Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

ÚTERNÍ PŘÍLOHA - Recept na šťastnou rodinu

Sdílej článek:

Jak vychovávat školáčky, co uvařit dobrého, rozhovor s Ivanem Vodochodským, recepty, tipy a vychytávky!

Výchova dětí školou povinných



Rodičem se nikdo nerodí, rodičem se člověk stává. S radami Šípu se jistě stanete těmi nejlepšími průvodci spokojeným dětstvím a dospíváním svých ratolestí.

Začátek školní docházky je jedním z nejdůležitějších mezníků. Že už nyní, rodičové budoucích prvňáčků, máte nervy z toho, jak vše bez úhony zvládnout? Obavy se zmírní, když potomka na školu dobře připravíte.

"Kolem 6. roku jsou děti schopny být převážnou část dne mezi vrstevníky, k mytí, oblékání a jídlu nepotřebují pomoc. Umí se soustředit i desítky minut. Správně vyslovují, mluví ve větách, znají význam číslovek," říká MUDr. Marta Šimůnková.

Nebraňte se poradnám

Pokud rodiče trápí pochybnosti, nejlepší je obrátit se na pedagogicko-psychologické poradny. Na co dát pozor? "Je řada poruch, začínajících na dys-, dyslexie, dyskalkulie, dysgrafie. Jejich včasné rozpoznání a speciální péče ušetří dětem hodně trápení a rodičům nervy," pokračuje Šimůnková.

Specificky je třeba přistupovat i k dětem hyperaktivním. Nesnažte se mít ze svého andílka jedničkáře za každou cenu, není to v možnostech všech. "Zejména mladší školáci jsou "závislí" na pochvale. Pozitivní motivace je účinnější než trest." Kolem 10. roku se mění charakter her, děti si všímají odlišností pohlaví, začínají usilovat o své "místo na slunci".

Puberta nemine nikoho

S nástupem na 2. stupeň propuká puberta naplno. Přijít za třináctiletým dítkem s přednáškou o sexu, je "mimo mísu". Věřte, že váš zvídavý potomek má informací přehršel. Přesto se ujistěte, že ví, co je bezpečný sex, a snažte se nastolit atmosféru důvěry.

Slovo má opět dr. Šimůnková: "Největší chyba je ta, když dítě získá dojem, že se o ně rodiče nezajímají, nemají je rádi, nevěří mu. Ujišťujte svého puberťáka, že je úžasný, máte ho rádi, věříte mu - i když vám při pohledu na jeho dredy, číro či tetování vstávají vlasy hrůzou, nesnášíte jeho slovník, třesete se strachy o jeho prospěch a máte nedůvěru k jeho kamarádům."

Blanka Švecová

Vařte s radostí, a ne za trest!


Známého herce, moderátora a gurmána Ivana Vodochodského vám jistě nemusíme představovat. Navštívili jsme ho v showroomu Hanákovy kuchyně v pražských Vysočanech, který se na pár dní změnil ve filmařský kuchyňský ateliér. Právě zde vznikají první díly nového gastronomického seriálu Tescoma Vařečka s Ivanem Vodochodským, který bude exkluzivně vydáván na nosičích DVD jako příloha sobotního deníku Šíp.


Vodouch, jak mu přátelé a známí říkají, potěší svým kuchařským uměním nejednoho gurmána.

Co dnes natáčíte?
Spolu s jedním z nejlepších současných českých kuchařů Zdeňkem Pohlreichem připravujeme recepty z chřestu. Pak nás čeká nedělní menu z našich dvorků a zahrádek a různé úpravy hlávkového salátu a hlavně Jana Zatloukalová alias Florentýna, autorka současného knižního bestselleru Kuchařka pro dceru. Na tu se moc těším, ona totiž před pár lety vůbec neuměla vařit, vdala se a rozhodla se kuchaření sama naučit, protože razí zásadu, že manžel a děti mají mít navařeno! A naučila se to skvěle!

Na co se tedy můžeme těšit?
S Vláďou Poštulkou a Zdeňkem Pohlreichem předvedeme sto nejslavnějších receptů světa, Katka Fornůsková nás naučí péct, Radek Chaloupka z Ambiente nám ukáže jednoduchou přípravu lososa, Vlasta Lacina, rovněž z Ambiente, uvaří jednoduché, ale skvělé domácí těstoviny, Radek David nás naučí grilovat a já budu radit, jak získat kuchařské základy.

Takže převážně česká kuchyně?
Dnes ano, ale celkově chceme mít mezinárodní záběr. Česká a klasická kuchyně v tradičních i moderních úpravách by však měla převažovat. Českou kuchyni mám sice velmi rád, ovšem v gastronomii nejsem patriot.

Co je základem při vaření?
Zaprvé to chce alespoň základní kuchařské znalosti a dovednosti. Při troše chuti, talentu a píle není nic těžkého se základním postupům naučit. Za druhé je důležité vařit z kvalitních a pokud možno čerstvých surovin. A když říkám kvalitní, tak nemyslím zákonitě drahé. A v neposlední řadě je to chuť vařit. Musíte vařit s radostí, a ne z donucení nebo za trest. To se na to radši rovnou vykašlete.

Kde se přiučit kuchařským základům?
Pravidelní čtenáři Šípu budou mít jednu obrovskou výhodu, protože deník Šíp od června začne vydávat každou sobotu DVD Tescoma Vařečka s Ivanem Vodochodským. Jedná se o jakýsi gastromagazín, kde by si každý měl najít to, co ho zajímá. Takže pro úplné začátečníky připravujeme školu vaření, pro pokročilejší kuchaře budeme sestavovat nedělní menu a pro labužníky budeme prezentovat třeba nejslavnější recepty světa.

A to bude na jednom DVD vždy jen jeden díl?
Kdepak. Na každém nosiči budou tři díly kulinářského magazínu, každý o délce zhruba 25 minut, kterými vás bude provázet moje maličkost. Krom toho bude DVD bohatě vybaveno recepty a dalšími bonusy. Připravujeme taky setkání se zajímavými hosty, výlety za gastronomií, seriál o víně…

Netrpěliví čtenáři Šípu nemusí čekat až do června na DVD, ale mohou se už nyní zapojit do celoroční soutěže. O co přesně jde?
Je to tak. Počínaje dneškem vyhlásíme každé úterý v Šípu téma na vaření. Dnes to je kupříkladu téma chřest. Já jsem dnes dodal první čtyři recepty, které jsme se Zdeňkem Pohlreichem připravili pro první DVD.

Čtenáři Šípu nám mohou ode dneška do úterý 6. 5. zasílat na dané téma recepty včetně fotografie svého kuchařského výtvoru, a to buď na emailovou adresu: recepty@tescomavarecka.cz, nebo zaslat recept s fotografií poštou na adresu TESCOMA, s.r.o., U Tescomy 241, 760 01 Zlín, přičemž do levého horního rohu obálky napište soutěžní heslo "Recepty Šíp".

A co bude následovat?
Čtyři nejzdařilejší a nejzajímavější recepty se 13. 5. otisknou v deníku Šíp a z těch pak já vyberu svého favorita a čtenáři také svého. Jejich majitelé získají odměnu od Tescomy - hrnec na chřest, a navíc postoupí do měsíčního finále. Vítězové jednotlivých měsíců pak budou pozváni na natáčení Tescoma Vařečky, kde spolu se mnou svůj vítězný recept uvaří.

Hmm, tak to zní lákavě. Kde mohou čtenáři pro recepty hlasovat?
Hlasovat budou moci na internetové adrese www.tescomavarecka.cz, kde se také dozvědí další podrobnosti o soutěži. Dále budou moci hlasovat pomocí SMS. Prostě - nebojte se vařit a podělit se s námi o své zkušenosti.

Takže přejeme hodně zdaru! A dobrou chuť!
Já přeju dobrou chuť všem čtenářům Šípu, hodně kulinářských zážitků a inspirace a štěstí v naší soutěži.

Chřestové recepty Ivana Vodochodského

Tatar z chřestu

Přísady:
2 zralá avokáda, 200 g zralých oloupaných rajčat, krájených na kostičky, 16 ks zeleného chřestu, 1 lžička kerblíku, 1 lžička estragonu, 1 lžička petržele, 1 lžička pažitky, 2 lžíce bazalky, sůl, pepř, 1 šalotka nasekaná na jemno, jablečný ocet nebo ocet cidre, 100 g olivového oleje, 8 toastů na bagety
Návod:
. Chřest uvaříme a nakrájíme na jemné kostičky, špičky schováme
. Smícháme s bylinkami, ochutíme solí, pepřem, octem a olejem
. Avokáda vyloupeme, pokapeme citronem a nakrájíme na kostičky
. Nakonec lehce vmícháme rajčata a dochutíme
. Tatar vytvarujeme na talíř a spolu s toastem podáváme
Doba: 20 minut
Chřestový krém

Přísady:
Suroviny pro 4 osoby: 1,5 litru chřestového vývaru – ten získáme povařením slupek a odkrojků chřestu, 200 g vařeného bílého chřestu, 200 g hladké mouky, muškátový květ, 100 ml smetany, 50 g másla, sůl, pepř, krutonky z toastového chleba
Návod:
. Máslo rozpustíme a vmícháme hladkou mouku
. Uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a dobře rozšleháme
. Polévku zavaříme a necháme zvolna vařit nejméně půl hodiny
. Krutony dáme do trouby na 140 °C zezlátnout a přimícháme do nich rozpuštěné máslo
. Polévku dochutíme solí, pepřem a muškátem
. Vařený chřest nakrájíme na kousky a přecedíme na něj hotovou polévku
. Nalijeme do šálku a navrch dáme krutony
Doba: 25 minut
Chřest s pražskou šunkou

Přísady:
Suroviny pro 4 osoby: 500 g chřestu, 200 g té nejlepší pražské šunky, 1 kg nových brambor, 100 g másla, 1 lžíce sekané pažitky, sůl
Návod:
. Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody
. Chřest zbavíme dřevnatých částí a oloupeme
. Vodu osolíme a přivedeme do varu
. Chřest dáme do vody a vaříme do měkka asi 10–14 minut
. Brambory zcedíme a smícháme s máslem a trochou pažitky
. Chřest vyjmeme z vody a rozdělíme na talíře
. Šunku nakrájíme na plátky a dáme na pánev s trochou másla ohřát
. Na talíř přidáme brambory, chřest obložíme šunkou
. Pokapeme máslem a podáváme
Doba: 30 minut
Chřest s holandskou omáčkou

Přísady:
Suroviny pro 4 osoby: 500 g bílého chřestu, 1 kg nových brambor, 100 g másla, sůl
Na holandskou omáčku: 100 ml bílého vína, 1 lžíce vinného octa, 3 bílé pepře, 3 žloutky, 150 g másla, citron, sůl, pepř
Návod:
. Chřest uvaříme v osolené vodě do měkka
. Brambory uvaříme obvyklým způsobem
. V kastrolku svaříme bílé víno s octem a pepřem téměř do sucha a přecedíme do misky s kulatým dnem
. Přidáme žloutky a promícháme
. Máslo rozpustíme
. Misku s vejci dáme do vodní lázně, kde se voda téměř neznatelně vaří, a šleháme tak dlouho, až žloutky zblednou a znásobí svůj objem
. Odstavíme a zvolna přidáme rozpuštěné máslo
. Dochutíme citronem, solí a pepřem
. Na talíř naklademe brambory a horký chřest a chřest přelijeme holandskou omáčkou
Doba: 30 minut

Další informace a hlavně dvojstránku pro děti s omalovánkami, fotografiemi a rubrikou tety Evelíny najdete v dnešním tištěném vydání deníku ŠÍP!

Sdílej článek:

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT