vzniklou při grilování.

Rajčatový salát s okurkou a zálivkou

Rajčatový salát, pokud chcete něco opravdu lehkého.Zdroj: Profimedia

Rajčata jsou na léto přímo dokonalou plodinou. Pokud máte alespoň malý balkón, můžete si je vypěstovat i u sebe doma a mít domácí bez jakýchkoli chemikálií. Tento recept je extrémně snadný a pokrm je to extra lehký. Doba přípravy zabere jen 20 minut a pochutná si celá rodina. Salát můžete variovat s cibulí, bez cibule, s okurkou, jakoukoli jinou zeleninou a zálivky libovolně střídat.

suroviny na 4 porce: 400 g koktejlových rajčátek, 3 lžíce olivového oleje, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 lžíce balzamikového octa, hrst salátových listů, 50 g sušených brusinek, 100 g okurky, sůl, pepř

návod: Rajčata krátce zprudka opečte na pánvi a dejte na talíř. Celer a okurky nakrájejte na kostičky. Olivový olej smíchejte s octem, solí a pepřem. Na salátové listy rozložíme mix rajčátek, celeru, okurek a brusinek. Pokapeme libovolným dresinkem a servírujeme ke grilovanému masu, nebo jíme jenom tak. Vhodné pro vegetariány i vegany. Pokud holdujete živočišným produktům, můžete přidat i vejce. 

Rýže s parmskou šunkou 

Rýže s parmskou šunkou, nebo bez šunky, potěší všechny jedlíky.Zdroj: Profimedia

Pokud vaše srdce bije pro maso, uričtě vás potěší tento recept, který pochází ze samotného srdce Itálie. Při výběru se určitě dívejte na cenu, pokud by byla moc levná, stoprocentně to nebude pravá parmská šunka. U té správné se ve složení dočtete, že obsahuje alespoň 90% masa a co nejméně soli. Tento recept bude hotový za zhruba půl hodinky. 

suroviny na 4 porce: 1 cibule, 6 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, 360 g rýže na rizoto, 200 ml bílého suchého vína, 2 dcl drůbežího vývaru, 100 g parmské šunky, 100 g rukoly, 2 lžíce másla, 6 lžic nastrouhaného parmazánu, sůl, pepř

návod: Na olivovém oleji osmaněte nakrájenou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek, i ten trochu osmahněte a přidejte rýži. Zalijte vínem, stáhněte plamen a za stálého míchání počkejte, až se víno vsákne. Postupně přidejte horký vývar, ale jen tolik, aby vývar zakryla rýži, ne více. Až se vývar úplně vsákne, přidejte ho další dávku. Když je rýže skoro hotová, přidejte na kostičky nakrájenou šunku, rukolu a všechno povařte 3 minuty. Jakmile je rýže měkká, přidejte lžíci másla a nastrouhaný parmezán. Vše zamíchejte a pod pokličkou nechte ještě 2 minuty dojít. Aby tento pokrm hezky vypadal, na čemž si Italové zakládají, podávejte ho na hlubokém talíři, s hoblinkami parmezánu a lístky rukoly. 

Zeleninové krokety jsou božská mana pro děti

Za zeleninové krokety vám děti utrhají ruce.Zdroj: Profimedia

Děti krokety milují. Ať už ty z brambor, nebo z čehokoli jiného. Jen před nimi řekněte slovo "krokety" a uvidíte sami. Jenže bramborové smažené krokety jsou zásobárna kalorií a přece nechcete, aby vaše dítě bylo tlusté. Podívejte se proto na tento snadný a lehký recept, který kombinuje to, co děti mlují, se zdravým životním stylem. I tento recept je hotový za půl hodinky a velice chutný. Bon apetit. 

suroviny na 20 kuliček: 2 konzervy cizrny po 400 g, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžíce lístků koriandru, citronová šťáva, 1 vejce, 3 lžíce hladké mouky, rostlinný tuk, 4 pita chleby, hlávkový salát, 4 rajčata, 4 lžíce bílého jogurtu, černý pepř

návod: V mixéru rozmixujte cizrnu, cibuli, česnek, chilli, kmín a lístky koriandru na hrubou kaši. Rukama vytvarujte ze směsi zhruba 20 kuliček o velikosti pingpongového míčku. Kuličky namočte v rozšlehaném vejci a zlehka obalte v mouce. V hluboké pánvi se silným dnem rozehřejte tenkou vrstvu oleje a smažte 4 minuty polovinu kuliček. Pravidelně je otáčejte, aby byly ze všech stran osmažené dokřupava a dozlatova. Plátky pita chleba rozkrojte, do poloviny naplňte listovým salátem a rajčaty a do každého dejte několik kuliček. Nakonec přidejte lžíci jogurtu a posypte mletým černým pepřem nebo parmezánem.

A pokud chcete ještě recept na lehké veganské pomazánky, mrkněte se na videorecept. 

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů