Šíp.deník.cz

Víme, proč Šafránková opustila seriál Gympl. Chce Oscara!

5 fotografií 5
Libuška Šafránková v Menzelově filmu Donšajni
Libuška Šafránková v Menzelově filmu Donšajni
Zdroj: BontonFilm
Gábina Partyšová v Menzelově filmu Donšajni Libuška Šafránková v Menzelově filmu Donšajni Libuška Šafránková v Menzelově filmu Donšajni Libuška Šafránková v Menzelově filmu Donšajni
Sdílej článek:

Role roztomilé profesorky Elišky Holoubkové byla Libušce Šafránkové šitá doslova na tělo! Přes finanční omezení, které zjevně provázelo natáčení  první série Gymplu s (r)učením omezeným, naše nejoblíbenější herečka měla jistě velmi slušný honorář - šetřilo se spíše na scéně, kostýmech a lokacích. Přesto je druhé série bez Šafránkové. A nemůže za to nikdo jiný, než oscarový režisér Jiří Menzel.

Libuška Šafránková totiž dostala u Menzela roli, a to hned hlavní. Takže když termíny natáčení kolidovaly, je jasné, že zvolila celovečerní film. A navíc velmi ambiciózní. Sukničkáři Jiřího Menzela (dnes už je režisér přejmenoval na Donšajny) se začaly natáčet vloni na počátku července a to ještě Libuška stíhala obojí – byť s velkým vypětím. Druhou sérii seriálu už ale vynechala a věnovala se naplno jen Menzelovi.

První klapka Sukničkářů padla v sobotu 30. června na malebném nádvoří barokního zámku v Lysé nad Labem.  Další dny se filmový štáb přesouval každé ráno na jinou lokaci. Natáčelo se v Divadle na Vinohradech, v Libeňském parku, v malebných lesích kolem Jevan a první natáčecí týden byl zakončen v areálu bývalého cisterciáckého kláštera v západočeských Plasích, jehož historie sahá až do 12. století a který filmařům poskytnul více než působivou atmosféru. Kromě herců se v Plasích zúčastnilo natáčení více jak padesát malých dětí, které si zahrály členy dětského pěveckého sboru. „Dnes to bylo moc příjemné a doufám, že nám to tak vydrží i nadále", řekla po natáčení v Plasích Libuše Šafránková, představitelka učitelky Markétky.

Setkání v Činoherním klubu

„S panem režisérem Menzelem jsme se seznámili v 70. letech při práci v Činoherním klubu, když mě obsadil do role Colombiny ve hře Tři v tom. Bylo to pro mě nesmírně cenné setkání. Dovídali jsme se od něj leccos nového o situačním humoru, o nadsázce, nebo třeba jak vystavět a načasovat gag. Od té doby jsme se setkali ještě několikrát v divadle i ve filmu. Mám pocit, že mě Jirka provází celý život," dodala Šafránková ke spolupráci s Jiřím Menzelem.

Film Donšajni odhalí divákům svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce, o zklamání z lásky k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelovy filmy. „Ptají se mě, jestli to bude komedie. Jak to krucinál mám vědět! Možná to bude smutný a možná zase takový, že to bude lidem k smíchu", komentuje s nadhledem a vtipem svůj film Jiří Menzel. Režisér, který získal v roce 1968 Oscara za film Ostře sledované vlaky, je poprvé za svou kariéru zároveň autorem námětu a scénáře, na němž s ním spolupracovala Tereza Brdečková.

S Martinem Hubou a Janem Hartlem

Hlavní postavy operního režiséra Vítka, učitelky Markétky a světově uznávaného zpěváka Jakuba ztvární Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. Ve vedlejších rolích se objeví Jiřina Jirásková (ve své poslední roli), Ivana Chýlková, Václav Kopta, mladé herečky Emma Smetana a Eva Josefíková, dokonce i Gábina Partyšová.

„Může být na opeře něco zajímavého? Dospělí lidé, oblečení do nesmyslných hadrů, nalíčení jako šašci, předvádějí nepravděpodobné příběhy, vydávají ze svých hrdel podivné zvuky, a to hodně nahlas, aby překřikli ten rámus z orchestřiště. Opera je královnou veškerého umění. Ale co dneska s tím?" Tak glosuje operu Jiří Menzel, který o ní natočil film. S Libuškou Šafránkovou, která, jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii, vypadá naprosto úžasně. A že jí bude v červenci šedesát? Tomu nikdo neuvěří… Určitě ne americká akademie, pokud se Menzel do oscarového klání dostane. A to není až tak nepravděpodobné…

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů