Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

ÚTERNÍ PŘÍLOHA - Rodina

Sdílej článek:

V dnešní příloze najdete rady jak přežít ve zdraví rodinnou dovolenou, budeme vařit italskou mňamku se Světlanou Nálepkovou a najdete zde také spoustu receptů a dalších zajímavostí.

Jak přežít dovolenou ve zdraví


Léto a čas prázdnin klepe na dveře. Už se nemůžete dočkat, až zvednete kotvy a vyrazíte za brány všedních dnů? Zdravotní problémy na cestách však mohou proměnit váš vysněný ráj v peklo. Nenechte se zaskočit a připravte se předem.

Ať už vás láká exotika, nebo dáte přednost poznávání krás Česka, všichni si přejeme jedno. Pobyt si užít v pohodě a v pohodě se vrátit domů. Nezabývejte se jen tím, kolikatery šaty a plavky vzít s sebou. Raději pamatujte přibalit léky, které pravidelně užíváte. K tomu přihoďte léky proti bolesti a teplotě, antialergikum, přípravek proti průjmu, dezinfekci, obvaz, náplasti. Ve hře jsou i další věci.

Očkování

Před cestou se informujte, jaké je u konkrétní země doporučené či povinné očkování. To se aktuálně mění, seznam pracovišť, kde očkování provádějí a poskytují info, najdete na www.vakciny.net.

Nemoci ze sluníčka

Také jste si ve škole pletli úpal a úžeh? Mnohem horší je zažít je na vlastní kůži. Úžeh vzniká přímým působením slunce, úpal v důsledku selhání termoregulace. Pár rad pro pobyt v horkém klimatu prozradila MUDr. Marta Šimůnková: "Noste vzdušné, světlé oblečení, volte lehká jídla, stejně tak omezte alkohol. Fyzickou práci si nechte na ráno nebo večer, obydlí chraňte žaluziemi, dostatečně větrejte, od věci není klimatizace, ventilátor. Denní příjem tekutin musí přesáhnout tři litry." Nepodceňujte ani spálení na slunci, používejte krémy s UV filtry.

Střevní problémy

Až 50 % dovolenkářů ví, jak tyto problémy dovedou znepříjemnit pobyt. Jaká je aspoň částečná prevence? "Měla by se dodržovat doporučení Světové zdravotnické organizace: Uvař to, upeč to, oloupej to nebo to vyhoď. Pečlivá hygiena je zásada, vodu pijte jen balenou, pozor na nebalenou zmrzlinu, ledové tříště. Na jídlo ve stáncích si nechte zajít chuť a dejte přednost kamenným restauracím," doporučuje v kostce MUDr. Šimůnková.

Další hrozící nástrahy

Patří mezi ně mořská nemoc, pro někoho může být překvapením, že nehrozí jen na lodi, ale i v letadle, autobusu. Pásmová nemoc vzniká při překonání tří a více časových pásem, do třetice jmenujme ještě syndrom turistické třídy - v končetinách vzniká sraženina, která může způsobit embolii. Jak se chránit? Nohy mějte natažené, měňte polohu, hýbejte jimi, dbejte na přísun tekutin - zní základní rada.

Myslete na pojištění

Dřív než vyrazíte, ujistěte se, že jste ke kreditní (debetní) kartě uzavřeli cestovní pojištění na dostatečně vysokou částku. Tak šťastnou cestu, dálky volají.

Blanka Švecová

Světlana Nálepková: Českou kuchyni ne, a když svíčkovou, tak jedině v hospodě



Oběd úderem dvanácté ani bábovku po nedělním obědě u Světlany Nálepkové (47) nečekejte. Do tajů vaření proniká zvláště přes exotické kuchyně, kde je spousta zeleniny, a s dietami si hlavu neláme. "Pokud nějaké kilo přiberu, raději to řeším na tenise nebo v posilovně. Žádnou z dobrot si však neodpustím," říká herečka.

Kdy jste si vy a kuchyně začaly "rozumět"?
K vaření jsem si vždy držela určitý odstup. Je to teprve tak pět let, co jsem si k němu našla pozitivnější vztah. Nejvíc mě bere, když můžu vařit pro někoho. Začátky však byly krušné…

Povídejte…
Když jsem se osamostatnila a odstěhovala do garsonky po dědovi, neuměla jsem absolutně nic. Doma mě k vaření nikdo nevedl, o vše se postarala mamka nebo babička. No a když jsem pak sama mezi čtyřmi stěnami zjistila, že by možná nebylo od věci udělat si něco k obědu, bylo ouha. Často jsem pak "žhavila" drát a volala mamince o recept a radu. Doslova horká linka.

Takže cestička pokusů a omylů…
Přesně tak. A také mám vyzkoušeno, že když se člověk zvlášť snaží a dává si záležet, dopadne to většinou katastroficky. Byly u nás i návštěvy, které odcházely bez večeře… Nutno ale říct, že všichni, i když se nedočkali slibovaných dobrot, byli ke mně shovívaví a hodní.

Prozradíte extra trapas?
Vzpomínám, jak jsem se jednou chtěla blýsknout před hosty, jak umím lasagne. Ovšem nastudovat bešamel v kuchařce a pak teorii uvést do praxe je něco úplně jiného. Mouka se z toho něčeho podivného sypala všude, jíst se to nedalo, a já honem vymýšlela, jak situaci zachránit minutkou.

Co vy a česká kuchyně? Taková kalorická bomba, jako je chleba se sádlem, najde se u vás doma?
Českou kuchyni nemusím, a sádlo už vůbec ne. Pokud dostanu chuť na svíčkovou, a to je tak jednou do roka, zajdeme radši do restaurace. Jím hodně zeleniny, ryby, bílé maso. A miluji asijskou kuchyni. Je rychlá a lehká.

Máte nějakou osvědčenou tutovku, která nikdy nezklame?
Jsem mistr na těstoviny, ty umím připravit snad na sto způsobů (smích). Se smetanovou nebo červenou omáčkou, s plody moře - jen si račte vybrat… Ráda si pochutnám na sushi, ale je hodně pracné, tak přípravu raději nechávám odborníkům v sushi baru.

Máte nějaký rodinný recept, který se "dědí" z generace na generaci?
Předci z otcovy strany pocházejí z východního Slovenska, tak u nás zakotvily třeba pravé slovenské halušky se zelím a brynzou. A protože babička je z Ruska, držíme doma tradici pelmeňů. Ty se dělají při rodinných sešlostech na přání.

Propadla jste také tolik oblíbenému grilování?
Griluji ráda, už teď se těším na ty pohodové večery s přáteli na terase, při sklence vína… A že grilované maso není příliš zdravé? Nejím ho tolik a tak často, abych si s tím lámala hlavu. Dnes je všude kolem nás tolik chemie, že jeden šťavnatý steak to podle mě neovlivní.

Jste ta, kdo připravuje marinády a maso, nebo raději grilujete?
Na marinády už mám grif, to mi jde od ruky a není problém. A postávání u grilu, které mě moc nebaví, jsem už také vyřešila. Většinou tímto čestným úkolem pověřím některého z přítomných mužů (smích).

Pokud jedete k moři, máte nějakou specialitku, na kterou se už předem těšíte?
Bez dlouhého rozmýšlení to jsou tygří krevety na soli. Nedávno jsem byla na Fuenteventuře za kamarádkou, která se tam provdala, hmm - a to byly úplné krevetí "orgie"! Mňam!

Blanka Švecová

Hvězdný tip: Krůtí medailonky se zeleninou



Tento recept Světlana objevila v časopise s italskými dobrotami. Mnohokrát ho již otestovala a nemá chybu! Úspěch s ním slavila i v rádiu, kde podle něj vařila v přímém přenosu spolu s Naďou Konvalinkovou. Tak dobrou chuť.

Přísady:
400 g krůtích řízků, 150 g hříbků, 3 malé cukety, špetka hladké mouky, česnek podle chuti, petržel, trocha zeleninového vývaru a bílé víno na podlití, olivový olej, sůl, bílý pepř.

Návod:
Řízky poprášíme moukou, opepříme, osolíme a poté osmahneme na oleji. Po chvíli podlijeme vínem, dusíme. Očištěnou cuketu nakrájíme na kostičky a orestujeme spolu s česnekem na oleji. Vložíme nakrájené hříbky, přidáme jednu naběračku vývaru, ochutíme a dáme k řízkům. Společně povaříme ještě 4 minuty a na závěr zasypeme nakrájenou petrželkou.

Doba: 60 minut

Vychytávka:
Pokud nemáte po ruce pravé hřiby, můžete použít i jiné houby, ale ne žampiony. Krůtí medailonky se podávají nejlépe bez příloh, s rýží však nic nepokazíte a přijde k chuti stejně tak.

Recepty

Už se těším na vaše těstovinové recepty, které vyjdou 20. 5. Spolu s nimi mi pošlete i váš portrét a fotku vašeho výtvoru.

Chřestová polévka

Zaslala: Marta Vondrášková z Milevska

Přísady:
1/2 kg chřestu, 100 g másla, 100 g mouky, sůl, pepř, špetku kmínu, 2 hříbky, 1 žloutek, 1/8 l sladké smetany.

Návod:
Oškrábaný chřest se rozkrájí. Špičky se vaří zvlášť ve slané vodě. Ostatní se rozvaří a vylisuje se do světlé jíšky, která se zalije odvarem z chřestu, přidají se dušené houby - vše se povaří. Hříbky (místo nich lze dát několik žampionů) se nakrájí na tenké plátky, orestují se na másle a s kořením se podusí s trochou vody. Než se polévka nese na stůl, zalije se smetanou, ve které rozkvrdláme žloutek.

Doba: 20 minut

Omeleta s chřestovými špičkami

Zaslala: Marie Kouřilová z Brna

Přísady:
Náplň: 12 chřestových lodyh použijeme jenom vrchní část s poloviční lodyhou, 20 g másla, sůl, pepř, šťáva z poloviny citronu. Omeleta: 3 - 4 vejce, 3 dkg másla, sůl, pepř.

Návod:
Náplň - příprava: Chřest vhodíme do vařící vody a uvaříme, aby ještě zůstal skus pevný. Uvařený chřest vyjmeme z vody a dáme jej na papírový ubrousek usušit. Pak dáme na teplou mísu (nesmíme jej převařit), polijeme rozpuštěným máslem, okořeníme, během přípravy omelety udržujeme teplý. Upečenou stočenou omeletu přeložíme na předehřátou oválnou mísu, poté ji potřeme studeným máslem a podélně až ke středu ji nařízneme. Do průřezu vsuneme několik špiček chřestu a zbylým chřestem omeletu obložíme. Pokapeme citronovou šťávou a ihned podáváme - zahrádkáři své hosty mohou překvapit chřestem, který sami vypěstovali, my ostatní použijeme chřest sterilizovaný.

Doba: 25 minut

Chřest s pikantní omáčkou

Zaslala: Marie Svobodová ze Zdounek

Přísady:
1200 g chřestu, sůl, 4 natvrdo vařená vejce, 6 lžic másla, pepř.

Návod:
Opláchnutý chřest oloupeme, odstraníme dřevnatou část a uvaříme v osolené vodě. Vyjmeme jej a necháme okapat. Rozdělíme na talíře a polijeme omáčkou. Příprava omáčky - natvrdo uvařená vejce rozstrouháme na hrubém struhadle, přidáme změklé máslo, osolíme, opepříme. Podáváme se zeleninovým salátem a s bílým pečivem.

Doba: 20 minut

Krevetové těstoviny s chřestem

Zaslala: Jitka Giňová z Ústí nad Labem

Přísady:
300 g těstovin tagliatelle, 300 g zeleného chřestu, 40 g másla, 300 g holandské omáčky, 50 g rukoly, 300 g krevet, směs koření na ryby, 90 g olivového oleje. Holandská omáčka: 3 žloutky, 40 ml bílého vína, 150 g rozpuštěného másla, špetka pepře, šťáva z 1/2 citronu, sůl.

Návod:
Žloutky s bílým vínem ušlehejte ve vodní lázni do pěny. Metličkou opatrně našlehejte rozpuštěné máslo. Osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Tagliatelle uvaříme al dente, chřest očistíme. Nakrájíme na menší špalíčky, orestujeme na másle a smícháme s uvařenými těstovinami. Do základu holandské omáčky vmíchejte 2 šálky očištěné rukoly pokrájené na hrubo. Krevety očistěte a posypte kořením na ryby a zprudka orestujte na oleji. Tagliatelle s chřestem upravte na talíři, ozdobte krevetami a doplňte omáčkou s rukolou.

Doba: 30 minut

Soutěž

Vážení čtenáři, dnes poprvé můžete vybírat ze 4 soutěžních CHŘESTOVÝCH receptů. Hlasujte nejpozději do 16. 5. do 12.00 na internetové adrese www.tescoma.cz a nebo zasláním SMS ve tvaru: SIPmezeraRECEPTmezeraČÍSLO RECEPTU (např. SIP RECEPT 1) na telefon 900 11 06. Technicky zajišťuje ATS Praha, cena SMS je 6 Kč včetně DPH.

Nové téma: JARNÍ ZELENINOVÉ SALÁTY

Od 13. do 20. 5. nám zasílejte své soutěžní recepty na toto téma s fotografií na emailovou adresu: recepty@tescomavarecka.cz, nebo poštou na adresu TESCOMA, s. r. o., U Tescomy 241, 760 01 Zlín. Na obálku napište soutěžní heslo „Recepty ŠÍP“. Kvalitní fotky zasílejte v digitální podobě. Čtyři nejzdařilejší a nejzajímavější recepty se otisknou 27. 5. v deníku ŠÍP a z těch Ivan Vodochodský vybere svého favorita a čtenáři si hlasováním vyberou svého. Prostě – nebojte se vařit a podělit se s námi o své zkušenosti.

Tescoma naděluje

Pro výherce tohoto kola naší soutěže je připraven dárek v podobě Soupravy rozprašovačů na olej a ocet CLUB. Výrobek v sobě snoubí vynikající vlastnosti skla, nerez oceli a odolného plastu. Rozprašovače jsou výborným pomocníkem na ochucování salátů a současně usnadní práci při pečení nebo grilování. Díky jednoduché aplikaci máte vždy dokonalou kontrolu nad množstvím použitého oleje nebo octa. Navíc lze kovové i skleněné části mýt v myčce na nádobí.

Poradnu a dvojstránku pro děti najdete v dnešním tištěném vydání deníku ŠÍP!

Sdílej článek:

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT