Šíp.deník.cz

Válka kuchařů: Babica vyhrává! My víme, proč!

Jiří Babica
Jiří Babica
Zdroj: TV Nova
Sdílej článek:

Nova a Prima. Konkurenční televizní stanice. Jiří Babica a Zdeněk Pohlreich, Babicovy dobroty a Ano, šéfe! Konkurenční televizní pořady o vaření. A co z toho vzešlo? Válka kuchařů. „Vaříte podle Babici? Sejdeme se u lékaře,“ tvrdí Pohlreich. „Kuchař Pohlreich je mi ukradenej. Nedokáže jako jiní, méně úspěšní kolegové skousnout, že můj pořad sleduje přes milión lidí,“ oponuje Babica. A do duelu se vložil i Blesk (anebo ho tak trochu vyvolal?). Podle jeho komentátorky se jedná o víc než jen dva kuchaře: „Tohle zdaleka není jen duel kuchařů. Tohle je duel českého vkusu,“ píše.

A v tom má Františka Čížková nepochybně pravdu. Byť se vším ostatním, co ve svém článku píše, ostře nesouhlasíme.

Co vytýká Františka Jiřímu Babicovi?

1. NULOVOU KONCEPCI: Koncept Babicových dobrot není žádný. Obsah jednotlivých dílů jde od ničeho k ničemu. Jednou škvarkové placky, podruhé cosi zapečeného se sýrem. Potřetí svérázná ukázka středomořské kuchyně, - s mozarellou, kterou Babica představuje způsobem hodným nováckého Comebacku: „Mozarella je takovej sýr bez chuti a zápachu. Ale je dost populární. Lidi, který hubnou, ho maj rádi.“


2. NEZNALOST VYSOKÉ GASTRONOMIE: Znalec gastronomie Ondřej Neumann nazval Babicu Klementem Gottwaldem českého vaření. A šéf Pražského kulinářského institutu Vaněk jej označil za kuchařského nýmanda. Nutno říci, že nebyl jediný. Babica totiž přivádí odborníky na pokraj šílenství.

Babicovy dobroty: Jiří Babica a Ondřej Hejma


3. ŽE JE VLASTNĚ AMATÉR: Jiří Babica má (místo nóbl restaurantu) půjčovnu lyží Ski Bába. Souhlasím s Pohlreichem, že není v pořádku, když podnikatel tohoto zaměření učí národ vařit.


4. ŽE NENÍ VYFEŠÁKOVANÝ MLADÝ METROSEXUÁL: Odkvetlý, poněkud nateklý fešák Babica v ležérní polyesterové košili. Připomíná mi totalitu, podnik Restaurace a jídelny. Jeví se mi poněkud neupravený…

Proč je Jiří Babica TAK populární?

No právě proto. Všechno, co mu vytýkají, se lidem zcela pochopitelně líbí.

1. Vždyť většina českých žen také vaří bez nějaké vymakané koncepce, že? I ty, které vaří rády, jen sbírají zajímavé recepty z dostupných, snadno sehnatelných surovin. Řekněme si otevřeně, že většina lidí opravdu nestíhá objíždět farmáře ve svém okolí a nakupovat čerstvé suroviny. To spíš zaběhnou do supermarketu… A řada jeho receptů je opravdu zajímavých, byť zrovna nevaří kambalu.

2. Vysoká gastronomie jako koníček, to je věc pěkně nákladná a časově náročná. Většina z nás na to prostě nemá.

Babicovy dobroty: Jiří Babica

3. Rádi vaříme, to ano, ale francouzský kulinářský institut jsme nevystudovali. Jirka Babica také ne. A co má být?

4. Jirka Babica je normální čtyřicátník, v konfekční košili a džínách. Že by byl oteklý, to jsme si opravdu nevšimli, má prostě širší obličej. Nevypadá jako hollywoodská hvězda. Ostatně, my také ne.


A co je hlavní? Je to milý, sympatický člověk. Nedělá z kuchyně bůhví jakou vědu, přesto je na něm znát, že rád vaří a rád jí. Co je na tom špatného? Vůbec nic, právě naopak. Když sledujete Babicovy dobroty, máte chuť si honem uvařit nějakou mňamku. A klidně byste si (a jak rádi) pozvali pana Babicu do své kuchyně.

Ano, šéfe! Na snímku Zdeněk Pohlreich v novém dílu kuchařské série, která běží na Primě každé úterý v 21:20

Když sledujete Ano, šéfe!, litujete všechny okolo pana Pohlreicha, protože na ně neustále křičí, nadává jim, spílá, běsní… Normální divák s průměrnou schopností empatie ví, že pod „laskavým“ dohledem pana Pohlreicha by nenakrájel ani cibuli, aniž by si uřízl všechny prsty. Většina lidí zkrátka daleko raději pracuje v laskavém, vlídném prostředí. Ne nadarmo se říká, že na med nachytáte víc much než na ocet. A který z televizních kuchařů je med a který ocet, snad ani nemusíme dodávat…

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů